Yunus Vehbi Yavuz

Yunus Vehbi Yavuz

Sultanmurat Yayla Camii

Sultanmurat Yayla Camii

Trabzon’a bağlı Çaykara kazasının meşhur Sultanmurat yaylası vardır.

Denizden yüksekliği 2300 m. Yayla adını Sultan IV. Murat’tan almıştır. Sultan Murat, İran seferine giderken Trabzon’dan deniz yolu ile gelip Çaykara- Bayburt sınırından Kemer Dağları’ndaki geçitle İran’a geçmişti. Bu vesile ile Çaykara’nın anılan yaylasında konaklamış ve konakladığı bu yerde bir de Cuma namazı kıldırmıştı. Onun Cuma namazını kıldırdığı yerde sonradan bir cami inşa edilmiştir.

Sultan IV. Murat bu yaylada ikamet ettiği süre içinde, yayla sakinleri tarafından yakın ilgi görmüş ve bu ilgiden memnun kalınca da bu yaylayı, kendisine ikramlarda bulunan dört köyün ahalisine bir fermanla tahsis etmişti. İşte o günden bu yana bu yayla Sultanmurat Yaylası adını taşımaktadır.

Sultanmurat Yaylası, havanın açık olduğu zamanlarda, son derece güzel bir manzaraya sahiptir. Denizden yüksekliği 2300 metre olan yayla, havası, suyu ve sükûneti ile insanları kendisine celp etmekte, güzel manzarası insanları âdeta büyülemektedir. Sultan Murat’ın konakladığı yerde 15-20 binadan oluşan küçük bir çarşı bulunur. Çarşıda eskiden kalma oteller olduğu gibi, modern bir otel de bulunmaktadır.

Sultanmurat Yaylası’nın bir özelliği, İkinci Dünya Savaşı’nda Rus işgali sırasında kahramanca çarpışarak Allah uğrunda can veren şehitlerin yatmasıdır. Bu şehitlerin yattığı mekân, Sultan Murat çarşısının kıble istikametinde yer alan ve kahraman askerlerimizin şehit düştükleri bir tepedir. Ki bu tepeye Şehitler Tepesi denilmektedir. 1916’dan bu yana anılan şehitler 23 Haziran’da büyük bir kalabalığın katılımı ile ve merasimle anılır, yaylaya gelenler mutlaka bu makamı ziyaret ederler.

Sultanmurat Yaylası’nın güzelliğinin cazibesi yanında, bir başka özelliği, toprağının her bir parçasında bir âlimin ayağının izinin bulunmasıdır. Çaykara tarih boyunca âlimler yatağı olarak bilinmektedir. Bu âlimler yaz sıcağında yaylaya çıkarak burada bir yandan ilmi faaliyetlerini sürdürürken bir yandan da dinlenmekteydiler. Sultan Murat çarşısında halen hizmet veren eski bir cami bulunmaktadır. Bu cami işte o âlimlerin, kürsülerinden ilim ve feyiz dağıttığı bir mekân olarak da önem kazanmaktadır.

Sultanmurat Yaylası, yaz aylarında büyük bir nüfus yoğunluğu kazanmakta ve yerli yabancı ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Mazisi ilim ve irfanla yoğrulmuş bir yörenin mevcut yayla camisi hayırsever bir vatandaş tarafından inşa edilerek onlarca yıl hizmet vermiştir. Allah inşa edenlerden ve cemaatinden ahirete intikal edenlerden razı olsun.

Ancak, mevcut bina bugünki ihtiyaca cevap verememektedir. Sosyal tesisleri eksik, abdest alma yeri ve tuvaletlerde temizlik şartları müsait değildir. Özellikle Ağustos ayında yayla şenliği dolayısıyla, buraya akın eden binlerce insanın ihtiyacına cevap verebilecek durumda hiç değildir. Sultanmurat’ta şanına yakışır yeni bir camiin inşasına şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyacı hisseden merhum Emekli müftü Ali Kemal Saran Hocaefendi, geçen yıl yeni bir cami inşası için teşebbüste bulunmuş ve büyük bir gayret göstererek hazineden ve maliyeden cami içi 7 dönümlük bir arazinin tahsisini gerçekleştirdikten sonra, Sultanmurat Yayla Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ni kurmuştur. Derneğin kuruluş çalışmaları için İstanbul’da faaliyet gösterdiği sırada bir trafik kazasında Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Fakat oğulları, akrabası ve yayla sakinleri onun bu gayretini yarıda bırakmayarak derneğin kuruluşunu tamamlamışlar ve faaliyete geçirmişlerdir. Kurucuları arasında tanınmış idareci, bilim adamları ve iş adamlarının bulunduğu bu dernek, caminin planlarını tamamlamıştır. Bir an önce inşaata başlayabilmek için hayır sahiplerinin, özellikle Çaykaralıların yardımlarını bekliyor.

Sultan IV.Murat’ın anısına inşa edilecek bu camiye yardım yapmanın güzel bir manevi yatırım olduğunda şüphe yoktur. Kendi memleketine hayır yapmanın iki türlü sevabı vardır. Biri Allah için hayrı sevabı, ki buna sadaka denilir. Diğeri de sıladır. Dernek yönetim kurulu, Çaykaralı Müslümanları ve mali imkânı müsait olup hayır yapmak isteyen herkesi hem hayır yapmaya hem de sıla yapmaya davet ediyor, herkesten maddi-manevi destek bekliyor. Biz de bu önemli tarihi hizmetin gerçekleşmesi için dua ediyoruz.

Not: İnternet adresi: sultanmuratcami.com; Hesap No: Ziraat Bankası Trabzon Şûbesi, Hasap: 6791494

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yunus Vehbi Yavuz Arşivi