'Teröristlerle Masaya Oturmayacağız'

'Teröristlerle Masaya Oturmayacağız'
Ukrayna Donetsk'teki çatışmalar sürerken, yeni başbakan Poroşenko 'teröristlerle' masaya oturmayacaklarını ifade etti.

Poroşenko, "Hükümete bağlı birlikler daha hızlı ve efektif hareket etmeli. Anti-terör operasyonu en fazla iki veya üç ay sürmeli" dedi. 

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’te Rusya yanlısı ayrılıkçıların havaalanını işgal etmesinin ardından ordunun başlattığı operasyonda zaman zaman şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Havaalanı çevresinde süren çatışmalara Ukrayna hava kuvvetlerine ait savaş uçakları ve saldırı helikopterleriyle karşılık veriliyor.

Çatışmalar devam ederken sandıktan çıkan ilk sonuçlara göre en çok oya sahip olan ve zaferini ilan eden Petro Poroşenko, 'teröristlerle' hiçbir koşul altında masaya oturmayacaklarını ifade etti. 

Poroşenko'nun açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yeni cumhurbaşkanı ile doğrudan diyaloğa hazır oldukları yönündeki açıklamasınının ardından geldi.

Donetsk'te sıcaklığını koruyan çatışmalarla ilgili de açıklama yapan iş adamı Poroşenko, "Hükümete bağlı birlikler daha hızlı ve etkili hareket etmeli. Terörle mücadele operasyonu en fazla iki veya üç ay sürmeli, daha fazla değil" dedi. 

Ukrayna'daki devlet başkanlığı seçimlerinde oy verme işleminin sona ermesinin ardından sandık çıkış anketleri açıklanmış, yüzde 55,9 oy oranıyla ilk sırada yer alan milyarder işadamı Petro Poroşenko zafer ilan etmişti. 

Soğuk Savaş sonrası en büyük kriz

Seçimler Batı ile Rusya'nın soğuk savaş sonrasında yaşadığı en büyük krizin tırmanmaya devam ettiği bir dönemde gerçekleşti. 

Ukrayna'da Viktor Yanukoviç'i koltuğundan indiren protestolar eski devlet başkanının Ukrayna'yı AB'den uzaklaştırıp Rusya'ya yakınlaştırmasıyla başlamıştı. Ülkenin eski lideri Yanukoviç gösteriler sonrasında Rusya'ya kaçtı.

Kiev üzerindeki etkisini kaybeden Rusya, ülkede Rusça konuşan nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde nüfuzunu artırma yoluna gitti. Yüzde 60'a yakını Rus olan Kırım'da 16 Mart'ta sadece Rusya'nın tanıdığı bir referandum düzenlendi. Moskova bu tartışmalı referandumla Kırım'ı ilhak etti.

İşgal ve ayrılıklar 

Rus yanlısı gruplar nisan ayı başında da ülkenin doğusundaki bazı şehirlerde hükümet binalarını işgal etmeye başladı. Ukrayna bunun üzerine bölgede operasyon başlattı. Luhansk ve Donetsk'te yine tartışmalı referandumlar düzenlendi, bu iki bölge Kiev'den ayrılmaya 'evet' dedi.

Kiev yönetimi, Moskova'yı Kırım senaryosunu ülkenin doğusunda da tekrarlamakla suçluyor. Rusya ise böyle bir niyeti olmadığını ancak buralarda Rusça konuşan nüfusun haklarının da korunması gerektiğini savunuyor.

Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum