Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Tutunamayan kardeşler!

Tutunamayan kardeşler!

Kar­şı­mız­da ka­yıp bir ku­şa­ğın fert­le­ri var.  Bir ba­şa­rı hi­ka­ye­sin­den zi­ya­de ‘tu­tu­na­ma­yan­la­rı­n’ hi­ka­ye­siy­le kar­şı kar­şı­ya­yız.  Pa­ris ey­lem­ci­le­ri Oğuz Aka­y’­ın Tu­tu­na­ma­yan­lar ro­ma­nın­dan fır­la­mış gi­bi­ler.

Hat­ta İn­gi­liz ba­sı­nı on­lar hak­kın­da bu an­la­ma ge­len (lo­ser brot­hers) sı­fa­tı­nı kul­lan­mak­ta­dır (http://www.da­ily­ma­il. co.uk/news/ar­tic­le-2900941).  Sa­id ve Şe­rif Ko­uac­hi kar­deş­ler Ocak 2015 ta­ri­hin­de Pa­ri­s’­te ya­şa­mak ye­ri­ne 20 yıl ön­ce Ce­za­yi­r’­de ya­şı­yor ol­sa­lar­dı GI­A men­su­bu ola­rak kar­şı­mı­za çı­ka­bi­lir­ler­di.  On­lar açı­sın­dan ha­yat­ta ters gi­den bir şey­ler var.  Pro­fil­le­ri­ne bak­tı­ğı­mız­da po­tan­si­yel ola­rak GI­A (Si­lah­lı İs­la­mi Grup) men­sup­la­rı gi­bi du­ru­yor­lar. Ka­yıp ku­şa­ğın ya da trav­ma­tik bir anın ve pre­ma­tü­re ça­ğın ço­cuk­la­rı. On­lar da Ce­za­yi­r’­de İs­lam­cı­la­rın önü­nü açan ço­ğul­cu ve de­mok­ra­tik ya­pı­nın ke­sin­ti­ye uğ­ra­ma­sı sı­ra­sın­da ha­pis­ha­ne­den ve­ya bar­dan çı­kan ve dağ­la­ra tır­ma­nan genç­le­re ve on­la­rın pro­fil­le­ri­ne ben­zi­yor. Ce­za­yi­r’­de­ki GI­A men­su­bu taş­kın genç­ler si­lah­la­rı­nın nam­lu­la­rı­nı sa­de­ce po­lis­le­re ve­ya dev­le­tin güç­le­ri­ne de­ğil ay­nı za­man­da fark­lı yön­tem kul­la­nan ve ço­ğul­cu­luk için­de şan­sı­nı ara­yan İs­lam­cı­la­ra da doğ­rult­muş­lar­dı.  'Ka­ran­lık 10 yıl' ola­rak anı­lan dev­re­de Ce­za­yi­r’­de oluk oluk kan ak­mış­tı.   Ce­za­yir Arap Ba­ha­rı­nın er­ken bir pro­va­sı ni­te­li­ğin­de idi. Şad­li Bin Ce­did  top­lum­sal bir kal­kış­ma­nın aka­bin­de ço­ğul­cu sis­te­me adım at­mış­tı. Mü­ba­rek gi­bi­ler onu ‘İs­lam­cı­la­rın önü­nü aç­ma­’ di­ye uyar­mış­lar­dı. Mü­ba­re­k’­in tav­si­ye­si­ni Ce­za­yir­li ge­ne­ral­ler ye­ri­ne ge­tir­di ve 1991 yı­lı­nın son­la­rın­da ya­pıl­ma­sı ka­rar­laş­tı­rı­lan ikin­ci tur se­çim­le­ri ip­tal ede­rek du­ru­ma el koy­du­lar.

Ge­ri­sin­den ge­len Arap Ba­ha­rı­nın ka­de­ri de böy­le ol­du. De­mok­ra­si pa­ran­te­zi ka­pa­nın­ca IŞİD pa­ran­te­zi açıl­mış­tır. Ce­za­yi­r’­de de de­mok­ra­si pa­ran­te­zi ka­pa­nın­ca GI­A pa­ran­te­zi açıl­mış­tır.  Sa­id ve Şe­rif kar­deş­ler Bağ­da­t’­ın iş­ga­li­ni gör­dük­ten ve son­ra­sın­da Ebu Gu­reyb fa­ci­ası­nı duy­duk­tan son­ra yer­le­rin­de du­ra­mı­yor­lar, tah­rik olu­yor­lar ve Ira­k’­a git­me­ye ka­rar ve­ri­yor­lar.  Fe­him Taş­te­ki­n’­in sa­vun­ma­ya ça­lış­tı­ğı gi­bi Esat de­ğil on­la­rı Bush tah­rik et­miş­tir. Taş­te­ki­n’­in  ana­li­zi yan­lış teş­his yan­lış çı­ka­rım­dan iba­ret.  İş­te bu sü­reç­te po­li­sin pen­çe­si­ne ve ağı­na dü­şü­yor­lar.  Bun­dan böy­le Fran­sız Baş­ba­ka­nı Ma­nu­el Vall­s’­ın da ifa­de et­ti­ği gi­bi po­li­sin ve is­tih­ba­ra­tın ta­ras­su­tu al­tı­na gi­ri­yor­lar.  Ola­ğan zan­lı ola­rak ya­şı­yor­lar. Bos­ton ey­le­mi­ni ya­pan Çe­çen kar­deş­le­rin ikin­ci ver­si­yo­nu sa­yı­lır­lar.  Hat­ta an­la­tı­lan­lar doğ­ruy­sa, 11 Ey­lül ey­lem­ci­si Mu­ham­med At­ta­’nın ha­ya­tın­dan da ke­sit­ler ba­rın­dı­rı­yor.   Kot gi­yi­yor es­rar içi­yor ve rap ya­pı­yor­lar.  Pa­ris ban­li­yö­le­rin­den bul­duk­la­rı Se­le­fi ho­ca­lar­dan Fe­rid Ben­yet­to­u’­dan Se­le­fi­lik ta­lim edi­yor­lar. Bu su­ret­le bir uç­tan di­ğe­ri­ne sav­ru­lu­yor­lar. Bu Fran­sız top­lu­muy­la ara­la­rın­da­ki me­sa­fe­yi kı­salt­mı­yor, da­ha da ar­tı­rı­yor.  Ye­ni eği­lim top­lum­sal ko­puk­lu­ğun du­var­la­rı­nı da­ha da ka­lın­laş­tı­rı­yor.

Bos­ton ey­lem­ci­si yal­nız kurt Çe­çen kar­deş­ler­den ağa­bey ko­nu­mun­da olan Ta­mer­lan Tsar­na­ev da Pa­ris ey­lem­ci­si Ce­za­yir­li kar­deş­ler gi­bi ha­ya­ta tu­tun­ma­ya ça­lış­mış; de­ne­miş ve ol­ma­mış­tı.  Ta­mer­lan Tsar­na­ev, Ame­ri­ka­lı Kat­he­ri­ne Rus­sell ad­lı kız­la ha­ya­tı­nı bir­leş­tir­miş­ti. Fo­toğ­raf­la­rı­na ba­kıl­dı­ğın­da  Kat­he­ri­ne Rus­sel ba­şör­tü­sü için­de ha­nım ha­nım­cık ve çok va­kur gö­rü­nü­yor. İn­san gıp­ta edi­yor.  Bos­ton ma­ra­to­nu­nu bom­ba­la­dık­tan son­ra ölen Ta­mer­la­n’­ın ar­dın­dan Ame­ri­ka­lı eşi ye­ni bir ev­li­lik da­ha ya­pı­yor. Ama onun ye­rin­de Sul­tan Ah­me­t’­te Tu­rizm bü­ro­su­nu ba­san Su­ri­ye­’de eşi­ni yi­tir­miş sa­vaş dul­la­rı da var. On­lar da ha­yat­tan kop­ma­nın, ge­le­cek­ten kop­ma­nın acı­sı­nı bes­bel­li ki böy­le çı­ka­rı­yor­lar!  Ka­bi­l’­ler ara­sın­da ni­hi­list­leş­miş­ler, öte­si so­rul­maz.   El­bet­te onay­la­mak müm­kün de­ğil ama bir va­kı­ayı an­la­tı­yo­ruz.   Bu  du­rum Ce­za­yi­r’­de GI­A men­sup­la­rı­nın cun­ta ve­ya re­jim ye­ri­ne si­lah­la­rı­nı di­ğer İs­lam­cı­la­rın üze­ri­ne bo­şalt­ma­la­rı­na ben­zi­yor.  Re­im ma­hal­le­sin­de ya­şa­yan Sa­id Ko­uac­hi ile Gen­ne­vil­li­ers de ya­şa­yan Şe­rif  Ko­uac­hi­de  Ta­mer­lan gi­bi ha­ya­ta tu­tun­ma­ya ça­lış­mış­lar ve ken­di­le­ri­ne eş edin­miş­ler. Res­mi bir ta­ra­fı yok bel­ki ama se­le­fi ho­ca­la­rı­nın kıy­dı­ğı ni­kah­la bir­lik­te­lik­le­ri­ni çer­çe­ve­li­yor ve meş­ru­laş­tı­rı­yor ola­bi­lir­ler.  Ey­le­min ar­ka­sın­da par­ça­lan­mış ha­yat­lar var.  Ce­za­yir­li kar­deş­ler an­ne­siz ba­ba­sız bü­yü­yor­lar.  Ai­le yu­va­sı ku­ra­rak, top­lum­la ara­la­rın­da­ki me­sa­fe­yi aş­mak ve ta­mir et­mek is­te­miş­ler la­kin be­ce­re­me­miş­ler.  Ai­le ha­ya­tı top­lum­sal ko­puk­lu­ğu ta­mir ede­me­miş.  Öl­dür­dük­le­ri 12 ki­şi ara­sın­da ka­de­rin bir cil­ve­si Ah­met Me­ra­bet adın­da bir Müs­lü­man  po­lis de var.  Ca­ni­ler­le mak­tül ara­sın­da dra­ma­tik bir rep­lik ge­çi­yor. Ya­ra­lı  po­lis Ah­met Me­ra­bet  ‘be­ni öl­dü­re­cek mi­si­niz?’ di­ye yal­va­ran göz­ler­le ka­til­le­ri­ne ba­kı­yor.  Sa­id ve Şe­rif kar­deş­ler ise  kur­şun­lar­la bir­lik­te ‘ iyi po­lis,sa­da­kat­li,  us­lu ço­cu­k’ di­ye mu­ka­be­le edi­yor­lar. Ce­za­yir­li kar­deş­ler tu­tu­na­ma­yan­lar nes­li­ni tem­sil edi­yor ve kon­jonk­tü­rün kur­ban­la­rı.  

On­la­rı az­met­ti­ren dün­ya­da­ki bu adil ol­ma­yan ve ku­ral­sız bu dü­zen.  On­lar da tep­ki­le­ri­ni ifa­de ede­cek yo­lu böy­le seç­miş­ler.  Yan­lış ya da doğ­ru:  On­lar bu şe­ni ve de­ni ey­le­mi iş­le­me­miş ol­sa­lar da dün­ya da­ha iyi bir yer mi ola­cak­tı? Ku­ru­lu an­la­yış, dün­ya­yı de­ğiş­tir­mek ye­ri­ne in­san­la­rın dav­ra­nış­la­rı­nı de­ğiş­tir­me­yi yeğ­li­yor. Bu da çık­maz so­ka­ğa dö­nü­şü­yor. Ba­tak­lık ha­li­ne ge­len dün­ya so­nuç iti­ba­rıy­la bu tip in­san­la­rı üre­ti­yor.  Or­han Ba­ba gi­bi ( Gen­ce­bay) ‘bat­sın bu dün­ya­’ de­me­nin tam vak­ti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi