Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

PKK’nın Seçimlerden Sonraki Durumu Ne Olacak?

PKK’nın Seçimlerden Sonraki Durumu Ne Olacak?

Dev­let­le­rin pek ço­ğu, sı­nır ve sta­tü doy­gun­lu­ğu­na ulaş­mış­tır ve­ya sı­nır ve sta­tü art­tır­ma pro­je­le­ri ol­sa da ba­zı dev­let­ler ve­ya et­nik grup­lar­sa, dün­ya­nın ağa ba­ba­sı dev­let­ler ta­ra­fın­dan kul­la­nı­la­rak, he­def dev­let­le­ri hi­za­ya ge­tir­mek ve te’­dip et­mek için kul­la­nı­lı­yor. Fa­kat şu­ra­sı da as­la unu­tul­ma­sın, Or­ta­do­ğu coğ­raf­ya­sı, 1900’ler­den be­ri, sı­nır­la­rı net­leş­me­yen ve sta­tü­le­ri sa­bit­leş­me­miş dev­let­le­rin bu­lun­du­ğu bir coğ­raf­ya­dır. Ve bu coğ­raf­ya­nın oy­nak ze­mi­ni­ni ya­pı­lan­dı­rıp ana­sı­nı ağ­la­tan an­laş­ma da Lo­za­n’­dır.

Or­ta­do­ğu­’nun ba­şı­na ço­rap ören Lo­zan, yıl­lar son­ra bu coğ­raf­ya­yı te­rö­rist ör­güt­ler ve dev­let­ler ha­li­ne ge­tir­miş­tir. Bu ör­güt ve dev­let­ler, da­ha dü­ne ka­dar İs­ra­il, Su­ri­ye ve Irak idi. Bun­la­ra son yıl­lar­da Mı­sır ve Ye­men de ek­len­di. Ken­di hal­kı­na ve zul­me­den dev­let­ler­dir bun­lar. 1948’den be­ri İs­ra­il’­in Fi­lis­tin hal­kı­na yap­tı­ğı,  te­rör de­ğil de ne­dir? Es­ki Irak hü­ku­met­le­ri ve Sad­da­m’­ın ken­di hal­kı­na zu­lüm­le­ri ha­la unu­tul­ma­dı. Ese­d’­in ve Si­si­’nin yap­tık­la­rı or­ta­da. Ye­me­ni­’de ya­şa­nan acı­lar da he­nüz ta­ze.

Bu te­rö­rist dev­let­le­rin ya­nın­da, bir de te­rö­rist ör­güt­ler cen­ne­ti­dir Or­ta­do­ğu. Hep­si­ni te­ker te­ker say­ma­ya­lım.

1977’de il­le­gal bir şe­kil­de ku­ru­lan PKK, te­rö­rist dev­let­ler cen­ne­tin­de açan te­rö­rist çi­çek gi­bi kar­şı­lan­dı Ba­tı ta­ra­fın­dan. Be­lir­le­nen stra­te­ji­ye gö­re, ör­güt ön­ce An­ka­ra­’da olu­şa­cak; on­dan son­ra yö­re­ye (Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu Böl­ge­le­ri) açı­la­cak. Ar­dın­dan da ül­ke­ye (Kür­dis­tan), Av­ru­pa ve dün­ya­ya açıl­mak var. Bu “a­çıl­ma­”nın son mer­ha­le­si, “Bü­yük Kür­dis­ta­n”... Ör­güt bu stra­te­ji­yi ha­ya­ta ge­çi­rir­ken, bin­ler­ce in­sa­nın ka­nı­nı akıt­mak­tan hiç çe­kin­me­di. PKK te­rö­rün­de, Türk ve Kürt ol­mak üze­re, 50 bin ci­va­rın­da in­san kat­le­dil­di.

PKK, An­ka­ra aşa­ma­sın­da, An­ka­ra ve Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu­’da pek çok Kürt­çü ör­gü­te kar­şı uy­gu­la­dı­ğı ted­hiş­le, tek Kürt­çü ör­güt aşa­ma­sı­nı ta­mam­la­dı. Ül­ke­ye açıl­ma aşa­ma­sın­da, di­ğer Kürt­çü ör­güt­le­ri sah­ne­den sil­di. Ira­k’­ta­ki Kürt par­ti­le­riy­le de uğ­raş­tı ama on­la­rı alt ede­me­di. Her kav­ga­dan son­ra on­lar­la uz­la­şa­rak Ku­zey Ira­k’­ta mev­zi­ler el­de et­ti. Şim­di bu­ra­da kon­trol ede­bil­di­ği bir top­rak par­ça­sı var. 

2013 ba­şın­dan iti­ba­ren ge­li­şen si­lah­sız­lan­ma dö­ne­min­de,  kim­se­ye his­set­ti­ril­me­den, kaş­la göz ara­sın­da ve bi­raz da Tür­ki­ye­’nin de göz yum­ma­sıy­la PKK, Ku­zey Su­ri­ye­’de “dü­ze in­di­” ve me­de­ni ih­ti­yaç­la­rı kar­şı­la­nan me­kan­lar­da fa­ali­yet gös­ter­me­ye baş­la­dı. Bu avan­taj, PKK’­ya ye­ni ka­tı­lım­la­rı teş­vik et­ti. Ku­zey Su­ri­ye­’de PYD ile le­ga­li­te ka­zan­dı ve meş­ru­iyet sı­nır­la­rı­nı ge­niş­let­ti. 

Ta­bi­i bu ara­da İm­ra­lı­’da­ki ka­til, ho­kus-po­kus­la mü­za­ke­re­ci du­ru­mu­na gel­di. Son­ra İm­ra­lı ile gö­rüş­me­ler, res­men bir ha­ri­ta­ya ve tak­vi­me bağ­lan­dı. İm­ra­lı me­tin­le­ri dev­let kon­tro­lün­de mey­dan­lar­da okun­ma­ya baş­lan­dı ve ni­ha­yet Dol­ma­bah­çe Söz­leş­me­si çık­tı or­ta­ya.

***

Dev­let, PKK’­ya kar­şı, ha­la ço­cu­ğuy­la şa­ka­dan gü­re­şen ba­ba gi­bi. Ço­cu­ğun yap­tı­ğı bü­tün ham­le­le­ri, san­ki mağ­lup olu­yor­muş gi­bi kar­şı­la­yan bir ba­ba bu dev­let. “A­man halk za­rar gör­me­sin!... Aman ma­sum Kürt­ler in­cin­me­sin!...” di­ye, iki eli de bağ­lı ama ço­cu­ğuy­la uğ­ra­şı­yor­muş gi­bi gö­rü­nen ba­ba­ya ben­ze­yen dev­let, 

7 Ha­zi­ran 2015 se­çim­le­ri­ne ka­dar bu ro­lü­nü oy­na­ma­ya de­vam ede­cek ga­li­ba. İk­ti­dar, PKK’­nın bu gü­ne ka­dar ka­zan­dı­ğı sta­tü­nün far­kın­da ol­maz ve 7 Ha­zi­ra­n’­dan son­ra, “a­çı­lım sü­re­ci ve çö­züm sü­re­ci­” to­le­ran­sıy­la olu­şan “mağ­du­run şı­ma­rık­lı­ğı­”nın he­sa­bı­nı so­ra­maz­sa, be­de­li­ni ağır öder. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi