Ölü Seviciler İş Başında

Ölü Seviciler İş Başında
Gezici zihniyet Soma’daki maden faciasını fırsata dönüştürerek AK Parti Hükümeti’nden kurtulmanın yolunu arıyor.

Facianın nasıl olduğuyla ilgili henüz resmi bir açıklama bile yapılmazken marjinal sol gruplar dün Türkiye genelinde hükümet karşıtı eylemler yaptılar. DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Halkevleri gibi grupların protestolarında işçilere “ayaklanın” çağrısı yapılırken Gezi Parkı benzeri bir olay başlatmayı hedefledikleri belirtildi. Bu durum “Ölü seviciler iş başında” yorumlarına neden oldu.

Soma’da meydana gelen faciayı marjinal sol fırsata çevirme gayreti içerisinde. DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Halkevleri gibi hükümet karşıtı guruplar çeşitli illerde bir araya gelerek hükümeti ve devleti protesto ederek, işçilere ayaklanın çağrısında bulundular. Bu durum “Ölü seviciler iş başında” yorumlarına neden oldu.

ONLARA GÖRE SUÇLU BELLİ

CHP’ye yakınlığıyla biline Halkevleri dün sabah erken saatlerde Ankara’da bir eylem çağrısı yaptı. Grup öğle saatlerinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na tabut bıraktı. Yine Ankara çeşitli gruplar Güvenpark’ta bir araya gelerek yaptıkları basın açıklamalarında hükümeti suçlu ilan ettiler. Soma’daki maden kazasını protesto için ODTÜ’den Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.

5 KİŞİYE GÖZALTI

TOMA ve “Akrep” isimli zırhlı araçlarla kampusun girişini kapatan polis, “eylemin yasal olmadığını” belirterek, anonslarla grubun dağılmasını istedi.

Uyarıya rağmen dağılmayan gruptan bazı kişiler, polise molotofkokteyli, taş ve havai fişek attı. Polis de göstericilere gaz bombası, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Bu sırada polisin eylemcilere yönelik anonsta “ODTÜ öğrencileri, milli yas günü ilan edilen bu günde yaptıklarınızı beğeniyor musunuz?” dediği duyuldu. Müdahale üzerine kampuse çekilen grup, buradan polise taş atmayı sürdürdü. Göstericilere gaz bombasıyla karşılık veren polis, bir kişiyi gözaltına aldı. Başından yaralı olduğu görülen eylemci, polis aracıyla hastaneye götürüldü.

Müdahale sırasında molotofkokteyli isabet eden bir polis, yanma tehlikesi atlattı. Göstericilerin attığı taşın isabet ettiği bir polis de hafif yaralandı. Bir süre polisle çatışan göstericiler müdahalelerin ardından dağıldı.

Öte yandan, Soma’daki maden faciasını protesto için AK Parti Ankara İl Başkanlığı önüne kendini zincirlemek isteyen 4 kişi gözaltına alınarak, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

TAKSİM’DE SOMA İSTİSMARI

Eylemlerin en yoğun olarak yapıldığı yer ise İstanbul oldu. Halkevleri Galatasaray Meydanı’nda toplandı. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB akşam saatlerinde Taksim Tünel’de bir araya geldi. Plaza Eylem Grubu adlı protestocular da Soma madenlerinin sahibi olan Soma Holding önünde eylem yaptı. Çağdaş Hukukçular Derneği de Çağlayan Adliyesi’nde hükümeti protesto etti. İstanbul’daki çeşitli üniversitelerde de öğrenciler hükümet karşıtı eylemler düzenlediler. İzmir’de de gruplar eylem başındaydı. 3 büyük ilin yanı sıra Eskişehir, Antalya, Kocaeli, Adana, Samsun gibi Büyükşehirler de hükümet karşıtı protestolara imza atıldı. Gruplardan yapılan bütün açıklamalarda hükümet suçlu ilan edilerek yargısız infaz gerçekleştirildi.

Öte yandan, DİSK, KESK, TTB, TMMOB bugün iş birakma eylemi yapacaklarını açıkladı.

MADEN ŞİRKETİNİN LEVENT’TEKİ BİNASINDA EYLEM

Soma'daki maden ocağını işleten şirketin Levent’teki binası önünde toplanan bir grup, oturma eylemi başlattı.

Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin Lale Sokak’taki binasının önünde bir araya gelen grup, pankart açarak slogan attı. İçerisinde personel olmadığı gözlemlenen binanın duvarına ve giriş kapısına sprey boyalarla yazılar yazıldığı görüldü.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum