Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Kerhen Obama

Kerhen Obama

Beyaz Saray yeni sahibini arıyor! Amerikalılar Beyaz Saray’ın yeni sahibini belirlemek için yeniden sandık başına gidiyorlar. Ülke seçimlerin arifesinde veya seçimlerin eli, kulağında. Bu seçimleri kim kazanacak?

Veya kim kimin kazanmasını temenni ediyor? Bu hususta dünya bir tarafa İsrail yönetimi bir tarafa. Dünyanın içinde Amerikalı Yahudiler de var. İlginçtir, Obama’nın destekçileri geleneksel Demokrat Parti kuşağını temsil ediyorlar ve gök kuşağı gibiler. Aralarında her türlü renk var. Bütün çelişkileri barındırıyorlar. En bariz çelişki yine Müslümanların Yahudilerle Obama’da ittifak etmeleri. Birinci döneminde Müslümanlar ve Yahudiler birbirine denk bir biçimde Obama lehine oy kullanmışlardı. 2008 seçimlerinde Amerikan Yahudileri Obama’yı yaklaşık olarak yüzde 78 nispetinde desteklemişlerdi. Müslümanlar ise desteklerini yüzde 89 nispetinde gösterdiler. Şimdi ikinci dönem için adaylığını koyan Obama Müslümanlardan da Yahudilerden de kerhen destek alıyor. Karnesinde kırıklar var. Gerçekleşmeyen vaatler var. Müslümanlar genel denge içinde ve Romney’ye bakarak ona oy veriyorlar. Obama’yı ehveni şer olarak görüyorlar. Yahudiler de Obama’yı aynı şekilde görüyorlar. Obama ilk seçildiğinde Kahire ve İslam dünyasının diğer mekanlarında açılımlar yapmış ve Bush’un başaramadığı İslam dünyasının gönlünü ve aklını kazanma yarışını başarmak istemişti. Birinci döneminde bunu çok az bir biçimde başarabildi. İslam dünyasından fazla ortak edinemedi. İsrail konusunda Müslümanların gönlünü kazanamadı. Suriye konusunda tutuk davrandı. Peki! O halde Müslümanlar bütün bunlara karşı neden Obama diyorlar? Onu Romney karşısında ehveni şer olarak görüyorlar. Gerçekten de Romney, ön seçimlerde elenen Cumhuriyetçi aday Newt Gingrich’in kopyası gibi davranıyor. Gingrich’in iki özelliği var. Bunlardan birisi Atatürk hayranı olması ve bu yüzden ABD’deki Kemalist çevreler tarafından 2006 yılında liderlik ödülüne layık görülmesidir. Gingrich’in ikinci özelliği, Filistinlileri ‘uydurma ve derleme toplama ve montaj bir halk (‘Invented’ People)’ olarak nitelendirmesidir. Bu, ‘milletsiz Filistin’e topraksız Yahudi’ ifadesinin farklı bir yansımasıdır.

•

Halbuki, bu söylediği İsrail için fazlasıyla geçerlidir. 100 küsur ülkeden toplanarak gelmişlerdir. Şimdi Gingrich’in söylemini bir biçimde Romney devralmış gözüküyor. Filistinlilerin barışa yanaşmadıklarını ve İsrail’i yok etmek istediklerini söylemektedir. Halbuki, İsrailli güvercinlerden sayılan ve Yahudilerce öldürülen İzak Rabin bile ‘keşke Gazze’yi Akdeniz yutsaydı da, kurtulsaydık’ diyen adamdır. Amerikalı Müslümanlar da 100 ülkeden gelmekle birlikte işgalci pozisyonunda değiller. Müslümanlar Newt Gingrich’in kopyası olan Romney’ye bakarak kerhen Obama’ya destek veriyorlar. Bu kerhen destek ifadesini kullanan Lübnan asıllı gazeteci ve yazar Sobhi Gandur oldu. Ben de benimsedim ve tuttum. Müslümanların Obama’yı tercih ettiklerini lakin bu tercihin kerhen ve zorunluluk tahtında olduğunu ifade etmiştir (2 Kasım 2012, 21.00, 22.00, Et Türkiye Kanalındaki ifadeleri). Bu bana rahmetli Necmettin Erbakan’ın Şubat 1980 yılında Demirel hükümetini kerhen destekleyeceklerini söylemesini hatırlatmıştır. Bu defa Romney karşısında kerhen oy verecekleri için Müslümanların verecekleri oy oranında düşüş var. Bu oran geçen seçime nazaran 89 puandan yüzde 68 sınırına inmiştir. Yüzde 21 puanlık bir düşüş vardır. Buna mukabil, Romney lehine oy verecek Müslümanların oranı da oğul Bush’a oy veren Müslümanların oranı seviyesinde. Yüzde 7 ile 10 arasında seyrediyor. Müslüman seçmen kitlesi arasında yüzde 22 ile yüzde 25 arasında da kararsız bir kesim var.

•

Yahudiler de muhtemel olarak Obama’ya kerhen oy verecekler. Bununla birlikte İsrail ve lobileri açıkça Romney’e dümen kırdılar. Sembolik olarak bunu ilan da ettiler. Böylece İsrail ilk defa dünyanın ittifakı karşısında açığa düşmüştür. Zira Latin Amerika’dan Çin’e ve Rusya’ya kadar ve buna İslam alemi de dahil olmak üzere herkes Obama etrafında buluşmuş ve kenetlenmiştir. Dünya Obama’nın ikinci defa seçilmesini tercih ediyor. Romney’in çaldığı savaş tamtamlarından hoşlanmıyorlar. Obama’nın kararsızlığını Romney’nin vereceği kötü kararlara yeğliyorlar.

Müslümanlar Amerikan seçimlerinin belirleyicileri arasında bulunmuyorlar. Bunun nedeni dağınık ülkelerden ve meşreplerden gelmeleri. Yahudilerin bir devleti (İsrail) olmasına rağmen Müslümanların 100 farklı devleti var. Çokları, geldiği ülkenin diline bile yeteri kadar aşina değil. Amerikalı Müslümanların yüzde 65’i ABD’nin dışında doğmuş. ABD’de Müslümanlar ancak 20 yıldan beri siyasi arenada varlık gösterebiliyorlar. 11 Eylül dönemi karabasan gibi olmakla birlikte örgütlenmeyi de beraberinde getirmiştir. Yahudiler ise bu ülkeye erken geldikleri için mesafe almışlardır. İnşaallah Obama Müslümanları ikinci defa yüzünü kara çıkarmaz ve hayal kırıklığına uğratmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi