Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Harakiri ekolü

Harakiri ekolü

Char­li­e Heb­do der­gi­si­nin il­ginç bir öy­kü­sü ve onun öte­sin­de ge­le­ne­ği var. Ra­di­kal sol fik­ri­ya­tı mi­zah­la mez­cet­miş ve or­ta­ya ma­ne­vi bir ci­na­yet çık­mış.  Ya­hu­di Ma­son bi­leş­ke­si­ni tem­sil eden John Kerr­y’­nin ifa­de et­ti­ği gi­bi şüp­he­siz Fran­sız Dev­ri­mi ge­le­ne­ği­ne ve de­ğer­le­ri­ne da­ya­nı­yor.   Fran­sız tar­zı la­ik­li­ği ve cum­hu­ri­yet ide­olo­ji­si­ni tem­sil edi­yor.  Der­gi iki ge­le­ne­ğe da­ya­nı­yor. İl­ki, Ame­ri­kan Char­li­e Brown ka­rak­te­rin­den mül­hem.  Se­lef­le­rin­den il­ki; Char­li­e Brown iş­let­me ola­rak ba­şa­rı­lı ama çiz­gi ka­rak­te­ri ola­rak ba­şa­rı­sız­dır.  Bu ka­rak­ter, çiz­gi ro­man­da, her işin­de ba­şa­rı­sız­lı­ğa uğ­ra­mak­ta­dır.  Der­gi­nin tem­sil et­ti­ği ikin­ci ka­rak­ter ise se­le­fi olan Ha­ra­ki­ri der­gi­si­dir. Do­la­yı­sıy­la Ha­ra­ki­ri eko­lü­ne men­sup­tur.  Ön­ce­lik­li ola­rak adam­lar kut­sal ta­nı­mı­yor­lar.  Müs­lü­man­lar, pey­gam­ber­ler ta­ri­hi­ni bir bü­tün ola­rak ka­bul et­tik­le­rin­den bir pey­gam­be­re sal­dı­rı­yı bü­tün pey­gam­ber­le­re da­ha doğ­ru­su nü­büv­vet şe­ce­re­si­ne ve kü­tü­ğü­ne ya­pıl­mış sa­yar­lar. Kar­şı­mız­da ise Kerr­y’­nin ifa­de­siy­le say­gı­sız­lı­ğı fi­kir hür­ri­ye­ti ola­rak al­gı­la­yan bir züm­re var.  Bun­lar Fran­sız Dev­ri­mi­nin de­ğer­le­rin­den ve po­zi­ti­vizm­den bes­le­ni­yor­lar.  Ya­hu­di­ler­den baş­ka her­ke­si ve her şe­yi hic­ve­di­yor­lar.  Do­la­yı­sıy­la PE­GI­DA ha­re­ke­ti­nin ve­ya kit­le­sel­le­şen İs­lam nef­re­ti­nin çiz­gi­ye dö­nüş­müş bir uzan­tı­sı­dır.   Ne­den? Ori­ana Fal­la­ci gi­bi ‘Müs­lü­man­lar Av­ru­pa­’da fa­re­ler gi­bi ço­ğa­lı­yor­la­r’ ha­ka­re­ti­ni ya­pan ate­ist çiz­gi­den isim­le­re sa­hip çı­kar­ken Ha­san el Ben­na­’nın to­ru­nu Ta­rık Ra­ma­za­n’­ı Ya­hu­di aleyh­ta­rı ola­rak yaf­ta­lı­yor. On­la­rın tek kut­sa­lı ve­ya put­la­rı Si­yo­nizm.   

Kı­vırt­ma­da da ma­hir­ler.  Ya­hu­di­le­ri ka­yı­rı­yor ve Müs­lü­man­la­ra kı­yı­yor­su­nuz de­nil­di­ğin­de ise Müs­lü­man­lar­la bir top­lu­luk ola­rak bir so­run­la­rı­nın ol­ma­dı­ğı­nı İs­la­mi hic­vet­tik­le­ri­ni söy­le­yip işin için­den sıy­rıl­ma­ya ba­kı­yor­lar.   Da­ni­mar­ka­’da ya­yın­la­nan Jyllands-Pos­te­n’­in Haz­re­ti Pey­gam­ber (S.A.V.) ile ala­ka­lı ola­rak ya­yın­la­dı­ğı çir­kin ka­ri­ka­tür­le­ri 2006 yı­lın­da tek­ra­ren  ya­yın­la­dık­la­rın­da Fran­sız ma­kam­la­rı  Char­li­e Heb­do­’yu şöy­le sa­vun­muş­lar­dı: On­lar Müs­lü­man­la­ra de­ğil te­rö­rist­le­re sa­ta­şı­yor­lar! Hal­bu­ki, Ab­dul­ba­ri At­va­n’­ın ifa­de et­ti­ği gi­bi Haz­re­ti Pey­gam­be­ri ‘ çıp­la­k’ bir şe­kil­de res­met­mek­ten ken­di­le­ri­ni ala­ma­mış­lar­dır.  Ya­hu­di­lik dı­şın­da kut­sal ta­nı­mı­yor­lar. Bu çer­çe­ve­de ra­hi­be­le­ri ve hat­ta Pa­pa­’yı çok kö­tü cin­sel içe­rik­ler­le çi­ze­bil­miş­ler­dir. Hat­ta se­lef­le­ri Ha­ra­ki­ri de Ga­ul­le­’ün ölü­müy­le dal­ga geç­miş ve ala­ya al­mış­tır. Ma­ale­sef Fran­sız Dev­ri­mi­nin de­ğer­le­ri­nin bes­le­di­ği hi­civ an­la­yı­şı, Müs­lü­man­la­rın Ca­hi­li­yet­ten ta­nı­dık­la­rı bir ka­lın­tı­dır. Müs­lü­man­la­rın tep­ki gös­ter­me­le­ri şah­si­yet­le­ri­nin ica­bı­dır. Zi­ra bu ka­ri­ka­tür­le­re bi­ga­ne kal­mak di­ni de­ğer­siz­leş­tir­mek ol­du­ğu gi­bi Müs­lü­ma­nı da şah­si­yet­siz­leş­tir­mek­tir.  Bu­na tep­ki­siz ka­lan Müs­lü­man şah­si­ye­tin­den bir par­ça kay­bet­miş ve iğ­diş edil­me sü­re­ci­ne gir­miş de­mek­tir. 2012 yı­lın­da Ya­yın Yö­net­me­ni ‘C­har­b’ şöy­le söy­le­ye­cek­tir:  Haz­re­ti Mu­ham­med (S.A.V.) kut­sa­lı­mız de­ğil. Ben çiz­gi­le­ri­mi­ze Müs­lü­man­la­rın gül­me­me­si­ni ya­dır­ga­mı­yo­rum. Ku­r’­an ya­sa­la­rı­na gö­re de­ğil Fran­sız ka­nun­la­rı­na gö­re ya­şı­yo­rum. Küs­tah­lık.  Me­se­le kut­sal olup ol­ma­mak de­ğil  ya­ni kim­se on­dan po­zi­tif yak­laş­ma­sı­nı bek­le­mi­yor. Zi­ra inan­cı de­ğil. Ama bu ona ka­ra­la­ma (de­sec­ra­ti­on) hak­kı­nı da ver­mez.  Bu eleş­ti­ri de de­ğil­dir. Dü­pe­düz ka­ra­la­mak­tır.  Ya­hu­di­ler Ka­ra­la­ma­ya Kar­şı Bir­lik (ADL) kur­ma­dı­lar mı? Müs­lü­man­la­rın ne­yi ek­sik?

Char­li­e Heb­do,  Arap Ba­ha­rıy­la bir­lik­te 2011 yı­lın­da Tu­nu­s’­ta Nah­da ha­re­ke­ti­nin se­çim­le­ri ka­zan­ma­sı üze­ri­ne Şe­ri­at baş­lık­lı bir ka­pak sa­yı­sı dü­zen­le­miş ve bu­ra­da Haz­re­ti Pey­gam­be­re ge­ne dil uzat­mış­tır.  Bu ka­pı­şı­lan sa­yı­nın ya­yın­lan­ma­sı­nın ar­dın­dan iki kat olan der­gi mer­ke­zi bü­yük bir pat­la­may­la sar­sıl­mış­tır. De­mek ki der­gi say­gı­sız­lık üze­rin­den kış­kır­tı­cı­lık­la sa­bı­ka­lı­dır.  Bu­nu il­ke edin­miş­tir.
 ‘Nef­re­ti do­ğu­ran nef­ret, ba­rı­şı bi­ti­ren ba­rı­ş’ ifa­de­sin­de ol­du­ğu gi­bi kış­kırt­ma mes­le­ği üze­rin­den kar­şı kit­le­yi kış­kırt­ma­yı ba­şar­dı­lar.  Ma­ale­sef Müs­lü­man-Ba­tı iliş­ki­le­ri gi­de­rek Fi­lis­tin-İs­ra­il iliş­ki­le­ri­ne ben­zi­yor.  İt­ti­fak­lar da o ze­min­de ge­li­şi­yor.  Ka­sım 2011 yı­lın­da der­gi bü­ro­su­nun ve­ya mer­ke­zi­nin bom­ba­lan­ma­sı­nın ar­dın­dan ya­yın­la­dık­la­rı bir ka­ri­ka­tür­de ya­nan der­gi­nin bü­ro­su­nun önün­de bir sa­kal­la Müs­lü­ma­nı tas­vir et­miş­ler ve onu şöy­le ko­nuş­tur­muş­lar­dı: Sev­gi nef­ret­ten kuv­vet­li­dir. Al­lah aş­kı­na çiz­dik­le­ri­nin sev­giy­le ne ala­ka­sı var?  Dü­pe­düz nef­ret, ka­ra­la­ma, kış­kırt­ma su­çu iş­li­yor­lar. Ka­lem­le­rin­den nef­ret ve kış­kırt­ma dam­lı­yor ve onun ti­ca­re­ti ya­pı­yor­lar. Son­ra­sın­da da şöy­le ko­nu­şu­yor­lar:  Kah­ka­ha ile kor­ku­yu ye­nin!   Haz­re­ti Pey­gam­be­re yö­ne­lik Vol­te­r’­in çı­ğı­rı­nı ve İs­lam hak­kın­da da Re­na­n’­ın çı­ğı­rı­nı çiz­gi ze­mi­nin­de tem­sil eden bu Ha­ra­ki­ri eko­lü 2013 yı­lın­da da pes­pa­ye zi­hin­le­riy­le Haz­re­ti Pey­gam­be­rin ha­ya­tı­nı iş­le­miş­ti. 2009 yı­lın­dan be­ri der­gi­nin Ge­nel Ya­yın Yö­net­me­ni olan Step­ha­ne Char­bon­ni­er Çar­şam­ba sal­dı­rı­sın­da öl­dü­rü­len­ler ara­sın­da ye­ri­ni al­dı. Char­bon­ni­er, çiz­di­ği son ka­ri­ka­tür­de san­ki sal­dı­rı­nın ha­be­ri­ni ver­miş­ti. "Fran­sa'da hâ­lâ sal­dı­rı yok" baş­lık­lı ka­ri­ka­tür­de si­lah­lı bir ki­şi­nin "Te­men­ni­le­ri sun­mak için ocak so­nu­na ka­dar bek­le­yin" de­di­ği res­me­di­li­yor­du.  Sou­mis­si­on (Tes­li­mi­yet) ro­ma­nı­nın ya­za­rı Mic­hel Ho­uel­le­becq'i mü­nec­cim ola­rak tas­vir ede­rek ona şöy­le söy­let­miş­ler­di:  “2015'te diş­le­ri­mi kay­be­de­rim, 2022'de de oruç tu­ta­rım." Ro­man­da Fran­sa, Mu­ham­med Ab­bas ad­lı bir Müs­lü­ma­nın Ely­se­e Sa­ra­yı­na çık­ma­sıy­la bir­lik­te İs­lam­la­şı­yor.  Bu da PE­GI­DA ro­ma­nı ol­ma­lı.   Ya­yın yö­net­me­ni öl­dü, ek­ti­ği bu kin to­hum­la­rı üze­rin­den ga­ze­te pa­laz­la­nır.   Ko­be­ni­ci vas­fı da or­ta­ya çık­tı.  Ya­yın Yö­net­me­ni 'Char­b’ "Ben Kür­düm" de­miş. Hrant Dink sui­kas­tı­nın ar­dın­dan ‘he­pi­miz Er­me­ni­yi­z’ na­ka­ra­tı­nı ör­nek al­mış ol­ma­lı.  El­bet­te IŞİ­D’­in şa­ma­ta­sı­na ka­tıl­ma­dan, BM’­nin kı­na­ma­sı­nı kı­nı­yo­rum.  Yüz bin­ler­ce Su­ri­ye­li öl­dü­ğü hal­de Esa­t’­ı kı­na­ya­bil­miş de­ğil.  İs­ra­il de eli­ni ko­lu­nu sal­la­ya­rak ve Gü­ven­lik Kon­se­yi­ne se­lam ça­ka­rak cü­rüm­le­ri­ni sür­dü­rü­yor!  Ama Fran­sız 12 ki­şi ölü­yor, dün­ya aya­ğa kal­kı­yor. Bu kü­re­sel ni­fa­kın top­lu fo­toğ­ra­fı­dır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi