Balyoz Darbe Değil Disiplin Suçu

Balyoz Darbe Değil Disiplin Suçu
Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ''Söz konusu Plan Semineri, darbe değil disiplin suçudur' dedi.

Mahkeme çağırmasa bile tanıklık yapmak için Silivri'ye gitmediği için Balyoz sanıkları, avukatları ve Balyoz'a inanmayanların ağır eleştirilerine maruz kalan Aytaç Yalman'ın, Anayasa Mahkemesi’nin kararını öğrendikten sonra yakın çevresine “Çok sevindim.Arkadaşlarımız çok sıkıntı çektiler. Ben de çok sıkıntı çektim. Haksızlıklara uğradım. Saygı sınırlarını aşan ifadelere maruz kaldım.Bunları içime attım, kırıldım ama hiç kimseyi kırmamaya özen gösterdim. Vicdanım çok rahat. Ben tarihe karşı görevimi yaptım” dediğini yazdı Milliyet yazarı Fikret Bila.

O DÖNEMİN KİTABINI YAZDI

Yalman'ın bir kitap yazdığını belirten Bila, 'Bu davalara konu olan dönemin aydınlatılmasına, bu davalara hukuki olarak nasıl baktığına kadar çok geniş yelpazeye sahip, 1200 sayfayı bulan iki ciltlik bir kitap. Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili çok kritik bölümlerin kitapta yer aldığını da söyleyebilirim'' diye yazdı. Bila'nın yazısının ilgili bölğümü şöyle:

İTAATSİZLİKTEN KAYNAKLANAN DİSİPLİN SUÇU

Olayların en önemli iki tanığından biri olan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Balyoz davasına nasıl bakıyor? Kitabının en kritik bölümlerinden biri olduğunu tahmin etmenin zor olmadığı bu konuda Yalman’ın dava konusu Mart 2003’te gerçekleştirilen 1. Ordu Semineri’ni “bir darbe girişimi değil, emre itaatsizlikten kaynaklanan bir disiplin olayı” olarak gördüğünü söyleyebiliriz. Yalman’ın kitabında detaylı olarak göreceğimiz yaklaşımını şöyle özetleyebiliriz:

NEDEN DARBE DEĞİL?

1 - TSK’da tek bölgede darbe olmaz,
2 - Darbe gizli olur, yüzlerce kişiyle paylaşılmaz,
3 - 1960 darbesinin hazırlıkları 1955 yılında başlamıştır,
4 - 12 Eylül 1980 ihtilalini sadece 3 kişi biliyordu.
Bu gerçekler ışığında davaya konu Plan Semineri, darbe değil disiplin suçudur. Sivil mahkeme ayrı bir yapı oluşturulduğu görüşünden hareket ederek davayı yürüttü. Oysa, askeri yaklaşıma göre ortada ayrı bir yapı yok, TSK var ve onun içinde emre itaatsizlik söz konusu. Bu itibarla, TSK’nın iç hukukunu ilgilendiren bir olaydır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum