Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

TRT’nin Şubat’ı

TRT’nin Şubat’ı

Defalarca bu sütunda TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in, TRT tarihinde ülkemiz için bir şans olduğunu yazdım. Sözlerimin ardındayım.


TRT dışında televizyon izlemediğini, TRT’yi de haberlerde seyrettiğini bildiğim İcra Kurulu Başkanımız Mustafa Karahasanoğlu’nun da İbrahim Şahin’i takdir ettiğini duyarım.

Galiba bazen İbrahim Şahin nazara geliyor ya da her kurumda olduğu gibi alttaki bürokratların çelmesine takılıyor. Ve bu “çelme” işi, en çok da TRT’de yaşanıyor.

Ben de TRT dışında pek televizyon izlemem. TRT’de izlediğim tek dizi ise “80’ler”dir. Ve bir ailede üç kuşağın birlikte izlediği bir dizidir “80’ler.”

Bu dizinin yayınlandığı gün hemen peşinden “Şubat” dizisiyle ilgili fragmanlar gösterilir. 80’lerin masumiyeti bozulmasın diye fragmanı ve reklamları seyretmem.

¥

İbrahim Şahin Bey’e sorum şu:

- “Şubat adlı dizinin seyirciye nasıl bir mesajı vardır? Eğer iyi bir mesajı varsa iyi mesajlar hep böyle çirkin imajlarla mı verilmelidir?”

İlim adamlarımız ve âlimlerimiz derler ki; “Kötüyü tasvir, saf zihinleri idlal eder.”

Bir kere Şubat karakteri başta olmak üzere diğer “sokakta yaşayan” karakterler, Müslüman toplumlarda çok az görülen hallerdir.

¥

Pazar günü erkenden ilk vapurla karşıya geçiyordum. Hava yeni yeni aydınlanmaya başlıyordu. Vapur bekleyen insanlarda tedirgin bir bekleyiş vardı. Neden biliyor musunuz?

Kendisini TRT’de oynayan Şubat karakterine benzeten birisi, kafasına çekmiş kapşonu, almış eline şişesini, yalpalaya yalpalaya; “Ben Şubat’ım” diye insanların üzerine yıkılıyordu.

Şimdi TRT’nin çekeceği hiç hikâye kalmadı da kültürümüzün herhangi bir alanında olmayan ve batılı ülkelerin varoşlarındaki “inançsız çevrelerin” yaşam biçimleri mi kaldı?

¥

Halen oynuyor mu bilmiyorum, “Bir Zamanlar Osmanlı” dizisi de böyle “çelme” oyunlarından birisiydi.

Ne yazık ki TRT bir önceki sezon, yalan söyleyen tarih üzerinde ısrarla durup, batılı zihniyetiyle Osmanlı’nın; “kan, vahşet, gözyaşı” devleti gibi gösterilmesine ev sahipliği yapmıştı.

Namuslu, dürüst, haysiyetli, şerefli her tarihçinin yazdığı ve söylediği bir gerçek vardır. O da; “Osmanlı medeniyetinin insan ve inanç merkezli” oluşudur.

Geçelim.

Şubat dizisini toplumun değer yargılarını hiçe sayan kanallardan birisi gösterse herkes normal karşılayabilir.

- “Adamların akılları gözlerine inmiş, ekmeklerini böyle kazanıyorlar” denilir ve aldırış edilmez.

¥

Mesela Sayın Şahin şunu söyleyebilir mi?

- “Biz Şubat dizisini yayınladığımız için topluma şöyle bir mesaj verdik ve toplum bu mesajı aldı.”

Bir de dizinin gösterilme yaşı 7 olarak belirlenmiş. Yeri gelmişken RTÜK Başkanı Davut Dursun’a da soralım.

- “Sayın Dursun, bu diziyi 7 yaş ve üzeri çocuklar izleyince nasıl bir mesaj alırlar? Çocukları geçtik, büyükler ne öğrenecekler?”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi