Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Medeniyetler Diyaloğu

Medeniyetler Diyaloğu

Bu haftaki eserimiz ünlü Fransız Müslüman düşünür Roger Garaudy’e ait. Eseri dilimize çeviren ise Cemal Aydın.

Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları arasından çıkan eserinde Roger Garaudy şöyle bir tespitte bulunuyor:

“Korkunç bir kelimedir şu Batı kelimesi. Almanlar ‘Abendland’ yani ‘alacakaranlık’ ülkesi diyorlar. Alacakaranlık medeniyetimize bugün acaba neler oluyor?

Sevmiyorum şu Batı terimini. Batı kelimesine pek çok tanımlama yüklenmiş ve bu tanımlamalar, dünyanın bölünmesine hem de olumsuz yoldan bölünmesine neden olmuştur.”

¥

Eseri tercüme eden Cemal Aydın ise hem yazar hem de kitap hakkında şu ifadeleri derç etmiş.

“Roger Garaudy bu eserini Müslüman olmadan beş sene önce, 1977 yılında yazdı. Yayınlandığında Fransa başta olmak üzere bütün Avrupa’da ve diğer pek çok ülkede büyük yankı kopardı.

Çünkü yazar Batı’nın diğer dünya ülkelerine karşı işlediği insanlık dışı suçları bir bir gözler önüne seriyordu.

Bununla da yetinmiyor, yapılan tüm haksızlıkların giderilmesi için çözümler üzerinde projeler üretiyordu.

Kitabın sayfalarını çevirirken görülecektir ki, yazarın sancısı bütün dünya insanlığını ilgilendirmektedir.

Garaudy insanları nasıl mutlu bir hayata kavuşturabiliriz; ne yapsak da insanlar bu dünyada kardeşçe yaşasa, birbirini sömürmese, her kişi yeteneğini geliştirip, kullanabileceği imkanlara kavuşsa diye adeta çırpınıyor.

Dünyanın her neresinde insanlığın hayrına bir girişim, dertlerine merhem olacak en küçük bir kıpırdanış görse hemen oraya koşuyor.”

¥

Roger Garaudy, Batı’yı bir kaza olarak nitelendiriyor ve şöyle diyor:

“Batı bir kazadır. İnsanlığın geleceğini yeniden inşa ederken, bu ilk temel gerçeği, yani Batı’nın bir kaza olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmamamız gerekir.”

Varlıklarını ve zenginliklerini insanlığı sömürerek elde eden batılı zihniyetler için Garaudy, “Beyaz hastalık” diyor ve eseri hakkında şunları söylüyor:

“Ben bu eserde, gezegenimiz ölçeğinde gerçekleştirilmiş bir tecrübenin şahitliğini yapacağım.

Batı dışı kültürlerin ve Asya’nın, İslam’ın, Afrika’nın, Latin Amerika’nın insanlarının kazandırdıkları insani zenginleşmenin bana verdiği mutluluğun şahitliğini yapacağım.

Bu kültürlerin ve bu insanların her birinde arayıp bulduğum ve ilahi damgayı keşfettiğime inandığım şeyler konusunda tanıklık edeceğim. İşte kitabın konusu budur.”

¥

Sadece Amerika’nın işlediği insanlık suçlarından söz etmiyor Garaudy, Avrupa’nın istilacılığından da dem vuruyor ve şu ayrıntıların altını çiziyor.

“Avrupalı istilacının tutumu her yerde aynıdır. Tıpkı uyuşturucu ticaretini zorla kabul ettirmek için Fransız, Alman ve İngilizlerin Çin’e karşı birleştikleri ‘Afyon Savaşı’ gibi.”

Evet Roger Garaudy’nun bu eseri; bütün din, inanış ve bilgelikler üzerinde yeterli bilgi edinmiş ve bunlardan hareketle evrensel boyutta bir insani kardeşlik ve paylaşmanın nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda kafa yormuş bir düşünürün klasikleşmiş şaheseridir.

Bilgi için Türk Edebiyatı Vakfı: 0212 526 16 15

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi