Necati Özfatura

Necati Özfatura

Türkiye devleşen ekonomi

Türkiye devleşen ekonomi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bugüne kadar 68 milyar dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, “Görülüyor ki, bu yıl da ihracat hedefini aşıp 110 milyar doları buluruz” dedi. MÜSİAD 65 ülkeden 3 bin iş adamını 6-10 Ekim 2010 tarihleri arasında düzenlediği “İş Forumu ve Fuarı”nda buluşturarak 150 bin kişiyi ağırladı. MÜSİAD’a göre anayasa değişikliği iş dünyasının önünü açacak. Sanayi ve Ticaret Bakanına göre, İhracatı artırırsak işsizlik daha da düşecek.
İstanbul’a 17 yılda 42 milyar lira yatırım yapıldı. Türkiye’nin Irak ile ihracatı 7.5 milyar dolara ulaştı. Fransız Le Monde gazetesi “Kuzey Irak’ta Türk damgası” başlığı ile yaptığı haberde “Türkler bölgedeki büyük potansiyeli herkesten önce fark etti” diyerek imrenerek anlatmaktadır.
Kuzey Irak’ta yabancı şirketlerin yüzde 60’ı Türk şirketleridir. Erbil’deki dünyanın en uzun iniş pistine sahip havaalanını Türk inşaat şirketleri yapıyor. Bu havaalanı yılda 2.5 milyon yolcu ağırlayacak.
Avrupa Birliğinde 11 üyeyle 1 Ocak 1999’da kurulan Euro Bölgesi şu anda 22 ülkeye sahiptir. Ekonomideki belirsizlik sebebiyle şirketlerin personel alımını durdurduğu Euro Bölgesi bu yıl 2.8 daralmayla kapanacak. Avrupa’da belirsizlik işsizliği körüklüyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası referandum sonrası rekorlar kırıyor.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle, “Ulusal firmalar bir ara Çin’e yönelmişti ama onlar da Türkiye’ye döndü. İç piyasadaki hareketin nedenlerinden biri de bu” dedi. Yünsa Genel Müdürü Çelikoğlu, “Çinli işçi zam yapınca 10 yılın en büyük siparişini aldık” dedi.
İngiltere’nin önde gelen uluslararası ilişkiler, iş, kültür ve tasarım dergisi “MONOCLE” göre dünyanın en etkili 5. lideri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Sıralamada Merkel, Medvedev ve Sarkozy, Erdoğan’ın gerisinde kaldı. Yurt dışında 1972’den 2010’a kadar 155 milyar dolar değerinde 5 binden fazla proje üstlenen Türk müteahhitleri Çin’den sonra 2. sırada yer aldı. Bu rakamın yarısından fazlası ise son 4 yılda gerçekleşti. 4 yılda 34 yıllık iş yapıldı.
Otomotivde yüzler gülüyor. Bir yandan satışlar ciddi bir ivme kazandı, diğer yandan da tüketici daha lüks (pahalı) araçlara yöneldi. Türkiye otomotivde Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi oldu. Yüzde 148.8’lik artışla otoda Avrupa rekoru kırdı. Buna karşın Fransa yüzde 12.9, İspanya 24.1, Almanya 30.12, İtalya yüzde 26 düştü...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi