Seçimlerde Usulsüzlük!

Seçimlerde Usulsüzlük!
Mısır'da devam eden cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir seçim merkezinde sandık görevlilerinin oy pusulalarında cumhurbaşkanı adayı Sisi’nin amblemini işaretleyen görüntüleri ortaya çıktı.

3 Temmuz 2013’te demokratik yollarla cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile düşürülmesinden sonra, ordunun belirlediği yol haritasının ikinci adımı sayılan cumhurbaşkanlığı seçimleri, Avrupa Birliği ile Mısır insan hakları derneklerinin gözetiminde gerçekleşiyor.

26-27 Mayıs tarihlerinde bitmesi planlanan Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri katılım düşüklüğü nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu tarafından bir gün daha uzatıldı.

53 milyon seçmenin bulunduğu Mısır’da, seçime katılmaya teşvik amacıyla Salı günü devlet daireleri ve bankalarda resmi tatil ilan edilmiş, özel sektöre de çalışanların oy kullanmaları için kolaylık sağlama çağrısı yapılmıştı.
 

Oy vermeyene para cezası

Mısır yönetimi, seçimlere katılım oranının beklenenden çok daha düşük olması sonrasında oy verme süresini bir gün daha uzatırken, Adalet Bakanlığı sandığa gitmeyenlere 70 dolar değerinde para cezası verileceğini açıkladı.
Haklar ve Kalkınma İçin Küresel Ağ (GNRD), seçimlerin ilk gününde öğle saatlerine kadar katılımın yüksek olduğunu daha sonra düşüşe geçtiğini, salı günü ise katılımın çok düşük bir oranda gerçekleştiğini açıkladı.
‘Sandığa gitmeyen hain’

Ülkedeki rejim yanlısı medya kuruluşları da sandığa gidilmesi ve katılımın artması yönünde yayınlarını sürdürüyor.

Reuters haber ajansına göre, bazı televizyon yorumcuları oy kullanmayanları ülkeye ‘ihanet etmekle’ suçluyor.

Mısır'da darbe karşıtlarının ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlediği protestolar seçimin ikinci gününde de devam etti.

Protestocular İskenderiye başta olmak üzere Dekahliya, Kalyubiye, Feyyum ve Buhayra kentlerinde düzenledikleri gösterilerde, cumhurbaşkanlığı seçiminin boykot edilmesi yönünde sloganlar attı.

Göstericiler darbe karşıtı dövizler ve askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterlerini taşıdı.

Darbe karşıtları daha önce de ülkenin çeşitli kentlerinde düzenledikleri gösterilerde seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu. Müslüman Kardeşler teşkilatı da seçimleri boykot ediyor.

Darbe lideri Abdulfettah Sisi seçimin favorisi olarak görülüyor.

Sisi seçimi kazanırsa, 1950'lerde Cemal Abdül Nasır ile başlayan asker kökenli cumhurbaşkanları dizisinin son halkası olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.