ABD ile İran'dan İlk IŞİD Görüşmesi

ABD ile İran'dan İlk IŞİD Görüşmesi
İran'ın nükleer programının görüşüldüğü Viyana'da bir araya gelen İranlı ve ABD'li yetkililerin, IŞİD hakkında kısaca görüştüğü açıklandı.

ABD'li ve İranlı diplomatlar, IŞİD konusunda Avusturya'nın başkenti Viyana'da kısaca görüştü. P5+1 ülkeleriyle İran'ın nükleer programının görüşüldüğü pazartesi günkü toplantıda, diplomatların özel görüşmelerinde konu gündeme geldi ancak detaylı bir değerlendirme yapılmadı.

Görüşmenin detayları bilinmese de, İranlı bir yetkilinin "Irak'taki feci durum görüşüldü ancak herhangi bir sonuç çıkmadı. Askerî işbirliği konuşulmadı, zaten bu bir seçenek de değil" dediği aktarıldı.

CNN kanalına yaptığı açıklamada görüşmeyi doğrulayan ABD Hükümeti Sözcü Yardımcısı Marie Harf ise, "Irak'tan başka hiçbir ülke bu sorunu çözemez. Her kesimden Iraklı siyasi liderlerin adım atmaları gerekir" dedi.

Reuters'a konuşan bir başka ABD'li yetkili de, 'IŞİD konusunda İran dahil bölgedeki tüm ülkelerle görüşeceklerini ve bölgede mezhepçilikten vazgeçilmesinin gerekliliğini ifade etmeye çalışacaklarını' söyledi.

'ABD müdahalesi Maliki'ye bağlı'

Irak'taki gelişmeler hakkında danışmanlarından çözüm önerileri alan ABD Başkanı Barack Obama ise, olası ABD müdahalesinin Irak Başbakanı Maliki'nin Şii ağırlıklı yönetiminde mezhepçi yaklaşımını değiştirme yönünde atacağı adımlara bağlı olduğunu söyledi.

Mayıs ayında ABD'nin Irak Büyükelçiliği görevinden Mısır Büyükelçiliği görevine kaydırılan Stephen Beecroft, pazartesi günü Irak Başbakanı Nuri Maliki ile IŞİD hakkında görüştü. ABD'li Büyükelçi, Başbakan Maliki'ye yönetiminde 'daha az mezhepçi' bir yaklaşım tavsiye etti.

ABD - İran ilişkilerinde yeni bir adım

Irak krizi, İran'ın nükleer faaliyetleri kapsamında başlayan ABD-İran görüşmelerine yeni bir unsur daha ekliyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, daha önce Irak'taki krizi Tahran yönetimi ile resmen görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

John Kerry, IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenlemenin de ABD'nin askeri seçenekleri arasında bulunduğunu belirtti. Kerry, Irak'ın ABD'nin stratejik ortağı olduğunu vurguladı ve tüm Ortadoğu bölgesinin istikrarı için hayati önemde olduğunu açıkladı.
Amerika'nın İran ile Irak konusunda yapacağını söylediği görüşmenin ve muhtemel işbirliğinin boyutu ile ilgili Beyaz Saray'dan da bir açıklama geldi. Başkan Obama'nın sözcüsü Josh Earnest, ülkesinin bu görüşmelerde askeri işbirliğini gündeme getirmeyeceğini üzerine basarak söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.