Bağ-Kur Prim Affı Esnafın Beklentilerini Karşılamazsa Boşa Çıkar

Bağ-Kur Prim Affı Esnafın Beklentilerini Karşılamazsa Boşa Çıkar

Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmasından dolayı sigortalı olan esnaflara Bağ-Kur (yeni adıyla 4/b sigortalıları) prim borçlarına ödeme kolaylığı başka bir söylemle af getirileceği uzun zamandır kamuoyunda konuşulmaktaydı.

Nihayet sayın başbakanın TESK genel kurulunda esnafa getirilecek prim affının en geçe 2010 yılı Kasım ayına kadar yetiştirilmesi için çalışmaların yapıldığını söylemesi, Bağ-Kur’lulardan prim borcu olanların afla ilgili beklentilerini ve umutlarını arttırdı.

Bilindiği üzere, günümüze kadar Bağ-Kur’lu esnafların prim borcu ile ilgili bir çok yasal düzenleme yapıldı. Esnafların sigorta prim borçlarının affedilmesi ve yapılandırılmasına yönelik son düzenleme, 26.05.2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5763 sayılı Kanunla yapılmıştır.

5763 sayılı Bağ-Kur prim borçlarına getirilen son yasal düzenlemede en belirgin avantaj prim borçlarını peşin olarak ödemek isteyen vatandaşlara borçlarının faiz ve gecikme zamlarının yüzde 85’i silinmekteydi. Ana paraya ilişkin borçlar ise aynen kalmaktaydı. 5763 sayılı kanunla 2008 yılında getirilen Bağ-Kur prim borcu kolaylığı diğer yapılandırma yasalarıyla ilgili olanlara kıyasla en çok müracaat edileni olmakla birlikte SGK’nın beklediği tahsilat oranlarının çok çok altında kalmıştı.

Bu nedenle esnafa yeni getirilecek olan prim affıyla ilgili yasal düzenleme esnafın beklentilerini karşılamalı ve daha çok esnafı peşin ödemeye teşvik etmelidir. Çünkü, eğer borç miktarlarında yeni yapılacak olan yasal düzenlemeyle cazip bir indirim düzenlemesi yapılabilirse, köylü kentli her kim olursa olsun vatandaşlarımız bir şekilde çaresine bakıp borcunu öder ve kurtulur. Bankadan kredi çeker, konu komşusunda borç alır. Ama bir şekilde öder.

Esnafın prim borcunun yapılandırılmasıyla ilgili getirilecek olan son düzenleme 5763 sayılı kanunla 2008 yılında getirilen prim affı kolaylığından daha avantajlı olmazsa, SGK prim tahsilatları kesinlikle beklentilerin altında kalacaktır. Bu nedenle, yeni getirilecek olan prim affı düzenlemesi esnafın prim borcu faizlerini ve gecikme zamlarını tamamen ortadan kaldırıp sadece ana paranın tahsiline yönelik bir düzenleme olursa borç tahsilatının ne kadar yüksek olacağı görülecektir. Ayrıca, faizlerin silinmesi borçlarını düzenli ödeyen vatandaşlar için bir cezalandırma olmayacaktır. Çünkü, maddi imkanı olan zaten prim borçlarını düzenli olarak ödüyor.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta perşembe günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi