Faruk Çakır

Faruk Çakır

Darbe’nin bir faturası daha

Darbe’nin bir faturası daha

Alışkanlık haline getirerek neredeyse her 10 yılda bir darbe yapanlar, acaba Türkiye’ye nasıl bir kötülük yaptıklarının farkındalar mı? Sanmıyoruz, çünkü darbecilerde pişmanlık emaresi görmediğimiz gibi, imkân ve fırsat bulsalar yeni darbelere imza atmaktan da geri durmayacakları mesajları alınıyor...

Kimileri itiraz edebilir, ama her ne fenalık görülse altında ‘darbecilerin’ daha doğrusu ‘darbeci anlayış’ın imzası vardır. Ekonomik krizlerden tutun, eğitim ve sosyal hayatımızı ilgilendiren bütün problemlerde geçmiş darbelerin ve darbecilerin katkısı görülür. Bu bakımdan, yolda yürürken ayağınıza ‘taş’ değse ve bunu darbecilerden bilseniz hata etmiş olmazsınız...

Darbelerin ve darbecilerin Türkiye’yi ‘geriye’ götürdüğü uzmanların ifadesiyle sabit. Darbecilerin bir zararı da hayvancılığa olmuş. Meselâ, 1980’de 16,5 milyon olan sığır sayısı bugün 10,5 milyona, 50 milyon olan koyun sayısı da 23 milyona gerilemiş durumda. (AA, 26 Eylül 2010)

Hayvancılık öyle bir noktaya geldi ki, ithalat yaparak bile ‘et krizi’nden çıkmakta zorlanıyoruz...

Elbette bu gerileme bir günde olmadı, ama 12 Eylül darbesi sonrası uygulanan politikalar böyle bir sonucu doğurdu. Hayvancılığın gerilemesinin en büyük sebebi, terörün tırmanması ve neticesinde yaşanan ‘göç’tür. Peki, terörün tırmanması da 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında olmadı mı? Terörle mücadele gerekçesiyle köyler boşaltılıp insanlar göç etmeye mecbur bırakılmadı mı? Köyünde üretici olan binlerce belki de milyonlarca kişi büyük şehirlere göç etmek suretiyle ‘tüketici’ durumuna gelmedi mi?

Daha önce de aktardığımız bir ‘bilgi’yi yeniden hatırlatmakta fayda var. Dönemin Şırnak Valisi Ali Yerlikaya, terörün sadece Şırnak’a verdiği ekonomik zararı anlatırken, “Terörden önce Şırnak yaylalarında 1 milyondan fazla küçükbaş hayvan vardı. Şimdi ise bu rakam 200 binin altında. Yapılan hesaplamalara göre; terörün, sadece Şırnak’a ve yalnızca hayvancılık noktasındaki zararı 100 milyar doların üzerinde” demişti. (Yeni Asya, 3 Aralık 2009)

Sadece Şırnak’ın ve yalnızca hayvancılık yapılamaması dolayısıyla meydana gelen terör zararı bu kadar olursa, bütün Güneydoğu’ya ve dolayısıyla Türkiye’ye verdiği zararı hesap edelim. Terörün kaynağında da yapılan darbe ve ihtilâller yok mu? O halde maddî ve manevî kalkınmayı başarabilmek için darbecilerle ve darbeci anlayışla hukuk önünde hesaplaşmak gerekir.

Bu hesaplaşma yapılır ve yeni darbelerle Türkiye’nin önü kesilmezse hem hayvancılık gelişir hem de ekonomik ve sosyal anlamda düzlüğe çıkabiliriz.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi