Recep Garip

Recep Garip

Oruçlunun Duası

Oruçlunun Duası

Selamın, merhabanın, tebessümün, ikramın yayıldığı bir yeryüzü özeti sunuluyor bu ayda. İnsan insanla yaşar, gelişir ve büyür. İnsan insanı tamir ve tedavi eder. Bir tebessümün karşılığı maddeyle elde edilemeyecek düzeyde bir değerdir ve bu değeri yaşama fırsatı bize oruçla birlikte gelir. İftar vaktine erişen ağız rayihası(kokusu), Allah katında misk kokusundan daha güzel olduğu ifade ediliyor. Aslında ağız kokusundan insanoğlu rahatsız olur. Ağzı kokan insan, hoşnutluk vermez. Bedeni rahatsızlıkların tedavisi için doktorlara gidilmesi de icap eder. İmamı Şafi Hazretleri, oruçlunun ağız kokusunun sürmesini mubah görür. Asıl itibariyle misvak kullanmak bilindiği üzere sünnettir. “Oruçlular, kabirlerinden ağız kokuları miskten daha güzel koktuğu halde çıkarlar ve bu kokuları ile tanınırlar” hadisi şerifindeki oruçlunun “ağız kokusu”; yaratıcıya teslimiyetin, itaatin, bağlılığın, emri yerine getirmenin bir sonucuyla tezahür ettiği için ahirette misk kokusundan daha güzel kokacağı vurgulanarak, orucun kazandırdıklarına dikkat çekilmek istenilmiştir. En iyisini elbette ki yaratıcımız bilir. Orucun ödülünün büyüklüğünü, miktarını kimse bilmiyor. Yaratıcımızla oruçlu arasında tahakkuk eden bir ödüldür bu. Bu ödüle ulaşma çabası Ramazan ayı boyunca sürüyor ki ödül alma bayramına kavuşmuş olalım. Âlemlerin sevgilisi Hazreti Muhammet (as) şöyle buyuruyorlar; “Nefsim kudretinde bulunan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk’ten daha güzeldir. Kulum yemesini, içmesini ve şehvetini benim rızam için terk etti” buyurarak meleklerine bununla iftihar ettiği belirtilmektedir.

Oruç, bize kendimizi hatırlatır.

Oruç, bize Allah’la aramızdaki ünsiyeti hatırlatır.

Oruç, bize komşumuzu, kardeşliğimizi hatırlatır.

Oruç, bize varlığımızın yokluğunu hatırlatır.

Oruç, bizde var olanın kıymetini kaybedildiğindeki yoksulluğu hatırlatır.

Oruç, bize kulluğumuzu, acizliğimizi, yetersizliğimizi, muhtaçlığımızı hatırlatır.

Oruç, bize Kur’anı hatırlatarak Kur’anla ömrümüzü süslememizi hatırlatır.

Oruç, bize namazı, zikri, fikri, tefekkürü hatırlatır.

Zekâtı, fitreyi, yoksulu, selamı, sabahı, hayrı, hakkı hatırlatır.

 

Ezanı, iftarı, açlığı hatırlatan oruç, yeryüzünde nasıl yaşanılması gerektiğini de öğretir her gelişinde. Bu ayda tutulan oruçla diğer zamanlarda tutulan orucun ölçülmez uçurumlar taşıdığını da bizim aklımıza, izanımıza bırakır. Ramazan orucunun karşılığı diğer zamanlarda bulunmaz. Ancak bu ayda tutulan oruca mahsustur orucun ödülü. Bu ayın değeri “bin aydan daha kıymetli olan bir geceyi” de içinde besler ve bize taşır. O gece aranılarak bulunulması gereken, emek verilmesi gereken bir gizemliliği, sırrı da içinde barındırır. Kadir gecesidir bu gece. Her geceyi “Kadir” bilerek uykusuz geçirilmesi, aranılması ve yakalanılması icap eder. Onun için oruç ayının son on gününe gizlenmiştir ki her gece “Kadir’dir ondan sonra. Bu bir bilinç işidir. Bilinçle arama, ibadette sürekli olma ve Allah’a ulaşmanın bitimsiz çabalarla, fedakârlıklarla mümkün olabileceği anlatılmış olur.

Bir ay boyunca yenilenen insan, dokunduğu her eşyayı da yenilemiştir. Eşya insanın gözünde küçülmüştür. Dünyanın değersizliğini idrak denemeleri bayram sevincine dönüşür. Maddenin yokluğu, yok edilmişliğiyle metafizik bir bayrama dönen hayat algısı insana sunulur. Bayramlıklar, yenilenmiş giysiler, tebessüme dönüşmüş, tevazu sahibi insanların bayramı insanlığın da bayramıdır artık. 

“Ah oruçlu bir ağustos vaktinde

Bir kayanın dibinden kaynayan

Soğuk ve berrak sulara

Uzanıp kana kana

Avuç avuç alıp

Yüzümüzde, içimizde

Duyduğumuz

Gibi

Aşk” diyor ya Erdem Bayazıt, tıpkı öyle bir aşka koyulur insan. Bir ayı bu şuur içinde şiir gibi yaşayarak gelindi ve bayrama dönüş, varış hazırlığıyla Oruç sessizleşiyor, derinleşiyor artık. Aldığı yükü İlahi huzura götürmek üzere ayrılmaya ramak kalmıştır. Gitgide günleri tükenmektedir. Sultanlar sultanı olan Ramazan ayı bizleri boynu bükük bir vaziyette bırakmamak için Bayram sevinciyle aramızdan ayrılışı gerçekleşmiş olur. Sanki bayram, ayrılma seansında bayram sevinciyle unutuvermek gibidir Orucun gidişini.

Oruç ayı; aşkın yenilendiği, tütsülendiği, tılsımlandığı aydır. Oruç insanları arlandırır, arındırarak nurlandırır. Kutlu olsun, bereketli olsun. Huzurun ve sağlığın, esenlikle barışın ömre yansıdığı, yeryüzüne yayıldığı, kardeşliğin arttığı, savaşların bittiği mevsimler için Mübarek olsun Ramazanı şerifimiz, Kadir gecemiz ve Ramazan bayramımız.

Şimdi hak etmiş olanlar bayram hazırlıklarında. Hak etmişlik, yenilenmişlik armağanıdır. Bayram sabahına erişebilmenin şiirsel şuuruyla tazelenmişlik, tertemizlik, gül kokulu camilerin, mescitlerin kucaklayışı içinde kucaklaşma vaktidir. Evlerden yayılan gül kokulu Muhammed aşkına yürünür bayram sabahına, tekbirlerle, salavatlarla ve selam ile. Misler sürülmüş, tertemiz olunmuş bir vaziyette yıkanılmış olarak, yeni ve temiz elbiseler giyerek gidilir bayram sabahına.

Öpülesi eller öpülecek, ziyaretler yapılacak, hayat ve ölüm içe duracaktır. Asla konu komşu, akrabalar, yakın uzak tanışlar, dostlar unutulmayacak, yeryüzündeki insanlığın bayrama erişmesi için ellerimiz, yüreklerimiz, dillerimiz ve gönüllerimiz huzurda olacaktır, olmalıdır da.

En diri, en samimi dualarımız dillerimizde bulunacak, yüreklerimizden gözlerimize vuran bir ışıltıyla dualar edeceğiz birbirimize, kardeşlerimize, yeryüzündeki ümmete ve insanlığa;

 Yerlerin ve göklerin sahibi olan Allah’ım,, oruçlarımızı, ibadetlerimizi, tövbelerimizi, yakarışlarımızı, kabul eyle, taleplerimizi ikram eyle. İki cihanda esenlikler lütfeyle. Efendimizle cümlemizi haşreyle, şefaatine nail eyle. Umduklarımıza kavuştur bizi. Akıbetimizi hayreyle. Senden başkasına el açtırma, yüzümüzü kara çıkartma, bilerek, bilmeyerek yaptıklarımızı affeyle. Kulluğumuz yetersiz, yetersizliğimizle bizleri kabul eyle, eksiklerimizi, suçlarımızı ört yarabbi. Çoluk çocuğumuzu, ülkemizin geleceğini, gençliğimizi yolunda yürümeyi, sana kul olmayı, Resulüne ümmet olmayı lütfeyle.

Kusurlarımızı bağışla, aklımızı başımızdan alma, imanla yaşamayı, imanla huzuruna kavuşmayı lütfeyle. Kardeşliğimizi pekiştir, kalplerimizi imanla birleştir. Ümmeti Muhammed’e birlik, dirlik ve irilikler ihsan eyle. Ülkemizin, coğrafyamızın daha güçlü olmasının yollarını bizlere öğret, basiretimizi aç, kavgadan değil kardeşlikten yana uhuvvet ver, birlik, dirlik lütfeyle... Düşmanların şerrinden uzak eyle… Tuzaklarını bertaraf eyle. Cehennem azabından ırak eyle. Kulluğumuzu kabul eyle.. amin velhamdülillahi rabbil alemiyn.

Ömrünüze Bayram sevinci sirayet etsin. 

Orucumuz, Kadir gecemiz ve Ramazan Bayramınız tekraren mübarek olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Garip Arşivi