Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Ağlamak Nasılmış Kemal Bey?

Ağlamak Nasılmış Kemal Bey?

Dev­le­ti ve si­ya­set­çi­le­ri hep asık su­rat­lı gör­mek­ten, mil­le­te gı­na gel­miş­tir. “A­sık su­rat hü­ku­met de­dik­le­ri za­t” di­yor­du ya Ne­cip Fa­zıl, tam da iş­te öy­le gö­rür mil­let dev­le­ti ve dev­let adam­la­rı­nı. On­lar­da, yu­mu­şakl­lık, mü­la­ye­met, duy­gu­sal­la­ık gör­me­ye pek alı­şık de­ğil­dir. 

Ge­çen yıl­lar­da Tay­yip bey ve Bü­lent Arınç bey­ler, bir kaç olay­da göz yaş­la­rı­na ha­kim ola­ma­mış­lar, göz­le­rin­den yaş­lar gel­miş­ti. He­pi­miz  çok duy­gu­lan­mış ve “Dev­let ada­mı da, si­ya­set­çi de ağ­lar­mış.” de­miş­tik. Çün­kü mil­le­tin ana­sı­nı ağ­lat­ma­la­rı­na alış­tı­ğı­mız si­ya­set­çi­le­rin de bir in­san olup duy­gu­lan­dık­la­rı­nı gö­rün­ce, dev­le­ti ve si­ya­set­çi­le­ri da­ha çok sev­miş­tik.

Ger­çi o za­man­lar­da baş­ta Ke­mal be­yin eki­bi ol­mak üze­re mu­ha­lif­ler, göz­yaş­la­rı­na bi­le sal­dır­mış­lar, Hz. Mu­ham­me­d’­’i anın­ca göz yaş­la­rı­nı tu­ta­ma­yan Bü­lent Arın­ç’­ı “E­lin Ara­b’­ına ağ­lı­yor di­ye gü­ya kı­na­ya­rak çok se­vi­ye­siz laf­lar et­miş­ler­di. Göz­ya­şı­na sal­dır­ma­nın ilk si­ya­si ör­ne­ği­ni böy­le­ce dün­ya­ya biz ver­miş­tik. 

İk­ti­da­ra kar­şı her­han­gi bir et­kin mu­ha­le­fet ör­ne­ği ser­gi­le­ye­me­yen mu­ha­lif­le­ri­miz, in­sa­nın en in­san ol­du­ğu an­la­rın dı­şa­vu­ru­mu olan göz­yaş­la­rı­na sal­dır­mış­lar­dı. An­la­ya­ma ça­lış­mak, em­pa­ti kur­mak ye­ri­ne, acı­ma­sız­ca ve hat­ta küs­tah­ça sal­dı­rı­lar, ik­ti­da­rı ve ağ­la­yan si­ya­set­çi­le­ri de­ğil, mil­li vic­da­nı ya­ra­la­mış­tı. 

Ge­çen haf­ta Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun göz­yaş­la­rı­na şa­hit ol­duk. Muh­te­me­len ben­zer bir or­tam­dan ge­li­yo­ruz. An­lat­tık­la­rı ba­na hiç de ya­ban­cı de­ğil. 

Ya­ma­lı ön­lük­ler, bir par­de­sü bi­le ol­ma­ma­sı; fakr u za­ru­ret­ler, mah­ru­mi­yet­ler ve mah­cu­bi­yet­ler!... He­le o ço­cuk­luk ça­ğın­da ya­şa­nan mah­cu­bi­yet­ler!...

Tay­yip be­yi “Si­mit sat­tı­m” de­di­ği için eleş­ti­ren­ler, Ke­mal be­yi de eleş­tir­me­yin lüt­fen böy­le de­di di­ye. Siz­ler yok­luk gör­me­diy­se­niz, ev­de ol­ma­sı ge­re­ken bir şe­yin ol­ma­dı­ğı­nı gö­rün­ce yü­re­ği par­ça­la­nan bir ana­nız ve­ya ba­ba­nız ol­ma­dıy­sa; bir şe­yin ol­ma­ma­sı­nın se­be­bi­ni an­la­ya­cak yaş­ta de­ğil­se­niz ve öy­le an­lar­da sa­de­ce göz­yaş­la­rı­nı gö­rü­yor ve siz de is­ter is­te­mez göz­yaş­la­rı­nı­zı dö­kü­yor­sa­nız, Ke­mal be­yi eleş­tir­mez­si­niz.

Ya­ma­lı ön­lük...

Ol­ma­dı­ğı hal­de “va­r” de­ni­len ya­ma­sız ön­lük...

An­ka­ra­’da bir par­de­sü­sü ol­sa iyi ol­mak...

Biz bu duy­gu do­lu an­la­rı, Ha­so­lar­dan, Hü­so­lar­dan, Me­mo­lar­dan din­le­miş­tik... Biz bu hi­ka­ye­le­ri ik­ti­da­rın ba­şın­dan ve ba­kan­la­rın­dan din­le­miş­tik ya­kın za­man­lar­da ama Ke­mal bey ve eki­bin­den hiç din­le­me­miş­tik. Şim­di on­lar­dan da din­le­miş ol­duk..

Bir göz ya­şı­na sı­ğan ço­cuk­luk ve genç­lik gün­le­ri... Ço­ğu­mu­zun gün­le­riy­di, göz ya­şı­na sı­ğan o gün­ler.

De­mek ki, göz yaş­la­rı­nı eleş­tir­me­mek la­zım­mış ve gün ge­lir sen de göz­yaş­la­rı­na ha­kim ola­maz­mış­sın.

De­mek ki, göz yaş­la­rı, in­sa­nın ken­di­siy­le yüz­leş­me­sin­de­ki en za­yıf an­lar­dan bi­ri­siy­miş ve üs­tü­ne pek gi­dil­me­se da­ha in­sa­ni olu­nur­muş.

De­mek ki göz ya­şı­nın ya­la­nı hi­la­fı ol­maz­mış; o yüz­den de di­le do­la­mak in­san­ca de­ğil­miş.

Ağ­la­ya­bi­li­yor­sa­nız ağ­la­yın Ke­mal bey. İs­ter giz­li giz­li, ya­ni Yu­nus Em­re­’nin de­di­ği gi­bi “ya­şın ya­şı­n” ağ­la­yın; is­ter mik­ro­fon ve ka­me­ra önün­de... Ağ­la­mak ve gül­mek ayıp de­ğil­dir; asıl so­run ağ­la­ya­ma­mak ve gü­le­me­mek­tir. Bu iki has­let, sa­de­ce in­sa­ni­ye­tin zan­gin­li­ği­dir ve bun­la­rı sık sık kul­la­nır­sak, in­san ol­du­ğu­mu­zu ve kar­şı­mız­da­ki­le­rin de in­san ol­duk­la­rı­nı as­la unut­ma­yız Ke­mal bey.

***

31 Mart ak­şa­mı te­rö­rist­ler­ce şe­hit edi­len sav­cı Meh­met Se­lim Ki­ra­z’­a Al­lah rah­met ey­le­sin; me­ka­nı cen­net ol­sun. Bu acı­yı ya­şa­tan­la­rı la­net­li­yo­rum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi