Yayınlarımız Toplumun Bir Yansıması

Yayınlarımız Toplumun Bir Yansıması
Hedef Radyo Genel Yayın Yönetmeni Kemal Şahin gazetemize Hedef Radyo’nun hedeflerini anlattı.

Hiçbir zaman önemini kaybetmeyen radyo yayınları geçmişte nasılsa günümüzde de bir o kadar önemli. Halen günümüzde çocuk, genç, yaşlı her kesimin titizlikle takip ettiği bir radyo kanalı muhakkak var ve radyolar artık hayatımızın her anına girmiş durumda. Başkent'te uzun yıllardır yayın yapan Hedef Radyo, hitap ettiği kesimle dinleyici kitlesini her geçen gün artıran bir ivmeyle Başkentliler'e güzel programlar dinletmeye devam ediyor.

RADYOSUZ BİR GÜNÜMÜZ GEÇMİYOR
Çalışan insanların televizyon izleme imkanları sınırlı olduğu için bu boşluğu tam anlamıyla radyolar kapatıyor. Yola çıkıyoruz, aracımıza biniyoruz ilk yaptığımız şey aracın radyosuna dokunmak. Yolda yürüyoruz cep telefonumuz elimizde yine yaptığımız ilk şey kulaklığımızı takıp bir radyo kanalını dinlemek. Hal böyle iken bir türlü vazgeçemediğimiz radyo yayınları neredeyse tv'yi bizlere unutturacak duruma getirdi. Üzülüyoruz bir radyo kanalını dinlerken kafamızdakileri unutmaya çalışıyoruz, mutlu oluyoruz bir radyo kanalına takılıp mutluluğumuza mutluluk katıyoruz, çalışıyoruz çalışırken kulağımıza hoş bir ses gelsin diye radyonun başına gidiyoruz yani bir şekilde radyodan kopamıyoruz. Başkent'te radyo kanalları arasında önemini koruyan bir radyo var. O da Hedef Radyo. Hitap ettiği kesimden ve takip ettiği çizgiden hiçbir zaman ayrılmadan her geçen gün kalitesini bir adım daha öteye taşıyan radyo, her kesimin 24 saat dinleyebileceği bir radyo haline geldi. Hedef Radyo. Genel Yayın Yönetmeni Kemal Şahin ile yaptığımız bu röportajda bizlere hem bu mesleği daha iyi anlama hem de hoş bir sohbet yapma imkanı verdi.

“Gündemi takip eden değil, gündem belirleyen yenilikleri ve ilkleri dinleyicisiyle tanıştıran, bazen davetsiz bir misafir bazen de saatlerce kapatılmayan inatçı bir frekans olacağız. Her şeyden önemlisi tercih hakkını doğrudan yana kullanmış, ihtiyaç duyulduğunda buradayım diyebilmiş, devam edebilen, yolda kalmayan ve her günü bir öncekinden daha iyi olan bir radyo olarak kalmıştır. Devam eden bir serencamda atılan ok isabet ediyorsa hedefiniz doğrudur.”

Kemal Bey, yıllardır Ankara'da yayın yapıyor ve hitap ettiğiniz kesimleri her geçen gün daha da artırıyorsunuz. Bize biraz radyomuzun ilk kuruluş günlerinden de bahsedebilir misiniz?

Teşekkür ediyorum, bizleri ziyaret ettiğiniz ve böyle güzel bir sohbete imkan verdiğiniz için. 1992'de Hedef Basın Yayın Filmcilik ve Ticaret Anonim Şirketi olarak Ankara da kurulmuş olup, önce Hedef 1 TV logosuyla Televizyon yayınıyla doğumunu gerçekleştirmiştir. Bir yıl kadar test yayını yaptıktan sonra dönemin siyasi konjonktürü, mahkeme, hapis cezası, cihazlara el koyma vs. gibi baskılarla daha fazla devam etmemize izin vermedi. Yine dönemin toplum mühendisliğine soyunmuş irtica yaygarası yapan televizyoncuları bugünün tövbekar ünlü enkırmenleri programlarında bizi konu ederek ilgili makamlara mesaj vermek suretiyle katkı sağlamış oldular. Bunun üzerine yönetimimiz toplanarak bir radyo kurarak hizmet etme kararı aldı ve 1993' de Hedef Radyo logosuyla radyomuz yayın hayatına başlamış oldu.


Kemal Bey, anlattığınız şeyleri duyunca gerçekten büyük sıkıntılar çektiğinizi anlıyoruz. Sizce radyo nedir, Radyo demek nedir?
Neden bir radyo sorusuna verilebilecek en güzel cevap kuşkusuz iletişimin önemidir. Bu bağlamda iletişim kavramını tanımlamak ve bazı tespitler yapmak gerekiyor. İletişim kavramı farklı şekillerde tanımlanabilir: "İletişim, anlamı paylaşarak ortak hale getirme sürecidir. Anlam ise, duygusal ve düşünsel planda ortak amaçlar üzerinde yoğunlaşmanın ürünüdür. İnsan davranışlarını değiştirmek amacıyla, her türlü kavram ve sembolü iletme sürecide diyebiliriz bu ilişkiye... Radyo Hedef de bu paylaşımın kendine verdiği misyonu aktif yayınlarıyla yerine getirmeye çalışıyor. iletişim unsurlarını kullanırken tek sesliliğe değil de çok sesli bir yayın ilkesine, alışılmış müzik yayınlarının dışına çıkarak sosyal ve toplumsal olayların kültürel etkinliklerin önemine dikkat çekiyor.


Efendim, sizlerin yayınlarında her zaman milli ve manevi değerler her zaman ön planda tutuluyor. Sizler bu konuda neler söylemek istersiniz?
Radyo Hedef iletişim sürecinde kurumsal varlığını araç olmanın dışına çıkararak, ortak bir etkileme ve etkilenme haline dönüştürüyor. "Genel anlamda bu sürece, insan davranışlarını değiştirmek, haberleşme ağı kurmak, kişiler ve gruplar arası ilişkileri geliştirmek, milli ve manevi değerleri canlı tutmakta diyebiliriz. Peki iletişimin sağlıklı olarak gerçekleşmesi için hangi öğelere ihtiyaç duyarız. Bu öğeleri de kaynak, mesaj, kanal ve alıcı olmak üzere gruplandırmak mümkün.
Kaynak, başkasıyla paylaşacak bir fikre ya da bilgiye, habere, duyguya, tutum veya beceriye sahip olmak demektir. Bir radyo için yapımcı programcı önemli bir kaynaktır. Radyomuz programcıları yayın alanını aşmış daha büyük kitlelere ulaşabilmişlerdir. 24 saatlik yayın akışında en çok canlı yayınlara yer veren bir radyo olmakta şüphesiz sorumlulukları da artmıştır. Hedef Radyo Teknik donanımı ekipmanları ve yayın sistemleri ile her zaman en iyi olma yolunda adımlar atıyor. Bütün bu çabalarını dinlenme oranlarındaki periyodik artışla sosyal organizasyonlardaki dinleyici katılımıyla açıklamak mümkün.

Kemal Bey, sizler güncel olayların yanında sosyal etkinliklere de büyük önem veriyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Çeşitli zamanlarda düzenlenen yarışmalar mesela bir ağaç dikme kampanyası vs. ve geniş katılımlı diğer aktiviteler sadece komünikasyon unsuru olmanın ötesinde, bir olma birlikte olma ve en önemlisi toplumla kendini ifade eden bir radyo olma endişesi radyomuzu bugünlere taşıdı. Dernek ve vakıfların, Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmalarına Hedef Radyo her zaman destek verdi. Faaliyetleri duyuruldu organizasyonlarına maddi ve manevi katkı sağlandı. Yıllardır özürlü ve engelli vatandaşlarımızın kendilerini ifade edebilmeleri için bir program tahsis edildi.
Değişen dünyada kitle iletişim araçları her geçen gün hayatımızı farkı biçimlerde etkilemeye ve değiştirmeye devam ediyor. Bu etki hayatımızın içinde yer alan her alanda meydana geliyor, doğrudan veya dolaylı, olumlu ya da olumsuz çeşitli etkilere neden olabiliyor. Bu etkileri çocuklar, gençler, yetişkinler üzerinde görebiliyoruz.

Kemal Bey, Hedef Radyo olarak bir misyon çizmek gerekirse, sizin misyonunuz hakkında neler söylemek istersiniz?
Kitle iletişim araçlarını Basın, Sinema-Tiyatro, Radyo ve Televizyon olarak gruplandırırsak, radyonun artık küçük yerleşim noktalarına kadar girmiş ve insanların yanlarında taşıdıkları bir araç haline geldiğini biliyorsak, sorumluluğumuzun da ne denli fazla olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Çünkü yaptığımız her program, söylediğimiz her söz dinleyiciler tarafından referans olarak kabul görüyor. Misyonumuz gereği doğruyu ve hakkı söylemek zorundayız. Bizim misyonumuz bu. Doğru ürünü tanıtıp, doğru reklam yayınlayarak yanıltıcı olmamız gerekiyor. Diğer radyolardan farkımız en başta her şeyin mübah olmaması anlayışıdır. Özellikle bizim alanda yayın yapan radyolara her zaman ihtiyaç olacaktır. Yaptığımız yayınlar toplumumuzun bir yansımasıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi iletişim anlamı paylaşmak olduğu sürece, bu iletişim araçları arasında en avantajlı olan radyolardır ve daha da gelişim göstererek devam edeceklerdir.

Türkiye'nin şu anda çok önemli noktalara geldiğini sizler de bizlerde kabul ediyoruz. Eski günleri hatırladıkça, yaşanılan sıkıntıları duydukça şimdiki rahatlığın huzurun kıymetini daha iyi anlamamız gerekiyor. Sizler de yaşanan 28 Şubat sürecinde 'hedef' haline geldiniz. Bir de sizin ağzınızdan o günleri dinleyebilir miyiz?
Tabi anlattıklarımız yapılan işin içeriği ile ilgili kısmıdır. Bu eylemleri gerçekleştirirken çeşitli zorluklar yaşanıyor. İşte 28 Şubat diye bir süreç yaşadı ülkemiz, özellikle muhafazakar insanlar etkilendi bu sürekten, tabi ki radyocu olarak bizler, nerdeyse her konuşulan suç teşkil ediliyor, bir hakkı söylemek suç, herhangi şekilde yapılan eleştiri suç, o suç, bu suç her şey suç vesselam. Bizler, yöneticiler ve programcılarımız o zaman var olan DGM'lerde yargılandık, defalarca yayın durdurma cezaları aldık. Aslında o dönemle ilgili anlatılacak çok şey var ama çokta gerek yok her şey biliniyor artık, bu günlere şükredip ileriye umutla bakıyoruz.

Efendim, bu konuda gerçekten haklısınız. Artık bu süreci ve süreçte yaşananları bilmeyenimiz yok gibi. Sizin de dediğiniz gibi sıkıntılı günler geride kaldı, artık şu ana bakmak gerek. Hedef Radyo denilince, birkaç cümle ile tanımlamak gerekirse ne dersiniz?
Hedef Radyo olmak; öğüt vermek, çözüm getirmek, yönlendirmek, eleştirmek, soru sormak, araştırmak, incelemek, tahlil etmek bazen de teselli etmek demektir. Özetle Hedef Radyo; Alanında ilk olma özelliği ile birlikte, yıllardır sürdürdüğü ilkeli yayını; insana değer veren, insanı ön plana çıkaran, milli ve manevi duygulara hitap eden bir sesle insanlığın her zaman yanında olduğunu hissettirmiştir. Modern yayın ekipmanları, modern yayın binası ve alanında uzman programcıları ile paylaşma erdemine bilimsel edebi ve sosyal konuları da alarak ulaşmıştır dinleyicisine.
Zengin bir kültürün izlerini damıtarak kurumsallığın ötesinde manevi bir coşkuyu da taşımıştır. Müziğin tonlarına seçiciliği, yayın anlayışına bilgiyi, paylaşımı ve her sese yeni bir renk diyen yaklaşımıyla, radyoculuk sorumluluğunu ticari kaygıların önüne alarak bu ülke insanına niteliğin ve kalitenin örneklerini sunma gayretleri içerisinde olmuştur.

Haber Vaktim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.