Sapık Yasa Dinler Mi?

Sapık Yasa Dinler Mi?
Adalet Bakanlığı çocuklara yönelik olarak işlenen taciz ve tecavüzü önlemek için başlattığı çalışmasını tamamladı.

Adalet Bakanlığı, özellikle çocuklara yönelik, istismar, taciz ve tecavüz suçlarına ağır cezalar getiren düzenleme üzerindeki çalışmasını tamamladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dün düzenlediği sohbet toplantısında 72 maddelik paket hakkında bilgi verdi. Dün TBMM'ye sunulan yeni yargı paketi ile getirilen yeni düzenlemeler şöyle:
- Laf atma şeklinde bile olsa cinsel taciz suçunun çocuklara karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı 3 aydan 6 aya çıkarılıyor. Sarkıntılık suçu yetişkinlere karşı işlenmişse 2-7,  çocuklara karşı işlenmişse 4-8 yıl arasında hapis cezası verilecek. Ancak suçun yoğun hareketle işlenmesi halinde ceza yetişkinlerde 5-10 çocuklarda 8-15 yıl olacak.
- Tecavüz suçunun işlenmesi halinde yetişkinlerde 12-20, çocuklarda 16-20 yıl arasında hapis cezası verilecek. Yurt ve pansiyon gibi toplu olarak birlikte yaşama zorunluluğu olan yerlerde işlenmesi halinde verilecek cezalar yarı oranında artırılıyor.
- 15 yaşını bitirmiş çocukların cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilen 6 ay 2 yıl arası ceza 2-5 yıl olarak artırılıyor.
- Ensest ilişkinin cezası, 6 yıldan 15 yıla kadar olacak şekilde düzenleniyor.
-  Cinsel suçlardan hapis cezasına mahkûm olanlar; tıbbi tedavi,  mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmama, ikamet etmeme, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren ortamda çalışmama tedbirlerinden bir veya birkaçına tabi tutulacak. Cinsel suçtan mahkum olanlar bu kapsamda kreş kantin gibi yerlerde çalışamayacak ve okul servisi işletemeyecek.
- Çocuğa karşı işlenen suçtan dolayı,  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yerine 33 yıl hapis yatacak.

YARGITAY'A 'PARALEL' AYAR GELİYOR

Uyuşturucu kullanmaya 5 yıl, konuttan hırsızlığa 10, hırsızlığın gece yapılması durumunda bu cezayı iki katına çıkaran pakette “paralel yapı önlemi” olarak yorumlanan değişiklikler de var. Taslağa göre, Yargıtay kanunda yapılan değişiklikle, özellikle üye seçimleri ve kararlarda 'blok oy' kullanılmasının önüne geçiliyor. Danıştay nezdinde “temyiz yolu”na başvurulabilecek kararlar da yeniden düzenleniyor. Taslak, son günlerde çokça tartışılan “hasta hükümlü” sorununa da el atıyor. Hastalık veya engellilik nedeniyle cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyen hükümlülerin cezalarının infazının geri bırakılması için “toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmaması” kriterine “ağır ve somut” ifadesi ekleniyor. Bu şartları taşıyan mahkumların cezalarının infazı geri bırakılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum