Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

AK Parti’nin En Büyük Şansı: Alternatifsizliği

AK Parti’nin En Büyük Şansı: Alternatifsizliği

Ger­çek­ten de son 13 yıl­dır, AK Par­ti­’nin en bü­yük şan­sı, al­ter­na­ti­fi­nin ol­ma­yı­şı. Bu du­rum,  AK Par­ti­’nin po­li­tik ve fel­se­fi ba­şa­rı­sı so­nu­cu de­ğil, stra­te­jik ola­rak fır­sa­tı çok gü­zel de­ğer­len­dir­me­si ve za­ma­nın ru­hu­nu çok iyi oku­ma­sın­dan ile­ri gel­miş­tir ama ay­nı şe­kil­de de­vam ede­cek de­ğil­dir.  Ni­te­kim, özel­lik­le Ge­zi olay­la­rın­da ve da­ha son­ra, top­lum­sal ge­ri­li­mi ba­şa­rı­lı bir şe­kil­de oya tah­vil et­me ba­şa­rı­sı gös­te­ren AK Par­ti, (Ve mu­ha­le­fet par­ti­le­ri.) ay­nı ba­şa­rı­yı, ye­ni za­ma­nın ru­hu­nu oku­ma­da gös­te­re­me­miş­tir. Ge­zi olay­la­rın­dan son­ra, genç­lik­le il­gi­li ola­rak Kre­di Yurt­lar Ku­ru­mu yurt­la­rın­da kurs­lar ve se­mi­ner­ler dü­zen­le­mek­le, genç­lik po­tan­si­yel ener­ji­ye ev­ril­mez. İk­ti­dar son 2 yıl­da bu yo­lu ter­cih ede­rek, yurt yö­ne­ti­ci­le­ri­nin söz­de “fa­ali­yet ra­por­la­rı­”nı şi­şir­mek­ten baş­ka bir şey yap­ma­mış­tır.

İk­ti­dar, YÖ­K’­ü ve üni­ver­si­te üst yö­ne­tim­le­ri­ni ele ge­çir­mek­le işin ta­mam­lan­dı­ğı­nı zan­net­miş; asıl işin bun­dan son­ra baş­la­dı­ğı­nı fark ede­me­miş­tir.

Pa­ra­lel çe­te ile mü­ca­de­le­de­ki ba­şa­rı­sı ya­nın­da, mü­te­ah­hit­le­rin ya­tı­rım­la­rı­nı da des­tek­le­ye­rek  in­şa­at sek­tö­rü­nü can­lı tu­tan ik­ti­dar, ül­ke­ye mo­ral en­jek­te et­mek­te  ba­şa­rı­lıy­sa da in­san un­su­ru­nun zer­re ka­dar  far­kın­da de­ğil­dir. Her şeh­re bir “şe­hir has­ta­ne­si­” yap­ma­yı ide­ali­ze den ik­ti­dar, her şeh­re bir Kül­tür Komp­lek­si yap­ma­yı plan­la­rı­na al­ma­mış­tır. 

Bu ül­ke­de zih­ni­yet de­ği­şi­mi­nin to­hum­la­rı bu ik­ti­dar za­ma­nın­da atıl­mış ve bu yön­de de­ği­şik­lik­ler ol­mak­ta­dır ama ar­tık ik­ti­dar bi­le, de­ği­şi­min çok ge­ri­sin­de kal­mış­tır.

Tür­ki­ye­’de­ki po­li­tik man­za­ra­ya ba­ka­cak olur­sak, ik­ti­da­rın 7 Ha­zi­ran se­çim­le­ri­ne gi­der­ken oy ora­nı­nın yer­ler­de sü­rün­me­si la­zım ama bir de ba­kı­yor­su­nuz, yer­ler­de sü­rü­nen oy oran­la­rı ik­ti­da­rın de­ğil, mu­ha­le­fe­tin. Bu­nun se­be­bi de, mu­ha­le­fe­tin ha­la “es­ki Tür­ki­ye­”de kal­ma­sı; ye­ni so­run­la­ra ye­ni üre­tim tek­lif­le­ri­nin ol­ma­ma­sı. 

Ben­zet­mey­le an­la­ta­cak olur­sak, gü­nü­müz­de te­mel so­run, asan­sör­le yük­sel­mek iken, mu­ha­le­fet ara­bay­la git­mek­ten söz edi­yor.  So­run yük­sel­mek, ya­ni di­key çık­mak iken, ik­ti­dar ya­tay git­mek­le il­gi­li tek­lif­ler­le, çağ dı­şı ka­lı­yor. Bak­sa­nı­za ana mu­ha­le­fet, hiç üret­mek­ten söz et­mez­ken, ha­zi­ne­de kar­şı­lı­ğı bu­lun­ma­yan pa­ra­yı,  emek­li­ye 2 ma­aş di­ye­rek da­ğıt­ma­ya ni­yet­li ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor. Ha­ni “be­ka­ra ka­rı bo­şa­mak ko­lay­dı­r” der­ler  ya; tıp­kı onun gi­bi CHP’­nin 2 ma­aş dü­şün­ce­si. (Hay­da­aa­… Şim­di de “ka­rı­” ke­li­me­si ge­çi­yor di­ye, bu de­yi­mi de söz­lük­ten çı­kar­tın ba­ka­lım.)

La­fı uzat­ma­ya­lım. Asan­sör­le çı­kı­la­cak ye­re, ara­bay­la çık­ma­yı tar­tı­şan mu­ha­le­fet, ik­ti­dar için çok bü­yük bir şans­tır. AK Par­ti de bu du­ru­mu bal gi­bi, bi­li­yor ve bu çö­züm­süz­lük­ler yu­ma­ğı için­de “Ba­na muh­taç­sı­nız!...” di­ye­rek bu im­ka­nı te­pe te­pe kul­la­nı­yor. Te­pe te­pe kul­la­nı­yor da, bu du­rum da­ha ne ka­dar sü­rer bi­lin­mez. “Seç­men ta­ham­mül sı­nı­rı­” di­ye bir şey var­dır. AK Par­ti bu sı­nı­rı ne za­ma­na ka­dar sür­dü­re­cek, o da bi­lin­mez ama hiç ol­maz­sa 7 Ha­zi­ra­n’­da bu sı­nır dar­be al­sa da bir se­çim dö­ne­mi da­ha AK Par­ti­’yi ik­ti­dar­da tut­ma­ya  ye­te­cek gi­bi gö­rü­nü­yor.

CHP’­den ümit yok. O, yan­lış ba­tış­lı­laş­ma adı­na hal­kın de­ğer­le­riy­le kav­ga et­ti­ği sü­re­ce, ge­niş ta­ba­na ya­yı­la­maz; sa­de­ce İş Ban­ka­sı­’n­da­ki pa­ra­la­rı ko­ru­ya­cak ka­dar bir güç el­de eder.

MHP, nev-zu­hur Ke­ma­list et­ki­ler­den kur­tu­la­bi­lir ve 1970’ler­de­ki “me­de­ni­yet mil­li­yet­çi­li­ği­” zih­ni­ye­ti­ni ye­ni­den yo­ğu­rup di­ri bir dil oluş­tu­rur­sa, AK Par­ti­’nin  al­ter­na­ti­fi olur. Ta­bi­i, MHP böy­le bir şe­yi ya­pa­ma­ya­ca­ğın­dan, AK Par­ti­’ye al­tın tep­si için­de se­çim ba­şa­rı­sı sun­muş olu­yor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi