Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Tek parti devri CHP

Tek parti devri CHP

Bu haftaki kitabımız Timaş Yayınları’ndan. Eserin adı, “Öncesi ve Sonrasıyla Tek Parti” devrini anlatıyor. Yazarı ise Mustafa Armağan.
Eseri okuyunca net olarak şu anlaşılıyor: Allah korusun, CHP zihniyeti üç günlüğüne bile olsa iktidara gelse, Türkiye cehenneme döner.
Allah bunlara başlarını kaşıyacak tırnak vermesin. Devletin ne kasasında ne yasasında hiçbir şey bırakmayıp, memleketi kül haline getirirler.
Evet, üzerinde yaşadığı toprakların kutsallığına ve içinde yaşadığı toplumun değer yargılarına karşı hiçbir saygısı ve inancı olmayanların yapamayacağı ve çekineceği hiçbir şey yoktur.
1950 seçimlerinde Adnan Menderes’in başında bulunduğu ve bugünkü Demokrat Parti ile zerre benzerliği olmayan o günkü DP, ezici bir çoğunlukla iktidara gelmişti. Daha sonraki yapılan seçimlerde de gelmişti. Demek ki millet böyle istiyordu.
¥
Ülkenin geleceğini “refah, huzur ve güvene” kavuşturan bir halk iktidarını, bugünkü CHP’liler ile aralarında zerre fark olmayan ve aynı yolda ilerleyen o günkü CHP’liler, 1960 darbesiyle memleketi tarumar etmişlerdi.
Ülke tekrar karanlığa, koalisyonlara, yokluklara, yolsuzluklara mahkûm edilmişti. Menderes hükümetinin yaptığı tüm icraatların üzeri örtülmüş ve terk edilmişti.
Milletin mukaddes bildiği ne kadar değer varsa, hepsi suç sayılmıştı. Bırakın, Kur’an okumayı, dini değerlere sözlü olarak sahip çıkanlar bile cezalandırılmış, halk sokakta konuşurken “İnşaallah” diyemez olmuştu.
Yakın tarihi bilmeyenlere bu gerçekler masal gibi gelebilir. Şimdi bütün bunların üzerine eserden küçük bir resim altı paylaşmak istiyorum.
Darbe sonrasını hatırlayanlar bilecektir. Tekel fabrikasına “27 Mayıs” adıyla bir sigara ürettirmişler ve paketinin üzerine de; “Hepimizin sigarası” diye yazdırmışlar.
Bununla kalınsa iyi. 27 Mayıs’ı içmeyenler cezalandırılırmış, devletle işini görmek isteyen vatandaşlar, ellerinde 27 Mayıs sigarasıyla dairelere giderek işlerini gördürür olmuşlardı.
¥
Mustafa Armağan kitabına koyduğu sigara paketinin resmini, Akis dergisinin, 21 Kasım 1960 tarih ve 332 sayılı nüshasından almış. Resmin altında ise şu ifadeler yer alıyor:
“27 Mayısçılar yaptıkları darbeyi bir ‘marka’ haline getirmek için ellerinden geleni yapmışlardı.”
Ayrıca darbeyi bayram ilan ettiler. Olmadı marş bestelettiler. 27 Mayıs markalı sigara paketini “hepimizin sigarası” diye sundular ve milletin iktidarını devirerek; ‘Milletçe el eleyiz’ dediler.”
Kısacası; Türk siyasetinin Kerbela’sı olan 27 Mayıs darbesi, üç can almıştı. Ancak onların şahsında bu milletin ruhu; cinayetleri işleyenleri ve teşvik edenleri asla affetmedi ve affetmeyecektir.
Malum zihniyeti tanımak için bu ve benzeri eserleri okumalı ve her fırsatta anlatmalı. Geçmiş iktidarlar döneminde devletin içinde örgütlenen ve halen belli yerlerde görev yapan CHP zihniyetinin iktidara ve millete karşı nasıl direndiklerini görüyoruz.
Eser hakkında bilgi için; Timaş Yayınları, (0212) 511 24 24


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi