Hüseyin Koç

Hüseyin Koç

MOBBİNG (İşyerinde Psikolojik Şiddet)

MOBBİNG (İşyerinde Psikolojik Şiddet)

Tanımı: En yalın tarifiyle, yıldırma, yanıltma, çarpıtma ya da vazgeçirme amacıyla fakat fiziksel şiddet uygulamadan manevi baskı ile maksada ulaşma yöntemidir.
Şablon: “Ya bana benze, ya da ayrıl git”.
Mobbing niçin yapılır? Fiziksel, bedensel, zihinsel, fikirsel üretkensizlik; ekonomik, fizyolojik, anatomik yetersizlik, makamı dolduramama veya kılıfına uyduramama nedeniyle üstesinden gelememeden dolayı saman altından su yürüterek maksada ulaşabilmek için yapılır.
Nasıl yapılır? a) Aşağılayarak. Psikolojik şiddetten medet uman kişi, zihninden ve kalbinden geçeni dürüstlük içerisinde söyleyemeyeceği için karşısındakine tepeden bakan söylemiyle, eylemiyle, tavrıyla, tarzıyla, duruşuyla, mimikleriyle, gülüşüyle, bakışıyla vd halleriyle, menfaatiyle kendi arasında engel gördüğü pozisyonları uzaklaştırıp vazgeçirerek yapar. b) Yücelterek. Aynı kişi bu defa balamlığa sarılarak, abartılı övgüler düzerek karşısındaki kişiden hak etmediği menfaate ulaşmayı yeğleyerek yapar. c) Tahrik ederek. Talepte bulunulacak makamdaki kişinin zaaflarını keşfederek, nefsine, gözüne, özüne, beline, cebine, midesine... hitap ederek maksadına ulaşmayı yeğleyerek yapar.
Kimler yapar? Zihinsel güçsüzler, ürkekler, korkaklar, hak yeyiciler, kraldan fazla kralcı geçinenler, dik duramayanlar, omurgasızlar, balamlar, kendilerine güveni ve saygısı olmayanlar, yeteneksizler, dalkavuklar, uşaklık karakteri taşıyanlar, menfaat düşkünleri, müzevirciliği sanat edinenler...zaaflılar.
Nereden beslenir? Ayırımcılıktan, ötekileştirmecilikten, yıldırma politikasıyla sonuç almayı yeğlemeden, başkalaştırmacılıktan...
Nerede yapılır? Her yerde. Resmi dairelerde, özel işyerlerinde, otobüste, dolmuşta, durakta, bakkalda, markette, okulda, sınıfta, mitinglerde, konferanslarda, kanun çıkarırken, kanunları uygularken, belediyede, mahkemede, yurtta, garnizonda, mahallede, komşulukta...kısaca insan ilişkisi olan her yerde yapılır.
Ne zaman yapılır? Beslenmesini ve varlığını mobbing’e borçlu züğürtlerin sıkıştığı ve demokratik yolla sağlayamadıkları menfaatler hakkında çözüm üretemedikleri ya da yetenek gösteremedikleri her hal ve şartta yapılır.
Kime karşı yapılır? Korkakların, haksızların, cambazların, balamların, vd demokratik hak edişlerle elde edemedikleri menfaatleri, hakça dağıtan-veren her makam ve yetkiliye-sorumluluk sahibine karşı yapılır.
Argümanları nelerdir? Politik görüş farklılıkları, etnik farklılıklar, giyimi, inancı, yaşam tarzı-tavrı...
Uygulanış şekilleri: Maddi, manevi....
Zararları nedir? Ayrışmayı, çatışmayı, kıskançlığı tetikler, toplumsal düzeni bozar, güveni sarsar, yardımlaşma ve dayanışmayı zayıflatır, bunalımı körükler, paylaşımı azaltır ve nihayet toplumsal gücü zaafa uğratıp huzuru bozar.
Alınacak tedbirler: Zihinsel olarak, en kutsal varlığın hak etmiş olarak sahip olduğumuza, hiç kimsenin kimseye benzemek gibi bir zorunluluğunun olmaması yanında farklılıkların birer ayırımcılık sebebi olarak görülmemesi gerektiğine inanılması, hak-hukuk bilincinin oluşturulması, her bireyin eşit hakka sahip olduğunun kabul edilmesi, hak edişlerdeki huzur bilincinin geliştirilmesi, fiziksel tehdide karşı alınan önlemler kadar ayırımcılığa yönelik şiddet için de sürdürülebilir koruma tedbirlerinin alınması gibi tedbirlerdir.
Örnek: 20 Aralık 2010 tarihinde bir parti genel başkanı, parti teşkilatı seçiminin yapıldığı salonda partizanlarının “Başbakan Çiller” diye slogan atmasına karşılık “Ne bağırıyorsunuz? Karşınızda partinizin genel başkanı var. Kimse sizin uşağınız değil” diyerek seçmenini azarlamıştır. Çünkü, bu zat, genel başkanlığı döneminde bir varlık gösterememesini, 40 yılı aşkın sürede kazandığı üslupla ancak böyle kapatmaya alışmıştı. Şimdi kendisine soralım: Sen seçmenin uşağı değilsen, sen, seçmeni kendi uşağın mı sanıyorsun? Uyan. Mobbing devri 20 Aralık 2010 tarihinden önceydi.
Unutmayalım, saygı ve huzur hepimiz için aynı derecede önemlidir ve gereklidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Koç Arşivi