Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Güncel Fıkhî Meseleler

Güncel Fıkhî Meseleler

Bu haftaki kitabımız, Prof. Dr. Hamdi Döndüren hocamıza ait. Eser, “Güncel Fıkhî Meseleler” adını taşıyor. Yayınevi ise Işık Yayınları.
Ne zamandan beri Hamdi Döndüren hocamdan böyle bir eser bekleniyordu. Benim gibi bekleyen de çok insan vardı.
Hamdi Döndüren hocamız, fıkhî meselelerde otorite sahibidir. Fıkhî konularda fetvalarımı hocamdan alırım.
“Bir Müslüman nasıl olmalı” sorusunun cevabı, Hamdi Döndüren hocamızın; sözünde, özünde, sesinde, yüzünde ve tüm hal dilinde mevcuttur.
Lafı uzatmadan hocamıza bırakmalı ve kitabı hakkında kendisi konuşmalı. Hocamız bu kapsamlı eseri hakkında şöyle diyor:
*
“İnsanoğlu dünyaya bir imtihan dönemi geçirmek üzere gelmiştir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gelişiyle Peygamberler zinciri sona ermiş ve insanlığa yüce yaratıcının son mesajı olan Kur’an indirilmiştir.
Kur’an ve onun uygulama şekil ve şartlarını gösteren sünnet, ibadetlerin yapılış şekli, aile hayatı, ticaret, insanlar arası ilişkiler, hatta uluslar arası ilişkilerde ana ilkeleri belirlemiştir.
Günlük hayatta her meslek sahibinin uyması istenen etik kurallar, ‘yararlı olanı alma, zararlı olandan kaçınma’ ilkesi çerçevesinde erdemli bir hayat sürmeyi hedeflemiştir.
Allah’ın hoşnut ve razı olduğu, insanların birbirleriyle sevgi ve saygı kurallarını gözeterek; ‘iyiliği emretme, kötülükten sakındırma’ ölçüsünü ilke edindiği bir İslam toplumu oluşturulmak istenmiştir.
İşte bütün bu hedeflere ulaşabilmek için; iyi ile kötüyü, helal ile haramı, yararlı ile zararlıyı ayırt etmek gerekir.
Bu da Kitap, sünnet ve bu iki kaynaktan müctehid imamların çıkardığı fıkhî hükümleri bilmeyi ve günlük hayatta bunlarla amel etmeyi gerektirir.
Elinizdeki eserde; iman esasları, helal ve haram, ibadetler, namaz, oruç, hac, zekât, aile hayatı, evlenme, boşanma, aile fertlerinin karşılıklı hak ve görevleri, alışveriş, ticaret, faiz, ortaklıklar, borsa, bankacılık, altın ve döviz piyasası gibi güncel pek çok konuda, radyo ve televizyon programlarında, konferanslarımızda, esnafla görüşmelerimizde sıkça sorulan güncel sorulara cevaplar aranmaya çalışılmıştır.
Cevaplarda hükmün dayandığı Kur’an ve sünnet delilleri, mezhep imamının veya ictihadına itibar edilen müctehidin görüşü verilmiş ve kaynakları dipnotlarda gösterilmiştir.
Eserin hazırlanmasında Hanefi mezhebi esas alınmakla birlikte, önemli noktalarda diğer mezheplerle karşılaştırmalar yapılmıştır.
Çünkü günümüzde dünya küçülmüş, çeşitli mezheplere mensup Müslümanlar hac, umre, iş seyahati veya turizm yoluyla sık sık bir araya gelir olmuştur.
İbadet ve muamelelerde ayrıntı sayılabilen mezhep ayrılıklarının çıkış sebeplerine kısaca yer verilmiş, böylece farklı mezhepten olan mü’minlere, özel ilgisi bulunmayan meselelerde, bakış açısı zenginliği kazandırılmak istenmiştir.
*
Evet, 200 soru 200 cevaptan oluşan bu eser, günümüz meselelerine ışık tutarak, soru işaretlerini kaldıran bir muhtevaya sahip.
Eser hakkında bilgi için Işık Yayınları 0216 522 11 44

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi