Tayland'da Darbe Mi Oldu?

Tayland'da Darbe Mi Oldu?
Tayland'da sabah erken saatlerde sıkıyönetim ilan eden Ordu Komutanı Prayuth Chan-ocha, bunun bir "darbe" olmadığını söyledi.

Hükümet görevden alınmadığı, anayasa devre dışı bırakılmadığı ve Senato feshedilmediği için Tayland'da ilan edilen sıkıyönetim teknik olarak bir darbe diye adlandırılmıyor. Ancak Bangkok'taki ana kavşakları kontrol altına alan ve televizyon binalarını işgal eden askerlerin görüntüleri, ülkede mutlak monarşinin kaldırıldığı 1932 yılından bu yana yapılan darbeleri çağrıştırıyor.

"Adı darbe olsun olmasın, önemli değil"

Yedi aydır siyasi krizden çıkmaya çalışan Tayland'da sıkıyönetim ilan edilmesinin ardından Güneydoğu Asyalı siyasi uzmanlar, sıkıyönetim ilanının ne anlama geldiğini tartışmaya başladı ve çoğu, uygulamaya konulanının "gizli bir darbe" olduğu görüşünü savundu.

Kyoto Üniversitesi Asya Çalışmaları Enstitüsü'nden siyaset bilimci Pavin Chachavalpongpun, AA muhabiriyle görüşmesinde, "Adı darbe olsun, olmasın, önemli değil. Askerin durumu kontrolü altına aldığı ve siyasete müdahale ettiği bir gerçek. Artık askeri rejim altındayız ve hükümet işleyemez" diye konuştu.

Chachavalpongpun, sıkıyönetimi hayata geçirmekle görevli Barış Koruma Komuta Merkezi'nin çeşitli siyasi gruplara ait 10 uydu kanalının yayınlarını durdurmasıyla ilgili olarak da "Şimdi, ulusal güvenliği etkileyebileceği düşünülen herhangi bir şeyi yazmak yasak" dedi.

Başbakandan görüş alınmadı

Eski Başbakan Yinglak Şinavatra'nın, 7 Mayıs'ta Anayasa Mahkemesi tarafından yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bulunarak başbakanlık görevinden alınmasının ardından hükümetin başına getirilen Niwatthamrong Boonsongpaisan, sıkıyönetim ilanının üzerinden 10 saatten fazla süre geçtikten sonra yaptığı kısa açıklamada, "ordunun anayasaya uygun hareket etmesini" istedi.

Bazı yorumlara göre, hükümetin bu kadar etkisiz görünmesi ve sıkıyönetim ilanından önce Başbakan Niwatthamrong Boonsongpaisan'dan görüş alınmaması da darbe benzeri bir ortamın oluşmasına neden oldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya Direktörü Brad Adams, "Ordu, sivil hükümeti askere tabi kılan, yürütmeyi, yasamayı ve yargıyı güçsüz hale getiren 100 yıllık sıkıyönetim yasasını raftan indirdi" diyerek yasanın askere büyük bir iktidar sağladığını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.