Faruk Çakır

Faruk Çakır

Bediüzzaman’ı dinleme zamanı

Bediüzzaman’ı dinleme zamanı

Üstad Bediüzzaman Said Nursî’nin yıllar önce verdiği mesajlara bugün daha fazla muhtaç olduğumuz anlaşılıyor. İstanbul’da düzenlenen bir sempozyuma katılan ilim adamlarının yaptıkları konuşmalar bunu ortaya koymuş oldu.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından tertiplenen “İnsanlık Onuruna Lâyık Bir Gelecek İçin İlim, İman, Ahlâk” konulu uluslar arası sempozyum, benzer sempozyumların 9.’uncusu oluyor. Dün, sempozyumun açılış toplantısı yapıldı, bugün ve yarın da hazırlanan tebliğlerin sunumu yapılacak. İstanbul Ataköy’deki Sinan Erdem Spor Salonunu dolduran kalabalık, sadece Türkiye’yi idare edenlere değil; aslında insanlığın sürüklendiği buhranlara çare aradığını söyleyenlere de bir mesaj vermiş oldu. Bu mesaj ‘çare’nin Risâle-i Nur eserlerinde olduğu mesajından başka bir şey değildi.

245 ilim adamı sempozyum için tebliğ hazırlamış. Bunların 105 tanesi katılımcılarla paylaşılacak. Bu çalışmalar, Risâle-i Nurları gündeme taşıması bakımından önemlidir.

Konuşmacıların tamamı alkışlandı, ama Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in Diyanet İşleri Başkanlığının Risâle-i Nurlar hakkında verdiği ‘bilirkişi raporları’yla ilgili tesbiti ayrıca dikkat çekiciydi. Görmez, “Diyanet İşleri Başkanlığından istenen bilirkişi raporlarından hiçbirinde Risâle-i Nur hakkında hiçbir menfi görüş yoktur, tek kelime yoktur. Bu durum Diyanet’in tarihine şerefle yazılması gereken bir şeydir” dedi.

Bilhassa ‘tek parti’ devrinde Risâle-i Nur’u ve onun müellifini mahkûm etmek için her türlü desiseye müracaat eden devrin yöneticileri, Diyanet İşlerini de buna âlet etmek istemişler. Ama şükürler olsun ki, bu tuzak tutmamış, her türlü baskı ve yıldırmaya rağmen ‘âlim’lerimiz doğruları söylemeyi tercih etmişler. İyi de etmişler ki şimdi hayırla yad ediliyorlar...

Bu arada Türkiye’yi bir baştan bir başa dolaşan ve Risâle-i Nur’u geniş kitlelere tanıtan “Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet TIR’ı” da farklı güzelliklere sahne oluyor. Bu güzelliklerden biri de Batman’da yaşanmış. Tanıtım programında bir konuşma yapan Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, şöyle demiş: “Bediüzzaman Said Nursî bu topraklardan çıkmış, verdiği mesaj bütün dünya tarafından algılanan bir kişiliktir. Kendisi bugün bizim 100 yıldır uğraştığımız ve şu anda da çözümsüzlük içinde bulunduğumuz Doğu meselesine, ta o zamanlar işaret etmiş ve o zamanki şartlarda çözüm teklifleri getirmişti. Eğer o gün o çözüm tekliflerinin bir kısmı bile hayata geçirilmiş olsaydı, bugün Türkiye’de 100 bine yakın insanın canını alan, 300 milyar dolardan fazla paramızı heba eden ve bütün Orta Doğu’da huzursuzluk kaynağı olan bir mesele belki hiç olmayacaktı. 100 yıl sonra Bediüzzaman Hazretleri’nin haklılığını bir kez daha konuşuyor olmak Bediüzzaman’ı ne kadar büyütüyorsa, 100 yıldır bu ülkeyi yönetenleri o kadar küçültüyor.”

Dünyadaki ve Türkiye’deki bütün gelişmeler Risâle-i Nur’u tasdik ederken, Bediüzzaman’ın sesini kısmak isteyenlerin ülkemize verdiği zararın büyüklüğünü de ortaya koyuyor.

Devir Risâle-i Nur’u okuma ve anlama zamanıdır; fırsatı kaçırmayalım...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi