Faruk Çakır

Faruk Çakır

Risâle-i Nur’u okumak

Risâle-i Nur’u okumak

Risâle-i Nur’u anlamak ve Bediüzzaman’ı tanıtmak için yapılan çalışmalar her geçen gün artmakla birlikte, yapılan çalışmaları yeterli görmek mümkün değil. Çünkü Risâle-i Nur’a her insan muhtaç ve bu hakikatleri muhtaç olanlara ulaştırmak için de durmadan çalışmak gerekiyor.

İstanbul’da yapılan ve önceki gün sona eren “9. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu”nda sunulan tebliğlerden biri “mutluluk” üzerineydi. “Materyalizm, Hedonizm, Maneviyat ve Mutluluk: Risâle-i Nur Okuyucuları Üzerinde Yapılan Ampirik Çalışmanın Sonuçları”nı dinleyicilerle paylaşan Dr. Furkan Aydıner, çalışmasını şöyle özetledi: “Risâle-i Nur, mutluluk kaynağı.”

İlk bakışta ‘slogan’ gibi gelen bu tesbit, yapılan bir araştırmanın sonucu olarak ortaya çıkmış. Aydıner ve çalışma arkadaşları Risâle-i Nur okuyan 1500 kişi üzerinde bir ‘anket’ yapmışlar. Anket, ABD, Florida State Üniversitesi, Nöroiktisat ve Mutluluk Araştırmaları Merkezi’nce yapılmış. Ekip, zenginlik ile mutluluk arasındaki bağı da araştırmış. Aslında mutluluk bir hayat tarzı. Bilindiği üzere ABD en zengin ülkelerden biri, ama her halde ‘vatandaşının en mutlu olduğu ülke’ denilemez. Araştırma sonunda bizce sürpriz olmayan neticelere ulaşılmış. Meselâ günde 10 ya da 15 sayfa Risâle-i Nur okuyanlar kendilerini ‘çok mutlu’ kabul ediyormuş. Tabii bu ‘mutlu grup,’ Risâle-i Nur Külliyatı’nın tamamını 7 defa okuduğunu da ifade etmiş. Özetle, az okuyan ‘az mutlu’, çok okuyan ‘çok mutlu’ oluyor.

Araştırmanın başka dikkat çeken yönleri de var, ama Risâle-i Nurların okunması noktasındaki ısrarın sebepsiz olmadığı anlaşılıyor. “Ruhu sıkılan” günümüz insanını ‘ilâç’la mutlu etmek mümkün mü?

Bakınız, Bediüzzaman’ın talebelerinden merhum Zübeyir Gündüzalp bu araştırma yapılmadan yıllar önce ne demiş: “Risâle-i Nur’u beş sayfa okuyan imanını kuvvetlendirir, on sayfa okuyan kendini muhafaza eder, on beş sayfa okuyan şevke ve gayrete gelir, yirmi sayfa okuyan hizmet eder.” (Yeni Asya, Hasan Yalçın’la yapılan röportajdan, 12 Nisan 2008; http://www.yeniasya.com.tr/2008/04/12/roportaj/default.htm)

Risâle-i Nur’da da Risâle-i Nur okumanın dünyevî faydaları şöyle sıralanır: 1- Rızıkta bereket. 2- Kalbde rahat ve sürûr. 3- Maişette suhûlet. 4- İşlerinde muvaffakiyet. 5- Talebelik fazîletini almakla bütün Risâle-i Nur Talebelerinin has duâlarına hissedâr olmak. (Emirdağ Lâhikası, s. 165; Şuâlar, s. 369)

Çağımız insanının her türlü sorularına cevap sunan Risâle-i Nur Külliyatı’nı okumanın elbette sadece ‘maddî faydaları’ yok. Bunlardan daha fazla manevî faydaları var. Maddî faydaları zikretmek, Risâle-i Nurları okumaya teşvik içindir. Son araştırma da bu bilgileri tasdik ve teyid etmiş olması bakımından önemlidir.

Huzurlu ve mutlu olmak için buyurun Risâle-i Nur okumaya... “Vakit bulamıyorum” bahanesine sığınmadan...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi