Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

İnternet Ağında Çocuğum

İnternet Ağında Çocuğum

Bu haftaki eserimiz, çocukları ve aileleri çok yakından ilgilendiriyor. Hemen hemen her sorumlu ailenin en büyük problemi, bilgisayara esir olan çocuklarının geleceği ve bu alışkanlıktan nasıl kurtulacağı üzerine.
Gül Yurdu Yayınları’ndan çıkan ve Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Uzmanı Saliha Turan’ın kaleme aldığı kitabın konusu, “Çocuğumu internet ve bilgisayarın zararlarından nasıl korurum” alt başlığıyla anlatılıyor.
Uzman Saliha Turan, kitabı hakkında yazarken şöyle bir hikaye ile söze giriyor: “Vaktiyle bir köye çok geç de olsa elektrik bağlanır. Bütün köylü bunun sevinciyle köy meydanında toplanarak ellerindeki tüm gaz lambalarını kırarlar. Ancak köyde elektrik kesintisi başlar. Tüm gaz lambalarını da kırmış olan köylünün durumu daha da kötüdür artık.”
Evet, teknolojik gelişmeler insana her zaman arzu ettiği huzuru vermeyebilir. Buradan hareketle diyebiliriz ki, aslında internetin insanlara sundukları çok geniştir. Fakat bu kadar bilgi arasında, bilinçsiz bir kullanımla, insan yolunu çok kolay kaybedebilir.
İnternet halk arasında, “haber takibi, mesajlaşma, ucuz olduğu için sesli ve görüntülü görüşme, dosya aktarımı, kolay bilgiye ulaşma yolu, bir konu hakkında bilgi toplamak için tarama yapma aracı” diye tarif ediliyor. Bu tarif meslek dallarına göre değişim gösteriyor.
Örneğin site tasarımcıları interneti “hayatım, elim ayağım, ekmek teknem” diye tarif ediyor. İlköğretim çağındaki öğrenciler ise interneti eğlence aracı olarak tarif etmektedirler. Son on beş yılda bu kadar gelişme kaydeden çağın teknoloji harikası internet, acaba ne kadar zararlı, ne kadar faydalı? Onu daha verimli olarak kullanabilmek için neler yapılmalı? İşte bu kitap bu konulara açıklık getiriyor.
Bilgisayar ve internet, artık günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Bilgi alışverişi, bilginin serbestçe dolaşım ve paylaşımı en üst düzeye ulaştı. İş hayatında etkin bir kullanım sahasına sahip internet, artık hemen hemen bütün evlere de girmiş durumda. Hal böyle olunca, hayatımızın tanzimi ve çocuk terbiyesi noktasında, aile içi eğitim ve gelişiminde etkin bir rol oynayan internet konusunda neler yapıyoruz, ne tür önlemler alıyoruz?
Kültür ve medeniyetimizde zaman tanzimi son derece önemli bir husustur. Yaratıcıya ve insanlara karşı vazifelerimiz, günlük ve sosyal hayat, aile eğitimi, dinlenme gibi bölümlere ayırmanın mümkün olduğu zaman tanziminde, internet ve bilgisayara ayrılan vakit de dikkatle tespit edilmelidir.
Ailede eşlerin birbirleri üzerinde, çocukların ve büyüklerin birbirleri üzerinde hakları vardır. Daha da önemlisi, direk veya dolaylı olarak sebep olma noktasında bir kul olarak yapmamız gerekenleri engellememesi açısından interneti doğru kullanabiliyor muyuz?
Genellikle çocuklarımızın derslerine çalışma, oyun ve eğlence zamanlarını planlamaya çalışırız. Aslında sadece çocuklar için değil, bizler için de zaman planlaması şarttır. Özellikle aile içindeki eşle ilgilenme, çocuklarla kaliteli diyalog kurma, evdeki diğer ihtiyaçların ve işlerin takibi gibi konuları göz önüne aldığımızda, internete ne kadar az vakit ayırmamız gerektiğini daha iyi anlarız.
Bazı pratik şeyleri bilmek ve uygulamak için uzman olmak gerekmez. Kısa bir bilgilenme ve takip, bize gerekli tecrübe ve bilgiyi kazandıracaktır. Bu eserde bilgisayar ve internetin muhtemel zararlarından kendimizi ve çocuğumuzu nasıl koruyabileceğimizi, bilgisayar ve internet nimetini daha verimli ve bilinçli olarak nasıl kullanmamız gerektiğini öğrenip uygulamaya koyabileceğiz.
Şunu belirtmek gerekir ki, bilgisayar ve internet, aslında zararlı bir bilgi iletişim ve paylaşım sistemi değildir. Onu zararlı kılan, bu sistemi insanlara uygun olmayan şekilde arz eden mantıkta ve bu sistemi kullanan insanların uygulamalarındadır.
Anne babalara, eğitim ve öğretim işiyle meşgul olanlara ayrıca bilgisayar ve internetin zararları, faydaları, daha verimli kullanılması ve internet etiği hakkında gerekenleri öğrenmek isteyen herkese faydalı olacak bir eserdir.
Kitap hakkında bilgi için; Gül Yurdu Yayınları (0216) 318 42 88

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi