Neden Fransa hedefte? İşte Fransa'nın kanlı tarihi

Neden Fransa hedefte? İşte Fransa'nın kanlı tarihi
Fransa'nın son dönemde üst üste terör saldırısına maruz kalması, bu ülkenin Cezayir ve Ruanda'da yaptığı müslüman katliamlarını hatırlatan bazı çevrelerce "Fransa'ya az bile" şeklinde yorumlanıyor.

Fransa'nın son dönemde üst üste terör saldırısına maruz kalması, bu ülkenin Cezayir ve Ruanda'da yaptığı müslüman katliamlarını hatırlatan bazı çevrelerce "Fransa'ya az bile" şeklinde yorumlanıyor.

Nitekim güvenlik uzmanları da, Fransa’nın son dönemde üst üste saldırılara maruz kalmasını, geçmiş dönemde Afrika’da uyguladığı soykırım ile bugün halen Ortadoğu’daki emperyalist emellerinin devam etmesine bağlıyor.

Fransa ektiğini mi biçiyor? Güvenlik uzmanları son dönemde üst üste saldırılara maruz kalan Fransa’nın geçmişine ve bugün halen uyguladığı stratejiye dikkat çekiyor. Fransa’nın kendisinden olmayanları ötekileştirdiğini ve terörize ettiğini savunan Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, saldırının gerçek nedenini “Afrika kökenli ‘IŞİD’in istismar edebildiği’ Müslümanların Fransa’daki travmatik varlığı ve bu kitlenin hafızasında halen yaşayan Cezayir gerçeği” olarak açıklıyor.

KENDİSİNDEN OLMAYANLARI TERÖRİZE EDİYOR

Güvenlik uzmanları son dönemde en çok saldırıya maruz kalan Batı Avrupa ülkesi olan Fransa’ya saldırıların nedenlerine cevap arıyor.

Fransa’nın kendisinden olmayanları ötekileştirdiğini, radikalleştirip marjinalleştirdiğini, terörize ettiğini savunan Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, söz konusu ülkenin Ortadoğu’ya yaptığı askeri ve silah transferine dikkat çekiyor. Fransa’ya yoğun göç vermiş ve genel olarak Marok olarak alınan Afrika kökenli ‘IŞİD’in istismar edebildiği’ Müslümanların Fransa’daki travmatik varlığı ve bu kitlenin hafızasında halen yaşayan Cezayir gerçeğini hatırlatan Ağar, “Sosyolojik olarak; yaşadığı toplumda ötekileşen insanların bir kısmi marjinalleşiyor. Marjinalleşenlerin bir kısmı radikalleşiyor. Radikalleşenlerin bir kısmı da eylem kararlılığı üreten teröriste dönüşüyor.” ifadesini kullanıyor.

FRANSA'NIN KATLİAMLARI FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

FRANSA ORTADOĞU’DAN ELİNİ ÇEKMİYOR

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar’ın Fransa’daki saldırıya ilişkin açıklamaları şöyle:  

Neden Fransa?

IŞİD’in Fransa’yı hedef olmasının, sahadan üreyen olası gerekçeleri şunlar:

-  Fransa, en başından beri koalisyonun etkin bir parçası.

-  Paris saldırısından hemen sonra De Gaulle uçak gemisini Akdeniz’e gönderdi ve IŞİD’e karşı kullanması.

-  Başta Ayn el Arap (Kobani)’de Suriye’de üs açması ve lejyonerlerini YPG safında IŞİD’e karşı kullanması.

- IŞİD’in canını fazlasıyla yakan ve zırh kabiliyetini azaltan güdümlü tanksavar füzelerin (Milan’ların) iki üreticisinden ve bölgeye gönderenlerden biri.

-  IŞİD’e karşı kullanılmak üzere, başta Peşmergeler olmak üzere bölgeye diğer silah, mühimmat ve askeri malzemeler transfer etmesi.

-  Bir başta detay ise IŞİD’i maniple eden bir istihbarat servisinin Fransa üzerine olası hesabı. (Ve bu konu üst düzey istihbaratın ve verinin konusu) Neden Avrupa’da ısrarla Fransa? Saldırının, IŞİD ve manyağı üzerinden gerçekleştirilen küresel rekabetin bir türevi olması söz konusu.

- IŞİD’in Fransa üzerinde terör eylemi yapma imkan ve kabiliyeti.

- IŞİD’in Fransa’da beslendiği taban ve bu tabanın IŞİD adına eylem yapma kararlılığı.

- Fransa’nın stratejik, ulusal ve küresel yaptıklarıyla-yapmadıklarıdır, temel neden!

Özellikle Fransa’ya yoğun göç vermiş ve genel olarak Marok olarak alınan Afrika kökenli ‘IŞİD’in istismar edebildiği’ Müslümanların Fransa’daki travmatik varlığı ve bu kitlenin hafızasında halen yaşayan Cezayir gerçeği.

“Ne yazık ki” Batı toplumunun kendisinden olmayanları ötekileştirme-marjinalleştirme-radikalleştirme ve terörize olmasına neden olan refleksi.

Sosyolojik olarak; yaşadığı toplumda ötekileşen insanların bir kısmi marjinalleşiyor. Marjinalleşenlerin bir kısmı radikalleşiyor. Radikalleşenlerin bir kısmı da eylem kararlılığı üreten teröriste dönüşüyor.

Bugün IŞİD özellikle Irak ve Suriye alanlarında taktiksel olarak küçülürken (Elindeki toprakların ve silahlı terörist varlığının yaklaşık % 25’ini kaybetmiş olmasına rağmen % 75’le varlığını devam ettiriyor.)

Buralarda küçülürken, diğer alanlarda büyüyor. Şu an Libya (Derme-Sirte), Nijerya (Boka Haram merkezli Afrika), Afganistan-Pakistan ve Mısır Sina Cebeli Halil bölgelerinde toprak kazanımlı alanları ile, adına terör üreten yüzleri açan radikal kökenli örgütün biatı söz konusu.

Küçülürken başka yerlerde büyüyor.

Hem de kavramlarıyla!

Habervaktim.com