Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Ana Muhâlefet Lideri mi Felâket Tellalı mı?

Ana Muhâlefet Lideri mi Felâket Tellalı mı?

12 yıl ön­ce Ağus­tos ayın­da, 8 ABD eyâ­le­ti ve Ka­na­da'nın en bü­yük iki ken­ti To­ron­to ve Ot­ta­wa­’da elek­trik­ler ke­sil­di. Ke­sin­ti olan böl­ge­le­rin top­lam bü­yük­lü­ğü, ne­re­dey­se Tür­ki­ye ka­dar­dı. Bu böl­ge­de kul­la­nı­lan elek­trik ka­pa­si­te­si, Tür­ki­ye top­la­mı­nın on ka­tı ol­ma­sı­na rağ­men, üç da­ki­ka için­de 60 mil­yon ki­şi­nin elek­tri­ği ke­sil­di ve 29 sa­at sür­dü.

Ço­ğu gök­de­len­ler­de ol­mak üze­re, 800'den faz­la asan­sör kat­lar ara­sın­da dur­du. Met­ro sis­te­mi felç ol­du. İn­san­lar ka­ran­lık­ta ray­lar ara­sın­da yü­rü­ye­rek is­tas­yon­la­ra ulaş­tı­lar. Yak­la­şık 500 ki­şi yü­rü­ye­me­di­ği için ekip­ler ta­ra­fın­dan kur­ta­rıl­dı. Mil­yon­lar­ca ki­şi köp­rü­ler­den ge­çip ki­lo­met­re­ler­ce yü­rü­ye­rek ev­le­ri­ne git­mek zo­run­da kal­dı. Bin­ler­ce ki­şi sağ­lık yar­dı­mı is­te­di. 4 ki­şi öl­dü. Yan­gın­lar çık­tı.

Uçak se­fer­le­ri ip­tâl edil­di. Je­ne­ra­tör kul­la­nı­mı yay­gın ol­ma­dı­ğı için bir sü­re son­ra su­lar da ke­sil­di. Te­le­fon­la­rın ço­ğu, he­men dev­re dı­şı kal­dı. Cep te­le­fon­la­rı ke­sin­ti­nin ilk an­la­rın­da ça­lı­şır­ken, bir sü­re son­ra aşı­rı yük­len­me ne­de­niy­le on­lar da dur­du.  

Bor­sa uz­man­la­rı ve idâ­re­ci­ler, sa­bah se­an­sın­da gö­rev­le­ri­nin ba­şın­da ola­bil­mek için bor­sa­nın üst kat­la­rın­da sa­bah­la­dı­lar.  

Madd­dî zâ­rar çok bü­yük­tü ama, Ame­ri­ka­lı­lar si­yah-be­yaz de­me­den, din ay­rı­mı yap­ma­dan bir­bir­le­ri­ne ke­net­len­di­ler. Yağ­ma­la­ma ola­yı ya­şan­ma­dı. Bir te­rö­rist sal­dı­rı ol­ma­dı­ğı ve ke­sin­ti­nin ne­de­ni­nin san­tral­lar­da olu­şan bir ile­ti­şim bo­zuk­lu­ğu ol­du­ğu an­la­şıl­dı.

Mu­hâ­le­fet, ik­ti­dâr­dan ya­na açık­la­ma yap­tı. Hil­lary Clin­ton, Baş­kan Bush'un elin­den ge­le­ni yap­tı­ğı­nı ve bir te­rör sal­dı­rı­sı ol­ma­ma­sı­nın en se­vin­di­ri­ci şey ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yıp hal­kı ra­hat­lat­tı.  

Bir de bi­ze ba­kın. Sa­lı gü­nü, böy­le bü­yük­lük­te bir elek­trik ke­sin­ti ya­şa­dık. Nor­mal bir va­tan­daş ola­rak, “Tüm Tür­ki­ye­’de elek­trik ke­sik.” cüm­le­si­ni duy­mam pa­nik­le­me­me ve “Al­la­hım, ül­ke­mi­zi dev­le­ti­mi­zi ko­ru.” di­ye du­â et­me­me yet­ti. Emi­nim siz de öy­le yap­tı­nız.

Oy­sa, ha­zır­da bek­le­yen bir grup, he­men Ener­ji Ba­kan­lı­ğı­’nın önü­ne gi­dip ey­lem yap­mış. Ne za­man ör­güt­len­di­niz? Bu ne hız ar­ka­daş?

Al­lah mu­hâ­fa­za, elek­trik ke­sin­ti­si 29 sa­at sür­sey­di ola­cak­la­rı dü­şü­ne­bi­li­yor mu­su­nuz? Yâ­ni te­rö­rist sa­nat­çı­la­rın çağ­rı­sın­da­ki gi­bi ha­yat dur­say­dı.

Ya Kı­lıç­da­roğ­lu ne yap­tı? Elek­trik ke­sin­ti­si ile Çağ­la­yan Ad­li­ye­si­’n­de­ki te­rör sal­dı­rı­sı­nı bir­leş­tir­di. De­ğil         te­rö­rist sal­dı­rı en­di­şe­si, di­rek hü­kû­me­ti te­rö­rist yap­tı. Te­rö­rist­ler, Çağ­la­yan Ad­li­ye­si­’ne ra­hat ra­hat gir­sin di­ye bi­le­rek elek­trik­ler ke­sil­miş­miş. Düz man­tı­ğı­na gö­re, ad­li­ye Çağ­la­yan olun­ca, ba­san­lar da hü­kû­met     yan­lı­sı­dır.

Şu ifâ­de­ye ba­kar mı­sı­nız? “Hü­kü­me­tin ke­sin­ti son­ra­sı “Te­rör sal­dı­rı­sı ola­bi­lir.” açık­la­ma­sı, re­hin al­ma ola­yın­da par­ma­ğı ol­du­ğu­nun gös­ter­ge­si mi­dir?”

Ya son­ra? Te­rö­rist­ler, Ber­kin ta­raf­ta­rı çık­tı­lar. Dev­le­tin sav­cı­sı­nı şe­hid et­ti­ler. Ek­mek ede­bi­yâ­tı çök­tü. Kı­lıç­da­roğ­lu için so­run de­ğil. Çark et­mek­te üs­tü­ne yok. Ey­yâm­cı bi­le de­ğil, öğün­cü ol­du ar­tık. Yap­tı­ğı tah­ri­ki bir ya­na bı­ra­kıp hal­kı sü­kû­ne­te dâ­vet et­ti. Skan­dal me­saj­la­rı­nı eleş­ti­ren Baş­ba­ka­n’­ı ço­cuk gi­bi mız­mız­lan­mak­la suç­la­ya­rak bu­lun­du­ğu ma­ka­ma ya­kı­şır şe­kil­de dav­ran­ma­ya dâ­vet et­ti.

Oy­sa bu dâ­ve­tin asıl mu­hâ­ta­bı ken­di­si. Ger­çi her dâ­im, ken­di­si­ne ya­kı­şa­nı ya­pı­yor ama, yap­tık­la­rı ana mu­hâ­le­fet li­de­ri­ne ya­kış­mı­yor. 

Hü­kû­met kar­şıt­lı­ğı ile dev­let düş­man­lı­ğı ara­sın­da­ki far­kı öl­çüp tar­ta­ma­yan bir ana mu­hâ­le­fet li­de­ri­ni, Tür­ki­ye da­ha ne ka­dar ta­şı­ya­bi­lir?

Hü­kû­met kar­şıt­lı­ğı ile dev­let düş­man­lı­ğı ara­sın­da­ki far­kı öl­çüp tar­ta­bi­len mu­hâ­le­fet li­der­le­ri­nin ses­siz­li­ği ise na­sıl tâ­rif edi­lir bi­le­mi­yo­rum. Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti­’nin sav­cı­sı şe­hid edil­di; Ak Par­ti­’nin de­ğil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi