Güzel Borçlanmışız!

Güzel Borçlanmışız!
Üretmeden Tüketmeye Alıştırılan Türkiye, Borç Ödemek İçin Yeni Borçlar Yaparken, Üstüne Bir De Ödüller Alıyor

Ekonomiyi sıcak para ve borçlanmaya mahkum eden siyasi iktidar, başarılarına(!) bir yenisini daha ekledi. Hazine eliyle aralıksız borçlanmayı sürdüren, bu uğurda ihale üstüne ihale açan, tahvil üstüne tahvil ihraç ederek borçlanan hükümet, izlediği çarpık ekonomik zihniyetin meyvelerini (!) toplamaya başladı. Uluslararası sermaye piyasaları ve finans dergisi Global Capital tarafından “şaka gibi” ödüllere layık görülen Türkiye, tam 5 dalda ödülleri toplayarak ne kadar başarılı(!) bir borçlanıcı olduğunu cümle aleme gösterdi.

Burak KILLIOĞLU

Eskiler Bitmeden Yeni Borçlar Geliyor

Borçlanmada “ihtisas” yapan Türkiye, “En Başarılı Küresel Gelişmekte Olan Piyasa Ülke Borçlanıcısı”, “En Başarılı Merkez ve Doğu Avrupa Borçlanıcısı”, “En Başarılı Sukuk (Kira Sertifikası) Borçlanıcısı”, “En Yenilikçi Gelişmekte Olan Piyasa İhraççısı” ve “Piyasa Fırsatlarını En Hızlı Değerlendiren Gelişmekte Olan Piyasa İhraççısı” ödüllerini kimselere bırakmadı. Gerek Avrupa çapında, gerekse de gelişmekte olan ülkeler arasında borçlanma konusunda ne kadar mahir olduğunu gösteren Türkiye, aldığı borçları ve faizlerini ödemek için de yeni borçlar yapmaktan da geri durmuyor.

Borçlanmanın piri

Uluslararası sermaye piyasaları ve finans dergisi Global Capital (eski adıyla Euroweek), her yıl tahvil piyasası alanında “Bond Awards” adı altında ödüller vermektedir. Türkiye’de, 21 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen bu yılki ödül töreninde yan tarafta yer alan ödülleri almaya layık bulundu:

- En Başarılı Küresel Gelişmekte

Olan Piyasa Ülke Borçlanıcısı

- En Başarılı Merkez ve

Doğu Avrupa Borçlanıcısı

- En Başarılı Sukuk

(Kira Sertifikası) Borçlanıcısı

- En Yenilikçi Gelişmekte Olan Piyasa İhraççısı

- Piyasa Fırsatlarını En Hızlı Değerlendiren Gelişmekte Olan Piyasa İhraççısı

Türkiye, bu sene 149.3 MİLYAR TL daha borçlanacak

Hazine, 2013 yılında 136.7 milyar TL anapara ve 46.5 milyar TL faiz olmak üzere toplam 183.2 milyar TL tutarında borç ödedi. Bu tutarın 154.4 milyar TL’sini borçlanarak karşılayan Hazine, geri kalan 28.8 milyar TL’sini ise borçlanma dışı kaynaklardan (Nakit bazlı faiz dışı denge, özelleştirme gelirleri, 2/B satış gelirleri, TMSF’den sağlanan gelirler, devirli/garantili borç geri dönüşleri, kasa/banka değişimi ve kur farkı kalemleri) sağladı.

2014’te ise 129.5 milyar iç, 47.2 milyar TL de dış borçlanma olmak üzere toplamda 176.7 milyar TL borç ödemesi planlanıyor. Bunun 149.3 milyar TL’si için Hazine piyasadan borçlanacakken, geri kalan 27.4 milyar TL’si ise borçlanma dışı kaynaklardan aktarılacak. Sözün özü, borçlanmaya dayalı anlayış gereğince borç ve faizlerini ödeyebilmek için yeni borçların altına girerken kısır döngü sürüp gidecek.

borc2.jpg

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum