Dikkat! Çocuğunuz Üstün Zekalı Olabilir

Dikkat! Çocuğunuz Üstün Zekalı Olabilir
Uzmanlar Üstün zekalı ve dahi çocukların zamanında fark edilememesi ve en uygun eğitimin sağlanamaması nedeniyle bu yeteneklerin toplum için kayıp olacağı konusunda aileleri uyardı.

Çukurova Üstün Zekalılar Derneği (ÇÜZDER)Eğitim Koordinatörü Berna Ünsal, çocuğunun üstün zekalı olduğunu keşfeden ailelerin,çocuklarına neler yaptırabileceklerinianlatarak yol gösterdi. Ünsal, üstün zekalı çocukların arada kaybolmaması, potansiyelini tam olarakkullanabilen ve toplum hayatına uyum gösteren bireyler olması için mutlaka üstün zekalılar eğitimimerkezine müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.

"BU ÇOCUKLAR KEŞFEDİLMELİ"

Üstün zekalı çocuklara oyun atölyelerinde birbirinden kreatif eğitimler hazırladıklarını belirtenÜnsal, aileleri uyararak zeki çocukları şöyle tarif etti:"Üstün zekalı çocuk, çoğunlukla yüksek özgüvenesahiptir. Merak duyduğu şeyleri öğrenmeden rahat edemez, sürekli sorgular. Mükemmeliyetçidir,güçlü bir hafızası vardır, karmaşık kavramları anlayabilecek muhakeme yeteneğine ve sözel bilgiyesahiptir. Tekrarlardan sıkılır ve ödev yapmaktan hoşlanmaz. Bağımsız çalışmayı sever. Çoğu üstünzekalı çocuk, yeteneklerini geliştiremeden okullardan mezun olur ve gerçekte olabileceğin altındabaşarı gösterir. Bazen de yaramaz, ukala, sabırsız gibi tanımların altında kalıp olumlu yönleriyle öneçıkamaz. Yaşıtlarıyla ilişki kurmakta zorlanan bu çocukları kendi 'zihinsel yaşıtları' ile bir arayagetirmek, iletişim becerilerini geliştirmenin yanı sıra başka bir yoldur.”

"KALKINMADA BU ÇOCUKLAR ŞART"

ÜZDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Acar ise, üstün zekalı ve dahi çocukların zamanında farkedilememesi ve en uygun eğitimin sağlanamaması gibi sorunlar nedeniyle bu yeteneklerin toplumiçin kayıp olacağını söyledi.

Acar, şöyle devam etti:"Bu olumsuz ihtimali önlemek için de bu durumdaki çocukları en güveniliryollardan küçük yaşlarda teşhis etmek ve durumlarına en uygun olan eğitim ortamı içinde yetiştirmekbugün toplumumuzun en önemli sorunlarından birisidir. Ülkemizin kalkınması, geleceğin dünyasındasöz sahibi olması da bu özel bireylerin bilgi ve becerileri doğrultusunda toplumun yararınayöneltilmesine, üretken kılınmasına, sağlıklı yetiştirilerek iyi eğitilmesine bağlıdır."

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum