Necati Özfatura

Necati Özfatura

Yeni anayasa hazırlıkları

Yeni anayasa hazırlıkları

Türkiye’nin yüzde 58 ile “Evet” dediği değişiklik paketinin ardından AK Parti, anayasanın tamamının değiştirilmesi için düğmeye bastı. Hükümet diğer siyasi partilere TBMM çatısı altında bir uzlaşma komisyonu kurulması çağrısı yapacak ve anayasanın tamamının değiştirilmesi için mutabakat arayacak. CHP, MHP ve BDP’den uzlaşma komisyonuna üye vermesi istenecek. Bütün partiler 1 üye ile eşit olarak temsil edilecektir.
TBMM’de üzerinde uzlaşma sağlandığı takdirde değişiklik metni ortaya çıkarsa 2011 genel seçimlerinin ardından yeni anayasa yapılacak. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik yaptığı açıklamada; “Gerek muhalefet gerekse sivil toplum örgütleriyle iş birliği yaparak, Türkiye’nin birikimini buraya yansıtarak, yeni bir anayasa hazırlarız. Türkiye’ye yakışan da budur” dedi. Türkiye’nin çağdaş standartlara sahip yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır. Referandumda yüzde 58 oy bu mesajı vermiştir.
Referanduma götürülen 26 madde hariç halkın ve onun temsilcilerinin hazırladığı, gerçek anlamda demokrasi ve çağdaş bir anayasa Tanzimattan bu yana hiç olmamıştır. Temennimiz odur ki, hazırlanacak yeni anayasa diğer ülkelerin imrendiği ve örnek olarak alınan bir anayasa olur. Ülkemize çok büyük hizmetlerde bulunan ve son 8 yılda 2 genel seçim, 2 referandum da zafer kazanan Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın modern bir anayasayı bu ülkeye kazandırması için duacıyım. Yalnız anayasa konusu değil, Türkiye’nin dünyanın ekonomide en güçlü 10 ülkesi içinde yer alması ile ilgili hayalinin de gerçekleşmesi mümkün olur. Şu anda dünyanın 16. Avrupa’nın 6. gücüyüz. Türkiye’nin bu ideallerine kavuşması için siyasi ve ekonomik istikrar, son derece modern bir anayasa, çok partili rejim, hukukun sözde değil özde üstünlüğü, milli ve manevi değerlerin takviyesi “olmazsa olmaz” şartlardır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 12 Eylül 2010 tarihinde referandum neticeleri üzerine olumlu ve birleştirici konuşmasında TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu’ya yeni anayasa için hazırlıklara başlamasını söylemiştir.
Guardian gazetesi “Geçmişi baskı ve darbelerle dolu bir ülkede sessiz bir devrim yapılıyor. Üstelik bu devrim kansız ve demokratik bir şekilde yapılıyor. Türkiye alkışlanmalıdır...” yorumunu yapmıştır. Genel seçim zamanında ya da 1 ay önce yapılacaktır. Erken seçim söz konusu değildir. Ülkede seçim ekonomisi ise başbakanın emri ile uygulanmayacaktır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi