Necati Özfatura

Necati Özfatura

Türkiye’nin yükselişi

Türkiye’nin yükselişi

Ekim 2010’da Türkiye’ye gelen 82 yaşında dil bilimcisi Noam Chomsky’e göre: “İslam düşmanlığının nedeni ekonomik... ABD’de Müslümanlara ve Çinlilere karşı düşmanlığın nedeni işsizlik ve yoksulluğun artması... ABD hâlâ dünyanın en güçlü ülkesi ama eskisi gibi sözünü herkese dinletemediğinin farkındadır.”
Transatlantik Eğilimler Araştırmasına göre son yıllarda Türkiye’de AB ve NATO’ya destek hızla geriledi. Bu olumsuzluğa İsrail, Batı’nın PKK’ya desteği, Filistinlilere zulüm, AB’nin Türkiye’ye karşı tavrı etkili oldu. İran ile nükleer takas anlaşmasına imza koyan Brezilya’ya kimse bir şey söylemedi. AK Parti iktidarının 8 yıllık icraatı ile Türk ekonomisi çok gelişti. Pazarlarını, imkânlarını ve imtiyazlarını kaybeden Batı’nın Türkiye ile uğraşmasının gerçek sebebi budur.
22 Ekim 2010 tarihli “The Economist” dergisinin başyazısı Türkiye ile ilgilidir. İngiltere’nin meşhur ve güvenilir dergisinin bu yazısını mümkün olsaydı aynen naklederdim. The Economist’e göre: “Türkiye bölgenin Brezilyası, AB’nin Çin’i geçmişte 19. asrın ‘Hasta Adamı’ idi. Şu anda dünyanın 16. ekonomik gücü, Avrupa’nın 6. gücüdür. Tarımda dünyanın 8. gücüdür... Batı yeni Türkiye’ye hazır değil..”
Irak’ta İran yanlısı yeni hükümet ABD’nin yanlış politikasının ve İsrail’in uydusu olmasının neticesidir. Washington Post’a göre: “ABD ile Çin arasında Tayvan yüzünden başlayan atışma, Çinli firmaların İran’a nükleer teknoloji sattığı suçlamasıyla derinleşiyor... Çin ile ABD arasında ticaret savaşı kapıda...”
NATO’da kriz bir türlü aşılamıyor. Berlin Duvarının yıkılışı ve komünizmin bitmesi ile NATO’nun varlık nedeni ortadan kalktı. Asıl NATO’da eksen kayması var. AK Parti, Daily Telegraph gazetesinin 15 Eylül 2010 tarihli internet sitesinde yayınlanan “İran Türkiye’nin iktidar partisine 25 milyon dolar bağışta bulunuyor” başlıklı makale için özür dilemesini istedi. 2004 yılında AB’ye tam üyelik desteği yüzde 74 iken 2010’da yüzde 38’e düştü. Avrupalıların yüzde 51’i eninde sonunda Türkiye’nin tam üye olacağına inanıyor. Marshall Vakfının araştırmasına göre: “Türk halkı, PKK ve İsrail’in faturasını ABD’ye kesiyor... Türkiye Obama’ya kırgın. Verdiği sözleri tutmadı... Avrupa’ya güven azaldı... Yahudi lobisi sıkıştırmasa Obama ABD sisteminin dışına çıkacaktır.”
.....
Not: Kıymetli okuyucularımın Kurban Bayramını tebrik ederim. Dünya ve ahiret saadetleri için duacıyım. Dualarını beklerim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi