Necati Özfatura

Necati Özfatura

Demokrasi ve ekonomi

Demokrasi ve ekonomi

Demokrasi, çok partili rejim, hukukun üstünlüğü, siyasi ve ekonomik istikrar bir ülkenin ekonomik kalkınmasında itici güçlerdir. OECD 2010 Türkiye inceleme raporunun açıklandığı toplantıda konuşan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria: “Türkiye, 2010 yılına girdiğimizde OECD genelindeki en kuvvetli ülke olarak karşımıza çıktı.”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Bu sene de hem OECD hem de Avrupa’da büyüme rekorunu kıracağız” dedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı işsizlik oranı 2.5 puan geriyeleyerek 10.5’e düştü. Başbakanın işsizlik oranı yüzde 10’lara düşecek sözü gerçekleşti. Yakın gelecekte işsizlik oranının tek haneli rakamlara düşeceği tahmin edilmektedir. Ocak 2010’da işsizlik oranı yüzde 15.5 idi. İşsizlik yüzde 15.5 iken feryad eden bazı medya 10.5’e düşünce bunu haber bile yapmadı.
OECD Genel Sekreteri Gurria: “Krizden çok hızlı çıkan Türkiye büyüme rakamlarıyla da dünyanın başını döndürdü... OECD’nin en güçlü ülkesi oldunuz...” Devlet Bakanı Zafer Çağlayan “2010’un ilk 7 ayında İran ile Türkiye arasında toplam ticaret hacminin yüzde 86 artış kaydettiğini... 2011 yılında İran ile ticarette kriz öncesi rakamı yakalayacağız. Hedef 36 milyar dolardır.” Vergi, sigorta ve Bağ- Kur borçları ile ilgili ödeme kolaylıkları gelecek. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane: “Krize rağmen sektörün büyümesini sürdürdüğünü, 2 yıl içinde organize perakende ve alışveriş merkezi sektöründe 200 bin kişilik yeni bir istihdam oluşmasının beklendiğini...” söyledi.
Özelleştirilmesi yılan hikayesine dönen İzmir limanı 30 yıl sonra yeniden özelleştirmeye çıkacak. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Limanın daha önce özelleştirildiğini ancak Danıştay’dan vize çıkmadığı için yıllarca yatırım yapılmadığını... Danıştay‘ın vizeyi 2 ay içinde yapması gerekiyor. Ama kararını 30 ay sonra verdi ve işlemi onayladı. Vize işlemi o kadar uzun süre gecikince işletici firma teminatını yaktı ve vazgeçti.” dedi.
Libya’da şu ana kadar 2 milyar dolar yatırım yapan Rönesans Holding ile birlikte Kuzey Afrika’nın en büyük Alışveriş Merkezini yapan Lidco’nun başkanı Dubeyba, Türkiye’den övgü ile bahsederek: “Eğer Türk olsaydım, hükümetle gurur duyardım.” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi