Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Çağdaş Dehak: APO

Çağdaş Dehak: APO

Zalim Dehak ile demirci Kawa hikayesinde rivayetler muhtelif ama sonuç aynı.

Firdevsi’nin Şehname’sine bakarsak, Dehak (Dahhak), zalim bir hükümdardır ve Fars gençlerinin ölümüne sebep olan bir kişidir. Kürt anlatılarına bakarsak, öldürülen gençler, Kürt gençleridir.
Rivayetler muhtelif de olsa, biz oraya takılmadan, hikayenin özüne ve sonucuna bakalım.
Dehak, zalim bir hükümdardır ve yarasının iyileşmesi için, her gün 2 genç beyni yarasına sürülmekte veya omuzlarındaki ejderhalara yedirilmektedir.


Olayı Farslardaki haliyle değil de, Kürt inançlarına göre algılayalım: Dehak binlerce Kürt gencinin hayatına sebep olmuştur.

Dikkat edilirse, yaşanan zulmün esası, Dehak’ın genç ölümlerine yolaçmasıdır. Kürt inancına göre, ölen gençler, Kürt gençleridir. Yani zalim Dehak için binlerce Kürt genci öldürülmekte ve beyni Dehak’ın yarasının iyileşmesi için ilaç olarak kullanılmaktadır. Binlerce yıl önce de “alavere-dalavere Kürt Mehmet nöbete” durumudur yani.

Günümüzde durum farklı mıdır?

2012 yılını “sonuca ulaşma yılı” olarak kabul eden bölücü örgüt, bu yıl da bin civarında Kürt gencinin ölümüne sebep olmuştur.

Önceki yıllarla beraber, 30 yıldır çatışmalarda ölen Kürt genci sayısı 30 bin civarındadır. Buna bölücü başının dediği gibi “örgüt içi infazlar” ve Kürt örgütleri arasında çıkan çatışmalarda öldürülen 17 bin genci de ilave edecek olursa, 30 yıldır 50 bin civarında Kürt genci ölmüştür.
50 bin genç, bir hiç uğruna ölmüştür.
Bin yıldır barış içinde yaşayan Kürt halkı, tarihinde hiç bir zaman bu kadar gencini kaybetmemiştir.

2012 yılında, “olmayacak duaya amin diyen” sözde liderler, “kurtarılmış bölge” ve bölücü başının sözde özgürlüğü rüyasıyla, binlerce Kürt gencini ateş hattına sürmüş ve neredeyse tamamına yakınının ölümüne sebep olmuşlardır.

Eşkıyanın dünyaya sultan olmayacağını anlayamayan bölücü liderlerin amacı, Kürt özgürlüğü falan değildir. Amaçları daha çok kan dökmektir.

Niçin kan dökülecek?...

Çağdaş Dehak’ın ruhundaki “kan emicilik” yarasının tedavi edilmesi için. Çağdak Dehak, “ne kadar çok kan,o kadar haz” düsturuna göre kurgulamıştır kendini. Dökülen her kan, yaratılan yeni bir efsanedir ve her efsane Dehak’ın gücünü biraz daha pekiştirmektedir. Açın örgütün sitelerini ve yayın organlarını, yaratılmaya çalışılan efsaneyi göreceksiniz. 

***

Efsanelerin, mitolojilerin ve masalların çoğu semboliktir. Dehak’ın omuzlarındaki yaralar veya ejderhalara genç beyni sürülmesi veya yedirilmesi, gerçek bir olaya delalet etmeyebilir. Burada, gösterge değeri olan sembol, zulmün şekli, şiddeti ve beslenme yollarıdır.

Tarihte ve efsanede Kürt gençlerinin beyinleri, Dehak için kullanılıyordu ve bunun için kurban ediliyordu, şimdi de İmralı canisinin sözde özgürlüğü için bin civarında Kürt genci ölüyor.
Sonuçta, ölen Kürt gençleri ve ağlayan Kürt anaları olduktan sonra ne fark eder ki!...
Ha efsanede Dehak, ha günümüzde Apo!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi