Yunus Vehbi Yavuz

Yunus Vehbi Yavuz

Muhalefet ve anayasa değişikliği

Muhalefet ve anayasa değişikliği

Anayasa’nın değiştirilmesi son seçimlerde en belirgin seçim argümanlarından biri olmuştu. AKP’nin oy oranını yükselten unsurlardan biri bu olmuştur. Fakat iktidar partisi oyunu artırmasına rağmen, milletvekili sayısı tek başına anayasa değiştirecek rakamın altında kalmıştır. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sistemi üzerinde oynamalarının bunda rolü olmuştur.
Bu durumda, iktidarın yapması gereken şey, muhalefet ile uzlaşarak yeni bir anayasa hazırlamaktır. Belki bunu yaparken milletin istediği şeyler tam olarak gerçekleşemeyecektir. Fakat bir atasözünde şöyle denilmektedir; “Tamamı elde edilemeyen şeyin tamamı terk edilmez.”
O halde, iktidarın görevi, milletin kendisine verdiği milletvekili sayısı kadar hizmet vermektir. Mademki 330’un üzerinde oya sahip olamamıştır, o halde bu sayı ile yapabileceği kadarını yerine getirmekle mükelleftir. Allah hiç kimseye gücünün yetmediğini teklif etmez.
Başka bir atasözünde “hayır vaki olandadır” denilmiştir. İktidar vaki olana göre bir hareket tarzı belirlemek zorundadır. Muhalefetin de gelecek seçimlerde oy oranını artırabilmesi için milletin talebi olan bu anayasa değişikliğine evet demesi gerekir. Muhalefet, iktidarın her yaptığına muhalif olmak demek değildir. Esas siyaset milletin kahir çoğunluğunun sesini dinleyebilmek, arzusunu anlamak ve ona göre bir politika izlemektir.
Aslında muhalefet kavramı bize batı’dan gelmiştir. Her şeye muhalif olmak ülke menfaatlerine uygun değildir. Zararlı olan icraatlara karşı çıkmak ve bunları düzeltmek için uğraşmak yerinde olur. Fakat yapılan faydalı şeylere muhalif olmak bugünki muhalefet partilerini çıkmaza götürmektedir. Zira millet eskisi gibi değildir; her şeyi anlıyor, biliyor. Eskiden olduğu gibi parti din gibi algılanmıyor artık.
Rahmetli Özal’ın açtığı özel TV ve Radyolar, halkın aydınlanmasına, gözünün açılmasına ve milli düşüncelerin yayılmasına çok yardımcı olmuştur. Millet bugün her şeyin farkındadır. Eskiden bir aile bir partiye mensupsa, o ailenin bütün kuşakları da o partiyi tutardı. Parti bir mezhep gibi, bir din gibi algılanırdı. Şimdi ise öyle değil. Kaşarlanmış partici ailelerin yeni kuşaklarının, yapılan hizmetlere bakarak parti değiştirdiği sıklıkla görülen sevindirici bir olaydır. Bunun gibi, yapılan iyi işlere bakarak partisini değiştiren aile reislerine de sıklıkla rastlanılmaktadır.
Anayasanın mutlaka değiştirilmesi gerekir. Anayasa millete istikamet verir. Dünyaya kapalı olan yolları açar. Dolayısıyla herkesin anayasada ittifakı olması gerekir. Çok az bir kesim dışında, millet anayasayı değiştirmekten mutlu olacaktır. Bunun için muhalefet partileri her şeye muhalefet etmemeli, hayırlı işlere artık muvafakat etmelidir; milletin arzusuna kulak asmalı, ideolojik bakışlarından sıyrılmalı, millete karışmalıdır; metodunu değiştirmelidir. O zaman, millet kendilerine gereken desteği verecektir. Millete rağmen iş yapılamaz, millete rağmen iktidar olunamaz. Yarım asırdan bu yana iktidar olamayan CHP bunu anlamalıdır.
Millet, doğru iş yapanları ve başaranları göklere yükseltir, yanlış yapanları da yere indirir. Bunu bütün siyasi partilerin çok iyi bilmesi ve politikalarını buna göre ayarlaması gerekir. Millet artık güdülmek istemiyor. Vekillerinin kendisinin efendisi olmasını istemiyor, belki hizmetçisi olmasını istiyor. Millete hizmet, anayasanın yeniden anayasa gibi inşasından geçiyor.
Kanun ve yönetmelik gibi anayasa olmaz. Bugüne kadar ki anayasalar hep böyle olmuştur. Yani anayasayı yapanların kafalarındaki düşünceler, birer anayasa maddesi haline getirilmiştir. Böyle şey olmaz. Bu gibi anayasalar, millet anayasası olamaz, belki cemaat anayasası, zümre anayasası, cemiyet anayasası olur.
Millet anayasa istiyor. Gerçekten anayasa... Anayasa gibi anayasa... İşte bugün ki meclis şimdi bu anayasayı yapmalıdır. Eminiz ki, eğer bu gerçekleştirilirse, bütün siyasi partiler bundan kârlı çıkacaklardır. Zira millet akıllıdır, zekidir, her şeyin farkındadır. Güzel işler yapanları mükâfatlandırır. Muhalefetten bunu beklemekteyiz.
Muhalif muhalefet değil, muvafık muhalefet bekliyoruz. Bugüne kadar yaptıkları muhalefet bu partilere oy kaybettirdi, iktidarın yoluna çıkarmadı. Bunun sebebi, muhalefet partilerinin her yapılana muhalif olma tutumlarıdır. Aynı sebepler aynı sonuçları doğurur. Farklı sebepler farklı sonuçlar verecektir. O halde muhalefet partileri sebebi değiştirmeli ki sonuç da kendi lehlerine değişsin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yunus Vehbi Yavuz Arşivi