Türkiye'nin İran Hedefi 20 Milyar Dolar

Türkiye'nin İran Hedefi 20 Milyar Dolar
İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin bu yıl 20 milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlıktaki makamında İran İslam Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Türkiye ve İran'ın dost ve kardeş iki ülke olduğunu ifade eden Yazıcı, iki ülke arasındaki ilişkilerin arttığına dikkati çekti.

Türkiye'nin İran'a açılan 3 önemli gümrük kapısı olduğunu belirten Yazıcı, şöyle konuştu:

"Kapılarımızın hepsi önemli. Kapıköy gümrük kapımızın ticari araçların da aktivitesine imkan sağlayacak altyapıya kavuşturulması gerekiyor. Kapıköy gümrük kapısını, yapı-işlet-devret modeliyle TOBB ile modernize etmek için akitleştik. Kapının yapımına başlanacak ama İran tarafında yol sorunu var. Mevcut yol tırların geçişine müsait değil. Kapı yapıldığında atıl kalacak. TOBB bu sorunun çözümünü istiyor aksi takdirde başlayamayacak. Görüşeceğimiz konulardan birisi de bu olacak."

İki ülke arasında gerçekleştirilen üst düzey görüşmelerin, ticaret hacmini artırmaya uygun bir zemin hazırladığını kaydeden Yazıcı, "30 milyar dolarlık ticaret hacmi çok zor değil. Bunu gerçekleştirebiliriz. Bu konuda iradelerimizi daha güçlü olarak ortaya koyabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye ve İran arasındaki dış ticaret hacminin 2013'de 2012'ye göre düştüğüne dikkati çeken Yazıcı, "İnşallah bu sene 20 milyar doların üzerine çıkmayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Bikdeli de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Türkiye ziyaretinden önce iki ülke arasındaki gümrük ve ticari konuları görüşmek üzere bu ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Türkiye ve İran arasında 2015 yılında 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi olduğunu vurgulayan Bikdeli, bu hedefe ulaşılması noktasında gayret gösterilmesi gerektiğine değindi.

Bir gazetecinin "Ruhani'nin ziyareti konusunda tarih netleşti mi?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Bikdeli, tarihin kesinleştiğini ancak uluslararası mevzuat gereği, iki ülke dışişleri bakanlıklarının ortak bildirisi ile duyurulacağını kaydetti. Bikdeli, ziyaretin detaylarının görüşmelerin ardından netleşeceğini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.