Paralel Örgüte İlk Darbe

Paralel Örgüte İlk Darbe
Hakim ve savcıları dinleyen paralel çeteye ilişkin kabul edilen iddianamede; sanıkların hakim ve savcıları sahte isimlerle ‘terör örgütü üyesi’ gibi göstererek dinlediği vurgulandı.

Paralel yapılanmaya yönelik Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede yasadışı dinleme yapan her bir polis için 47 yıl hapis cezası istendi. Adana eski Terör ve İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden Evrak Arşiv Şube Müdürlüğü’ne atanan Ertuğrul Yetkin, Güvenlik Şube Müdürü Halil Dağ, 100. Yıl Polis Merkezi Amirliği’nde görevli komiser Fevzi Mert, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memurları Ramazan Kasap, Mehtap Avcu, Hasan Serçe, Ahmet Şenal ve eski İstihbarat Şube polislerinden Abdullah Karaca’nın isimlerinin yer aldığı iddianamede, sanıkların hakim ve savcıları sahte isimlerle ‘terör örgütü üyesi’ gibi göstererek dinlediği belirtildi. Durumun fark edilmemesi için mağdurlara ait cep telefonu numaraları ve imei kodlarının başka dinleme taleplerinin içerisine serpiştirildiği belirtilen iddianamede, yasa dışı dinlemelere ait şüphelilerin isim ve imzalarının bulunduğu ıslak imzalı ‘dinleme talep form’larına ulaşıldığı kaydedildi. İddianameyi hazırlayan Adana Cumhuriyet Başsavcı vekili Ali Doğan, nöbetçi mahkeme oyunu ile tahliye edilen şüphelilerin delil karartma ihtimali göz önünde bulundurularak derhal yakalanmalarını talep etti.

AYRI AYRI İKİŞER KEZ CEZALANDIRILMALARI İSTENDİ

İddianamenin mağdur ve müştekiler bölümünde, Adana Cumhuriyet Savcısı Şükrü Uçkan, Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Köse, Tunahan İnan ve Fırat Yalçıntekin’in isimleri yer aldı. Adana Cumhuriyet Başsavcı vekili Ali Doğan tarafından hazırlanan iddianamede, Adana eski Terör ve İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden Evrak Arşiv Şube Müdürlüğü’ne atanan Ertuğrul Yetkin, Güvenlik Şube Müdürü Halil Dağ, 100. Yıl Polis Merkezi Amirliği’nde görevli komiser Fevzi Mert, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memurları Ramazan Kasap, Mehtap Avcu, Hasan Serçe, Ahmet Şenal, Abdullah Karaca isimli sanıkların, “TCK Md. 37 yollamasıyla 204/2, 43, 267/1, 271/1, 43, 132/1, 133/1, 43, 134/1, 135/1, 137/1.a, 43 maddeleri gereği ayrı ayrı ikişer kez cezalandırılmaları talep edildi.

SAVCIYI “ÇETE ÜYESİ” DİYE DİNLEMİŞLER

İddianamede C.Savcısı Şükrü Uçkan’ın 04.04.2014’de müşteki sıfatıyla ifade verdiği, dinlendiği tarihte 1 yıl Faili Meçhul Savcılığı yaptığı ifade edildi. İddianamede savcı ile ilgili dinlemenin “cebir şiddet kullanarak tehdit, zorla haraç almak, silahla adam yaralama, çek senet tahsilatı yapmak gibi haksız ekonomik çıkar sağlamak üzere kurulmuş örgütlü yapı içerisinde yer almak” gerekçesi ile yapıldığı ifade edildi.

“ŞİKÂYETÇİYİM”

Konumu gereği sanıkları tanıdığını söyleyen savcı Uçkan, “Dinlemenin benim telefonum olduğunu bilerek yapıldığını yani kötü niyetli yapıldığını düşünüyorum. Ben bu kişilerin benim dinleme kayıtlarımı arşivlediklerini düşünüyorum. Bu nedenle bu hususun da araştırılmasını istiyorum. Yine ben haricen öğrendiğime göre aynı Emniyet görevlileri Adana Adliyesi’nde pek çok hakim, savcıyı ve belli mevkilerdeki kişileri de benzer yöntemlerle yasa dışı dinlemişler. Genelde de kararı Adana TMK Mahkemelerinden almışlar. Bu nedenle ben bu olayda iyi niyet olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca Ben tümünden şikayetçiyim uzlaşma kapsamında kalan suç olursa uzlaşmayı kabul etmem. Cezalandırılmalarını gerekirse takdiren tutuklanmaya sevk edilmelerini de talep ederim...” şeklinde beyanda bulunmuştur.

“ŞANTAJ AMAÇLI KULLANILMAK ÜZERE DİNLENDİM”

Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Köse ise ifadesinde, “cep telefonumun 18/04/2012 - 19/10/2012 tarihleri arasında Tunahan İNAN kimliğiyle ve 358 299 046 384 .... imei nosu ile çek senet tahsilatı yapmak gibi haksız ekonomik çıkar sağlamak üzere örgüt kurduğu ve yönettiği şeklinde istihbari mahiyette bilgi alındığı gerekçesiyle 6 ay sahte bir isimle yasa dışı olarak dinlenmiştir. İsnat edilen suçlarla hiçbir alakamızın olması imkânsız iken, bu kişilerin bu dinlemeyi yapmasının amacı özel hayatımızla ilgili bilgiler elde edip muhtemelen şantaj amaçlı kullanma amacıyla hareket edilmiş olabileceğini düşünmekteyim. Tüm hukuki haklarımı sonuna kadar kullanacağımı belirtmek istiyorum” dedi.

HALEN SÜREN SORUŞTURMALAR VAR

İddianamede halen Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 5 ayrı soruşturma daha olduğu, sanıkların bu soruşturmaların şüphelileriyle de ilişkili oldukları ifade edildi.

BELGE DEĞİL, İYİ NİYET ESASMIŞ

Sanıkların ifadeleri ise evlere şenlik cinsten. Suç tarihlerinde Adana İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde Büro Amir Yardımcısı (Komiser Yardımcısı) olarak görev yapan Fevzi Mert, hakim ve savcıları başka isimlerle neden dinlediklerine ilişkin soruyu “Ben bunun nedenini hatırlamıyorum” diyen yanıtladığı, Adana Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü teknik bölümde görevli Aytaç Akyol ise, hakim ve savcılara yönelik dinlemelerde iyi niyetinin kurbanı olduğunu iddia etti. Yasadışı evrak düzenlemesinin belge değil, iyi niyet esasına göre yürüdüğünü itiraf eden Akyol “Bana isnad edilen ve paraf ve imzalarımın bulunduğu söylenen belgelerin hazırlanması da kasıt olmadan bir resmi kurum içerisinde güven ilişkisine dayalı evrak düzenlemedir. Nasıl olduğunu bilmediğim bir şekilde elde edilen bilgilerle tespit edilen numaraların dinlenmesi için hazırlanan evrakları ben de paraf etmiş olabilirim. Çünkü bu benim bir şekilde görevimdir” dedi.

O POLİSLERİ YAKACAK DELİLLER ELE GEÇİRİLDİ

İddianamede soruşturma kapsamında önemli bir delilin de ele geçirildiği belirtildi. Sanıkların tamamının imza ve paraflarının bulunduğu ‘dinleme talep form’larına ulaşıldığı vurgulandı. Yasa dışı dinlemelerin uydurma iddiaların yer aldığı talep formuyla tamamen sahte içerikli evraklarla yapıldığı kaydedildi.

DELİLLERİN KARARTILMAMASI İÇİN TUTUKLANSINLAR

Adana Cumhuriyet Başsavcı vekili Ali Doğan, söz konusu şüphelilerin pek çok hakim-savcı ve kamu görevlisini benzer sistemli şekilde yasa dışı dinlediklerini, mevcut somut ve güçlü deliller bulunması, suça iştirak iradelerinin yoğunluğu dikkate alınarak haklarında yakalama çıkartılmasını talep etti.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum