Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Güncellenmiş Osmanlı-Safevi Çekişmesi

Güncellenmiş Osmanlı-Safevi Çekişmesi

Arap Do­ğu­su ( el Maş­rık el Ara­bi) de­ni­len böl­ge­de ya­ni İs­lam dün­ya­sı­nın mer­ke­zin­de Şah İs­ma­li­’in zu­hu­run­dan be­ri ilk de­fa bu ka­dar kes­kin ye­ni bir ‘i­ç’ ku­tup­laş­ma ve çe­kiş­me ya­şa­nı­yor. Çe­kiş­me­nin zir­ve nok­ta­sı­na tır­man­dı­ğı sı­ra­da Lo­za­n’­da Ba­tı­lı­lar ve on­la­rın zım­nin­de İs­ra­il İra­n’­ın eli­ni ko­lu­nu ser­best bı­rak­tı. Mı­sı­r’­da Si­si ile bir­lik­te İra­n’­da­ki re­jim İs­ra­il teh­di­di­ni bir ya­na bı­ra­ka­rak Ame­ri­kan pa­zar­la­ma­sı doğ­rul­tu­sun­da ken­di­le­ri­ne ye­ni bir teh­dit al­gı­sı üret­ti­ler. Afak­ta ve ger­çek­te ol­ma­yan bu uy­du­ruk teh­dit al­gı­sı­nı ken­di­le­ri üret­ti­ler. İs­ra­il’­in ye­ri­ne Sün­ni ve­ya  ‘İs­la­mi te­rö­rü­’ ika­me et­ti­ler. Hal­bu­ki Ira­k’­ta Halk Yı­ğı­na­ğı adı ve­ri­len Şi­i mi­lis­ler Su­ri­ye­’de re­jim ve ona eş­lik eden Şi­i mi­lis­ler ve Ye­me­n’­de Hu­si­ler  IŞİ­D’­in yap­tı­ğı­nı ya­pı­yor­lar. Hat­ta de­nil­di­ği gi­bi IŞİD Su­ri­ye re­ji­mi­nin İs­la­mi yü­zü­dür. IŞİ­D’­in Şi­i tü­rü biz­zat İran ve tem­sil et­ti­ği de­ğer­ler ve böl­ge­de­ki ve­kil­le­ri­dir.

 Tür­ki­ye­’de Ha­san Ru­ha­ni­’nin da­nış­man­la­rın­dan Ali  Yu­nu­si­’nin im­pa­ra­tor­luk ha­yal­le­ri­ne eş­lik eden ye­ni teh­dit de­ğer­len­dir­me­si   faz­la dik­kat çek­me­di. Hal­bu­ki Ali Yu­nu­si İs­la­mi aşı­rı­lık, ate­izm ve ye­ni Os­man­lı­cı­lı­ğı ye­ni teh­dit un­sur­la­rı ola­rak be­lir­le­miş­tir ( El Ha­yat ga­ze­te­si 10 Mart 2015).  Sa­fe­vi­li­ğin kar­şı­sı­na Os­man­lı­cı­lı­ğı dik­miş­tir.  Doğ­ru­su da bu­dur. On­lar mi­ras­la­rı­na ge­ri dö­ner­ken biz ni­ye red­di mi­ras­ta bu­lu­nu­yo­ruz?   Yu­nu­si, Ay­nı ko­nuş­ma­sın­da im­pa­ra­tor­luk ha­yal­le­ri­ni gün­de­me ge­tir­miş­tir.  Öy­le gö­rü­yor ki im­pa­ra­tor­luk ha­ya­li kur­mak ve onun dı­şın­da ic­ra et­mek İra­n’­a ser­best la­kin böl­ge ül­ke­le­ri­ne Os­man­lı ha­ya­li kur­mak bi­le ya­sak.  Ha­te­mi de Ta­li­ba­n’­ı İs­la­mi aşı­rı­lık ola­rak tak­dim et­miş ve onu yık­mak için Ame­ri­ka­lı­lar­la el ele ver­miş­tir . Aşı­rı­la­ra kar­şı bü­yük şey­tan­la iş­bir­li­ği!  Bun­lar şey­tan­la sa­de­ce iş­bir­li­ği yap­maz­lar ica­bın­da şey­ta­nın bi­le ye­ri­ne ge­çer­ler.  

Sa­fe­vi­le­rin böl­ge­yi ele ge­çir­me plan­la­rı ve ça­ba­la­rı doğ­rul­tu­sun­da ta­van ya­pan ger­gin­lik at­mos­fe­rin­de Er­do­ğan İra­n’­a git­ti. Ora­da­ki mu­ha­tap­la­rı­nı ik­na ede­bil­di mi?  İran kay­pak­lık us­ta­sı­dır ve bun­dan do­la­yı hiç­bir sö­zü­nü iti­bar edil­mez.  Sö­zü se­net ola­maz. Alt­tan al­ta kal­leş­lik­le­ri­ni ic­ra­ya de­vam eder­ler.  Söz­ge­li­mi Er­do­ğa­n’­ı Tah­ra­n’­da kar­şı­la­yan at­lı bir­lik­le­ri­nin el­le­rin­de­ki fla­ma­lar giz­li me­saj­lar ta­şı­mak­tay­dı.  Söz­ko­nu­su fla­ma­lar­da  ‘Ya Hü­se­yin!’ ya­zı­yor­du.  Adam­lar ku­rak­lık olun­ca Hü­se­yi­n’­den me­det umu­yor­lar! Hi­ca­z’­da Ha­re­mey­n’­de tel­bi­ye ge­ti­rir­ken ‘Leb­beyk ya Hü­se­yi­n’ di­yor­lar.  Biz leb­beyk Al­la­hüm­me leb­yeyk di­yo­ruz on­lar Leb­beyk ya Hü­se­yin di­yor­lar. Za­ten bu­nu di­yen­ler Ker­be­la­’da Haz­re­ti Hü­se­yi­n’­i ya­rı yol­da bı­rak­mış­lar­dı. Er­do­ğa­n’­ın Tah­ra­n’­da­ki me­saj­la­rın­dan bi­ri­si ‘mez­hep me­se­le­si­ni bir ta­ra­fa bı­ra­ka­rak; Su­ri­ye­’de­ki ka­nı dur­du­ra­lım ve me­za­li­mi son ve­re­li­m” şek­lin­dey­di.  Kös din­le­dik­le­rin­den ve ye­ni hi­le­ler kur­gu­la­dık­la­rın­dan emi­nim.   Bu ha­tır­lat­ma­lar iyi gü­zel de adam­lar ora­da ve ora­lı de­ğil­ler!  Ba­tı­lı­la­ra gö­re Müs­lü­man­la­rın ka­nı­nın hiç­bir de­ğe­ri yok. Dö­kü­len kan­lar he­der­dir. Şii­ler için de sün­ni­le­rin ka­nı öy­le­dir. Yok­sa 1979 yı­lın­dan iti­ba­ren Irak ve Su­ri­ye ve böl­ge­de mil­yon­la­rın ka­nı­nı hiç uğ­ru­na dö­ker­ler miy­di?   Ya­vu­z’­u an­la­ma­dan ve izin­den git­me­den İra­n’­ı an­la­mak ve dur­dur­mak müm­kün de­ğil­dir.  On­la­rın söz­den an­la­ya­cak hal­le­ri yok. Ak­si­ne Pu­tin gi­bi­le­ri­nin de böl­ge­ye bu­run­la­rı­nı sok­ma­la­rı­na ve­si­le olu­yor­lar.  İran dev­ri­mi ol­ma­say­dı Ba­tı ne­yi ka­şı­ya­cak­tı ve mal­ze­me ola­rak kul­la­na­cak­tı?  

Er­do­ğa­n’­ı ne­den Hü­se­yin fla­ma­la­rıy­la kar­şı­la­dı­lar?  Na­zar­la­rın­da Ye­zid mi­dir?  Esa­sın­da on­lar Ye­zi­d’­i tem­sil edi­yor­lar. On­la­rın Hü­se­yi­n’­le­ri de ger­çek ola­ma­ya­cak ka­dar ha­ya­li­dir.  Ha­yal­le­rin­de­ki 12 imam­dan bi­ri olan Hü­se­yi­n’­i se­vi­yor­lar.  Be­di­üz­za­ma­n’­ın bi­ra­de­ri­ne de­di­ği gi­bi­dir, ‘ sen ha­ya­lin­de­ki Ah­met Zi­ya­üüd­di­n’­i se­ver­sin. Ben ise ha­ki­ki Ah­met Zi­ya­üd­di­n’­i se­ve­rim, onun­la ül­fet ha­lin­de­yim ve dos­tum.  Be­nim mu­hab­be­tim ger­çek­ler­den et­ki­len­mez ama se­nin­ki et­ki­le­nir. Zi­ra ha­yal üze­ri­ne ku­ru­lu­dur.”   Hü­se­yin ha­ya­li pe­şin­den bin­ler­ce to­mur­cuk gi­bi fi­dan gi­bi Hü­se­yi­n’­i top­ra­ğa ve­ri­yor­lar!  Hü­se­yi­n’­i öl­dü­rü­yor­lar. Ta­as­sup­la­rı­na kur­ban edi­yor­lar.

Bu­nun­la bir­lik­te Ka­rar­lı­lık Fır­tı­na­sı ope­ras­yo­nu­na des­tek ve­ren Er­do­ğan geç de ol­sa ger­çek­le­ri fark et­miş­tir. Geç di­yo­rum zi­ra Bah­rey­n’­de Ker­be­la­’dan bah­set­miş­ti. Ker­be­la Bah­rey­n’­de de­ğil Su­ri­ye­’de Ira­k’­ta ve Ye­me­n’­de Şii­ler ta­ra­fın­dan Sün­ni­le­re ya­şa­tıl­mak­ta­dır.  Yi­ne de Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın gel­di­ği nok­ta isa­bet­li bir nok­ta­dır.  Bel­ki bun­lar ya­şan­ma­say­dı İra­n’­ın mas­ke­si düş­me­ye­cek ve ger­çe­ği an­la­şı­la­ma­ya­cak­tı. Ama şim­di sı­kı dur­ma sı­ra­sı ve İra­n’­ı böl­ge­den sil­ke­le­me za­ma­nı­dır. Ha­di­se­nin ge­rek­tir­di­ği se­vi­ye ve ol­gun­luk­ta ol­ma­lı­yız.  Ko­lay­cı­lık­la bu işin üs­te­sin­den ge­li­ne­mez.  Ha­ki­ka­ti ve zor­lu­ğu ku­şan­ma vak­tin­de­yiz. Al­lah yar ve yar­dım­cı­mız ol­sun

Ger­çek­ler kar­şı­sın­da ba­tıl eri­yip gi­de­cek ve kül ola­cak­tır. De­nil­di­ği gi­bi ‘lil­ba­ti­li cev­le ve hil­hak­kı dev­le­’.  Ba­tı­lın bir tu­ru var­sa hak­kın bin tu­ru var.  Ba­tı­lın bir tu­ru var­sa hak­kın dev­le­ti var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi