Mehmet Doğan: Ankara Gökçek putlarından temizlenmeli

Mehmet Doğan: Ankara Gökçek putlarından temizlenmeli
“Ömrüm Ankara” kitabının yazarı D. Mehmet Doğan, Gökçek’in Ankara’ya diktiği heykeller ile birçok eseri “Gökçek’in gereksiz putları” olarak tanımlayarak “Şehrin bu putlardan temizlenmesi gerekiyor” dedi.

Ömrüm Ankara” kitabının yazarı Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Melih Gökçek ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “özel edebiyat ödülü”ne layık görülmüş bir isim olan D. Mehmet Doğan, Ankara’yı 23.5 yıl yöneten Melih Gökçek’e Başkent’e diktiği birçok heykel, kapı ve saat kuleleri üzerinden yüklenerek, bu yapılanların gereksiz ve Başkent’e yük olduğunu kaydetti. Gökçek’in Ankara’ya diktiği devasa heykeller ile birçok eseri “Gökçek’in gereksiz putları” olarak tanımlayan Doğan, yerine gelecek isme “Şehrin artık bu putlardan temizlenmesi gerekiyor” tavsiyesinde bulundu.

1-433.jpg

ANKARA’YI HEYKELLERLE DONATTI

Gökçek’i “Türkiye’nin en heykelperest başkanı” olarak niteleyen Mehmet Doğan, böyle bir ismin Ankara’yı 23.5 yıl yönettiğini söyledi. Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı, heykel uyarısını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Geçenlerde Cumhurbaşkanımız bir çıkış yaptı: ‘Heykelimi yapmayın!’ dedi. Eğer Tayyip Bey heykelinin yapılmasına müsaade etse idi, onun en büyük heykellerini Melih Gökçek yaptırırdı! Tayyip Bey’in heykelini yaptıramadı, ama Gökçek Ankara’yı heykellerle donattı. Her türlü hayvanatın heykelini yaptırdı, en büyükleri tarih öncesi hayvanların heykelleri olmak üzere. Melih’in dinozorları ses çıkarıyor, sanki canlı! Ya robot heykellerine ne demeli? Dünyada başka robot heykeli yaptıran başkan var mı?”

2-364.jpg

KAPILAR HOLLYWOOD DEKORU, ÇİRKİNLİK NUMUNESİ !

Ankara’nın 5 girişine yapılan 5 devasa kapıyı da eleştiren Mehmet Doğan, “Müstafi (istifa eden) başkanın heykel serisinden sayılması gereken başka çirkin yapıtları da var! Ankara’nın beş ana girişine kapılar yaptırdı; her biri Hollywood dekoru, çirkinlik numunesi.  21. Yüzyılda şehir kapısı yapmak ne demek? Şehrin surları mı var ki kapı yapılıyor? Kapı dediğin açılır kapanır. Bu kapılar sürekli açık! Böyle yapılara ‘kapı’ demek tam bir dil fukaralığı. Bunlar ‘kemer’dir, ‘tâk’tır. Tabiî ‘tâk’ denilince ‘zafer tâkı’ hatıra gelir. Belki de müzmin başkan seçim zaferleri için böyle ‘tâk’lar yaptırdı, tevazuundan kapı dedi!” dedi.

3-219.jpg

ANKARA’NIN PUTLARDAN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR

Doğan, şehir meydanlarına yapılan saat kuleleri ile meydan saatleriyle ilgili de “Dijital çağda saat kulesi, meydan saati yapmak nasıl bir anakronizm? Saat kulesi ancak tarihî olabilir. O anlamda Ankara’nın hisar duvarları üzerine yapılmış bir saat kulesi var, Abdülhamid devri eseri. Muhtemelen bakımsızlıktan dökülüyordur. Uydurmalarını yapacağına gerçeğini ayağa kaldırsaydı keşke. Bu yersiz, gereksiz ve güzellikten yoksun yapıtlar müstafi başkanın putları idi. Şimdi şehrin bu putlardan temizlenmesi gerekiyor!” değerlendirmesinde bulundu.ooo.jpg

ERDOĞAN DA RAHATSIZ: FEVKALADE MÜTEESSİRİM

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri geçtiğimiz Şubat ayında bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Edebiyat dalında ödüle layık görülen Mehmet Doğan’a ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan takdim etti. Külliye’de düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan “kültür” alanında eksik kalındığı öz eleştirisinde bulundu.  Erdoğan “Ülkemizin geçtiğimiz 14 yılda yaşadığı büyük dönüşümün en zayıf halkalarını ne yazık ki eğitim ve kültür oluşturuyor. Bu konularda hayal ettiğim düzeylere ulaşamamış olmamızdan fevkalade müteessirim. Bu bir öz eleştiridir ama gerçektir. Önümüzdeki dönemlerde bu alanlara özel önem ve öncelik vererek hem eksiklerimizi tamamlayarak hem de çok daha büyük başarılara imza atarak bu eksiğimizi gidermeliyiz" ifadelerini kullandı.

Habervaktim.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.