Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Bakan Veysel Eroğlu hassasiyeti

Bakan Veysel Eroğlu hassasiyeti

Dürüstlüğüne ve çalışkanlığına hayran olduğum bakanlardan birisi de Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’dur.

Rabbim böyle iyileri devletimizin ve milletimizin başından eksik etmesin ve yardımcısı olsun. Amin!


Geçtiğimiz ay “Hasankeyf Nasıl Kurtulur” başlık bir yazı yazmıştım. Sayın bakan hassasiyetle meselenin üzerinde durmuş ve basın müşavirliği aracılığıyla Hasankeyf hakkında bilgilendirme yapmışlar. Ben de teşekkürlerimle birlikte aynen yayınlıyorum.


“Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf İlçesi, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında yeniden yerleşime tabi tutulacaktır.


Kamuoyundaki bilinenin aksine Hasankeyf’in yalnızca %20’si su altında kalacaktır. Hasankeyf’te tarihi ve kültürel varlıklara sahip en önemli yer olan ‘Yukarı Şehir’ su altında kalmayacaktır.


Ilısu Projesi’nin maksimum su kotundan etkilenmeyen Yukarı Şehir, bu alanın yeniden düzenlenmesi ile birlikte içindeki kültürel varlıkların sergileneceği bir ‘Arkeolojik Park ve Açık Hava Müzesi’ olarak hizmete sunulacaktır.


İlçedeki kültürel varlıklar ve buluntuların önemli bir kısmı bu parkta sergilenecek olup, kapalı müze, açık hava müzesi, turistik eşya satış alanı, mesire yerleri, yeşil alanlar, yönetim binası ve ulaşım yolları da bu park alanı planı içerisinde bulunacaktır. Alan özgünlüğüne herhangi bir zarar vermeden bir açık hava müzesi olarak tasarlanmaktadır.


Barajdan etkilenmeyen Yukarı Şehir’de onlarca mezar, türbe, köşk, tarihi konut, bir tarihi cami, saray ve yüzlerce mağara vardır.


Daha önceleri plansız ve bakımsız halde bile ziyaretçi akınına uğrayan bu eserler, kazılar tamamlanıp uygun bir çevre düzenlemesi ve çağdaş müzecilik anlayışıyla arkeolojik park içinde teşhir edilecektir.


Baraj sularından etkilenecek olan Aşağı Şehir’de ise kültür eserlerinin ortaya çıkarılmasına yönelik kazılar yapılmaktadır.


Hasankeyf kültürel miras çalışmalarında, tarihi eserler ile alakalı yapılan incelemelerde yapıların kısmen veya tamamen harap durumda olup, bakım ve onarıma şiddetle ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir.


Ne yazık ki orada baraj yapılana kadar, buradaki tarihi ve kültürel varlıklar kimsenin aklına gelmemiştir.


Tarihi köprü yıkılmak üzere olup, geriye sadece ayakları kalmıştır. Zeynel Bey Türbesi de çökme tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır.


Bu anlamda Ilısu Barajı Projesi bölgedeki arkeolojik kazılara ayrılan bütçesi yeraltında kalan arkeolojik değerlerin gün ışığına çıkarılması için de bir fırsattır. Ayrıca, Ilısu Projesi’nden etkilenen Ilısu Köyü yeni yerine taşınmıştır.


Muhteşem Yeni Ilısu Köyü konutları, 48 hak sahibine Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 31 Ekim 2010 tarihinde teslim edilmiştir.


Yapımı tamamlanan konutlar; 125 m2 alana sahip olup, 40 m2 avlu, 134 m+teras alanı, 23 m2 ahırdan oluşmaktadır.


Hasankeyf ilçesi modern şehircilik anlayışı, muhteşem altyapı tesisleri ve sosyal donatıları ile bölgenin cazibe merkezi olacaktır.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi