Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Bahçeli’ninki Ret Değil Rest

Bahçeli’ninki Ret Değil Rest

Devlet Bahçeli, mizaç olarak, duygularını mimiklerine yansıtmayan biridir. Bu tür insanlara “poker suratlı/yüzlü” denirmiş. “Oyunda, elindeki kağıdı görüp yüzüne sevinç veya hüzün yansıtmayarak vaziyetini rakiplerine belli etmeyen oyuncu” demekmiş bu. Elindeki kağıtların gücüne inanan oyuncu, zaman zaman oyunda “rest çekme” hakkını kullanırmış. Karşı taraf da, reste rest çekebilirmiş. (Anlatılan geçmiş zamanı kullanıyorum, daha açık söyleyeyim miş’li geçmiş kullanıyorum, çünkü hiçbir kağıt oyununu bilmem ve merak da etmedim.)

Devlet Bey’in hesabına göre, kendi eli çok güçlü ve AK Parti’nin eli çok zayıf. O yüzden koalisyon için kendisiyle görüşen Davudoğlu’na “Koalisyonda yer almayacağım” diyerek rest çekti.

Evet… Kuralları ve işleyişi farklı da olsa, siyaset bir kumar… Kazanmak da var kaybetmek de… Stratejinizi iyi kurmadan kararlar verirseniz, kaybetmek,  kaderdir. Bahçeli 2000 yılında, MHP’ye karşı kurulan “MHP’siz iktidar” lafına kızıp, “Haydin seçime!...” dedi ve MHP sandığa gömüldü.

1999 seçiminden hemen sonra, “DYP biraz dinlensin” diyerek çok vahim bir hataya imza atan Bahçeli, rest çekme havasıyla, şimdi de benzer bir hatayı yapıyor.

Ona göre AK Parti zor durumda… “ İlle hükümeti kurmak isteyecektir. Bu hükümet de ya MHP ile veya CHP ile kurulacaktır. İlk turda bir rest çekeyim de, ikinci turda elim daha da güçlü olsun… İkinci turdan da iktidar çıkmazsa umurumda değil. Trend, AK Parti’nin çözülme sürecine girdiğini gösteriyor. Bu durumda sağda bir boşluk doğacak. Bunu doldurmaya en yakın parti de MHP’dir. Bu yüzden erken seçime gidilmesinden de MHP karlı çıkacaktır. Öyleyse rest çekmeye devam!..” diyecektir.

MHP’nin, özellikle, şu durumdaki AK Parti’nin bir çözülme yaşadığı tahmininde isabetli bir tespitte bulunduğu görülüyor. Çünkü hiç beklemediği bir sonuçla karşılaşan AK Parti, nasıl muhalefet iktidar olmaya hiç hazır değilse, koalisyonla hükümet kurmaya hazır değilmiş. 13 yıldır alıştığı tek parti iktidarının konforuna kendini iyi kaptırmış. B planı olmadığı anlaşılan AK Parti, koalisyon sürecini, ülke ve kendileri açısından iyi yönetemezse, hızla çözülecektir. Şayet esasları iyi belirlenmiş bir strateji ile bu süreç atlatılırsa, AK Parti tekrar tek başına iktidara gelir.

MHP, mevcut duruma göre hesap yaptığı için nispi bir yanılma içinde ve bu hesabına çok güvendiği için de kalın kalın konuşuyor. MHP, tek yönlü baktığı bu süreçten koalisyonla çıkmazsa, kaosun tek sorumlusu olarak lanse edilecek ve seçimlerde hezimete uğraması için AK Parti bütün kozlarını ortaya serecektir. İşte bu tavrı da “reste rest” olarak okumak lazımdır. Yapılacak bir erken seçimde hezimete uğramış bir MHP’nin başında da Devlet Bey’i tutmazlar…
MHP için en kestirme yol, şu anda iktidara ortak olmak ve siyasi gelişmesini iktidar imkanlarından, hiç olmazsa psikolojik güç olarak istifade ederek güçlenmektir.

Zaman kumar oynama zamanı değil, ülkeyi aslında MHP’nin de istediği yeni trende göre yeniden şekillendirme dönemidir.

Eski sevgiliye dostça bir tavsiyedir benimki…

***

Cuma günü idrak edeceğimiz Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi