Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Bush’a veda çizmesi

Bush’a veda çizmesi

Genellikle veda zamanlarnda taraflar birbirlerine buse veya çiçek ile veda ederler. Bizde tevdi edilenin arkasndan baht açk olmas için su da atlr. Bereketten kinaye. Bu defa Bush'un Bağdat'a sanrm dördüncü ziyareti olan bu veda ziyaretinde alşlmadk bir görüntü hasl oldu. Celal Talabani'nin ifadesiyle kurtarc ve halaskar olan Bush'a Irakllar veda busesi konduracaklar yerde Bağdadiye Kanal'nda çalşan sol eğilimli el Muntasr el Zaidi isabet ettiremese bile ona doğru iki ayakkabsn birden ve peş peşe frlatt. Bush işi şakaya dökmeye çalştysa da bu bütün Bush dönemine olan İslâm dünyasnn ve ardndan dünyann tepkilerini ortaya koyan sembolik bir hareket ve saldryd. Msrllar genellikle sille ve tokat, kötek vurmak yerine 'çizme atmak' deyimini kullanrlar. Belki de bu çizme atma ve vurma deyimi Osmanl geçmişlerinden kalma bir ifade biçimidir. Kuşkusuz öyledir de. Çizmeyi aşana çizme atarlar. Ya da Araplarn başka bir deyimiyle 'el asa limen asa' asiye asa yakşr ifadesinde olduğu gibi. Bunun tam tersi ifadelerden birisi de aşağdaki dörtlükte ortaya konulmuştur:
Gülden terazi tutarlar
Gülü gül ile tartarlar
Gül alr gül satarlar
Çarş pazar güldür gül
Bush'un isminin de çağrştrdğ ve ifade ettiği gibi (çal) ona yakşan da deve dikenidir.
-
Bush'un seleflerinden olan Napolyon Bonapart da Msr' işgal ettikten sonra benzeri muameleyle karşlaşmştr. O vaktin Muntasr ez Zaidi'si ise Halepli bir Ezher öğrencisi olan Süleyman Halebi'dir. Napolyon'un Bush tipli generallerini benzetmiştir. Msr'n yani hamamn namusunu kurtarmştr. 'El cezau min cinsil amel (ceza amelin türündendir)' misali İslâm dünyasn işgallerle ve katliamlarla aşağlayan ve izlal eden Bush, Bağdat'ta benzeri bir cezayla, muamele ile karşlaşmş ve iktidar devrine günler kala 8 yln iktidar finalini havada uçuşan çizmelerle yapmştr. Bundan daha kötü bir final düşünülemezdi. Ez Zaidi, Bush'u öldürmekten beter etti. Adam 'zafer kazandğ Bağdat'ta yalakalar ve soytarlarnn önünde dünyaya hem de canl yaynda rezil rüsvay oldu. Çekilme takvimiyle ilgili anlaşmay ve düzenlemeyi halefi Obama'ya bile brakmadan oldu bitti üzerinden kukla Maliki hükümetiyle bir güvenlik anlaşmas imzalad. Lakin bu güvenlik anlaşmas kimseye ve özellikle Irakllara hiç güven vermiyor. Zira anlaşmann orijinali ile Arapça çevirisi arasnda dağlar kadar fark var. Anlaşma muğlak ifadelerle adeta bir mayn tarlasna çevrilmiş durumda. Son günlerde Amerikan yönetimi skandallarla çalkalanyor. Bu skandallardan birisi Senato'da Obama'dan boşalan koltuğun rüşvetle satlmas girişimidir. İkinci olarak da, Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ'n çekilme takvimiyle alakal açklamasdr. Bu, akllara gizli maddeleri getirmiştir. En az Amerikallarn 10 yl daha Irak'ta kalacaklarn söylemiştir. Maliki hükümeti bunu kendi görüşü olarak takdim etse ve yalanlasa bile teknik olarak söyledikleri doğru. 3 yl içinde Irak ordusunun ülke güvenliğini devralacak düzeye gelmesi beklenmiyor. Dolaysyla, işgal güçlerinin 2009'da şehirlerden ve 2011 ylnda ülkenin tamamndan çekilmesi şu durumda biraz zor görünüyor. Dolaysyla anlaşmann biraz göz boyama biraz da vakit kazanmaya matuf.
-
Bush veda çizmesini yediği sralarda Irak'la alakal olarak kabul edilemeyecek tarzda konuştu. İşgali üç ana gerekçeye bağlad. ABD'nin çkarlar, Irak halknn beklentileri ve dünya barşnn gerekleri. Gerçekten de bu ifadeleri bir kez daha Bush'un faraza yeniden bir frsat doğmas ve ele geçirmesi halinde tereddüt etmeden ayn şeyleri yapacağn ortaya koyuyor. Pişmanlk yerine adama pişkinlik hakim. Bu durumda çizmeyi bir kez daha belki sonsuz defa hak ediyor olmal. Bu çizme belki bir başlangç olmal ve Kissinger gibi diğer savaş suçlularyla birlikte Miloseviç tarz mutlaka uluslararas bir mahkemede yarglanmaldr. Hatta oğul Bush da yetmez, baba Bush da işbirlikçileriyle birlikte muhakeme edilmelidir. Bu hususta Yahudilerin Nazi kalntlarn takip edip nerede olurlarsa olsunlar bulmalar ve yarglamalar örneğinde olduğu gibi, bu tür savaş suçlular için belki ilk etapta gönüllü takip ekipleri kurulmal, en azndan yarglanacaklar güne kadar bunlar taciz edilmelidir. Dünyann sulhu buna yani suçlularn cezalandrlmalarna vabestedir. Cezasz suçlar şüphesiz yeni suçlular üretecektir. Bush'un Bağdat'ta yediği çizme veya çizmeli vedas şüphesiz sembolik bir eylem olsa da El Cezire'de bir yorumcunun söylediği gibi, onun alay illinden esfeli safiline sukutunu ve düşmesini remz ve temsil ediyor. Yine söz konusu haberin yorumunda bazlarnca söylendiği gibi Bush'un şahsi Haçl Seferi başarszlkla sonuçlanmştr. Aynen Zaidi'nin dediği gibi bu çizme Irak halknn Bush köpeğine bir veda busesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi