Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

İki Ci­na­yet: Ame­ri­ka ve Tar­sus

İki Ci­na­yet: Ame­ri­ka ve Tar­sus

10 Şu­bat gü­nü Ame­ri­ka­’nın Ku­zey Ka­ro­lay­na (North Ca­ro­li­ne) eya­le­tin­de­ki Cha­pel Hil­l’­de 3 Müs­lü­man genç kat­le­dil­di. Zi­ya Ş. Be­re­ket, ka­rı­sı Yu­sor Ebu Sal­ha ve Yu­so­r’­un kız kar­de­şi  Re­zan Ebu Sal­ha, ken­di­si­ni ate­ist ola­rak ni­te­le­yen Cra­ig Step­hen Hicks ta­ra­fın­dan baş­la­rın­dan vu­ru­la­rak şe­hid edil­di­ler.

On­lar öz­gür­lük­ler ül­ke­si di­ye­rek git­tik­le­ri Ame­ri­ka­’da kat­le­dil­di­ler. Hem de bü­tün din­le­re ve et­ni­si­te­le­re ku­cak aç­mış ol­ma­sıy­la ün­le­nen Cha­pel Hil­l’­de; ya­ni “Ma­bed Te­pe­si­”n­de. Dik­kat edi­niz, iş­le­nen ci­na­yet  “Ma­bed Te­pe­si­” gi­bi bir ad­la anı­lan böl­ge­de vu­ku bu­lu­yor. İn­san­la­rın kut­sal­lık an­la­mı yük­le­di­ği bir yer bu­ra­sı; bir ma­bed böl­ge­si. Ve bu­ra­da 3 Müs­lü­man genç  kat­le­di­li­yor ve dün­ya­da hiç kim­se Zi­ya ol­mu­yor, Yu­sor ol­mu­yor, Re­zan ol­mu­yor!... Her­ke­sin Char­li­e, Dink ve da­ha bil­mem ne ol­du­ğu dün­ya­da hiç kim­se 21 ve  23 yaş­la­rın­da öl­dü­rü­len Müs­lü­man genç ol­mu­yor. 

Bu üç gen­cin kat­le­dil­me­si bi­zim ba­sın­da da hep “A­me­ri­ka­’da kat­le­di­len 3 gen­ç” ola­rak zik­re­dil­di. Ço­ğu ba­sın or­ga­nı genç­le­rin ad­la­rı­nı bi­le ver­me­di­ler. Ve­ren­ler de Zi­ya­’nın adı­nı İn­gi­liz­le­rin yaz­dı­ğı im­la ile “De­ah” şek­lin­de yaz­dı­lar. Bir ko­nuş­ma­sın­da rah­met­li Zi­ya, adı­nı “Zi­ya-Di­ya­” ola­rak söy­lü­yor. (Ma­lum Arap­ça­’da­ki zad har­fi, ay­nı za­man­da da­d’­dır. “ka­dı­”da d, ka­za­’da z oku­nur.)  Biz­ler bu genç­le­rin ad­la­rı­nı ken­di me­de­ni­ye­ti­mi­ze gö­re de­ğil de çoo­ok uzak­ta­ki bir me­de­ni­ye­te gö­re ya­zıp söy­le­mek­le, bu genç­le­ri bir da­ha öl­dür­dük. 

Rah­met­li Zi­ya Diş He­kim­li­ği 2. Sı­nıf­ta oku­yor­muş. Ye­ni pay­laş­tı­ğı bir vi­de­oda, önü­müz­de­ki yaz 10 diş he­ki­mi ar­ka­da­şıy­la Tür­ki­ye­’ye ge­lip Su­ri­ye­li mül­te­ci­le­re sağ­lık yar­dı­mı ya­pa­cak­la­rı­nı söy­lü­yor. Rah­met­li bu pro­je­si­ni ger­çek­leş­ti­re­me­den kat­le­dil­di.

Bu 3 gen­cin se­ven­le­ri o ka­dar çok­muş ki, ce­na­ze­si­ne bin­ler­ce ki­şi ka­tıl­dı. Müs­lü­man, Hris­ti­yan, din­siz bin­ler­ce ki­şi­… Ama baş­ta Tür­ki­ye ol­mak üze­re bü­tün İs­lam dün­ya­sı ko­nu­ya son de­re­ce du­yar­sız kal­dı. Ya­zık!...

Zi­ya­’nın an­ne­si, oğ­lu­nun morg­da çe­kil­miş bir fo­toğ­ra­fı­nı ya­yın­la­dı in­ter­net­te. Rah­met­li Zi­ya, te­şeh­hü­de ke­li­me-i şe­ha­det ge­ti­rir­ken şe­ha­det par­ma­ğı­nı uza­tır gi­biy­di. İn­şal­lah ke­li­me-i şe­ha­det­le ru­hu­nu tes­lim et­miş­tir.

Ba­tı, baş­ta Al­man­ya ol­mak üze­re, kat­le­di­len Müs­lü­man­la­ra kar­şı son de­re­ce du­yar­sız. Pa­ri­s’­te öl­dü­rü­len PKK’­lı­lar ko­nu­sun­da, Tür­ki­ye­’yi zor­da bı­rak­mak için in­ce ele­yip sık do­ku­yan ve ökü­zün al­tın­da bu­za­ğı ara­yan dün­ya, ev­le­riy­le bir­lik­te ya­kı­lan Müs­lü­man­lar ko­nu­sun­da gı­kı­nı çı­kar­ma­mış­tı; Zi­ya Be­re­ket, ka­rı­sı ve bal­dı­zı için de kı­lı­nı kı­pır­dat­ma­dı. Oba­ma, Tay­yip be­yin zor­la­ma­sıy­la, ha­ma­mın na­mu­su kur­tul­sun ka­bi­lin­den sa­de su­ya ti­rit bir de­meç ver­di; o ka­dar. 

Kat­le­di­len in­san­la­rı din, mez­hep, renk, et­ni­si­te­le­re gö­re ayı­rıp ona gö­re ta­vır ta­kın­mak, te­rö­rü da­ha da art­tı­ra­cak­tır. İn­san­lık, kat­le­di­len­le­rin in­san ol­du­ğun­dan ha­re­ket­le bir bi­linç ve di­renç ge­liş­ti­rir­se, bu tür ca­ni­ya­ne olay­la­rın önü­ne ge­çi­le­bi­lir.

HHH

13 Şu­bat gü­nü, Tar­su­s’­ta Öz­ge­can As­lan ad­lı bir üni­ver­si­te öğ­ren­ci­si, dol­muş­ta te­ca­vü­ze uğ­ra­dı ve aka­bin­de ya­kı­la­rak kat­le­dil­di. Üni­ver­si­te öğ­ren­ci­si olan Öz­ge­can, ora­ya ne umut­lar­la gel­miş­ti!... Oku­ya­cak­tı­… Me­zun ola­cak­tı­… Ül­ke­ye ve in­san­lı­ğa fay­da­lı ola­cak­tı. An­ne­si ba­ba­sı da onu okut­mak için çır­pı­nı­yor­lar­dı. On­lar­da ona umut bağ­la­mış­lar­dı­… Ama bü­tün bu umut­lar, ara­mız­da in­san kı­lı­ğın­da do­la­şan hay­van­lar ta­ra­fın­dan bir an­lık haz uğ­ru­na kat­le­dil­di. Ya­zık ol­du gen­ce­cik kız­ca­ğı­za.
Zi­ya, Yu­sor, Re­zan ve Öz­ge­ca­n’­a Al­lah rah­met ey­le­sin. İn­san­lık bu tür ci­na­yet­ler­den ders çı­kar­sın ve bir da­ha bu acı­la­rı ya­şa­ma­ya­lım in­şal­lah. 

HHH

Ma­ale­sef bu haf­ta baş­ka bir ölüm da­ha var­dı. Es­ki Va­ti­kan Bü­yü­kel­çi­miz Prof. Dr. Ke­nan Gür­so­y’­un an­ne­si Kai­nat Ha­nım da bu haf­ta Hak­k’­a yü­rü­dü. Ha­be­ri du­yun­ca san­ki kai­nat ba­şı­ma çök­tü. Kai­nat Ha­nı­m’­a da Al­la­h’­tan rah­met di­li­yo­rum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi