Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

İhsan Süreyya Sırma Hoca’dan Kitaplar

İhsan Süreyya Sırma Hoca’dan Kitaplar

Bu hafta, Beyan Yayınları’ndan çıkan iki kitabımız var.

Her iki eserin yazarı da Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma hocamız.
İhsan hocanın Maaşallahı var. Allah nazardan saklasın, ilerleyen yaşına rağmen yaptığı işlere ve yazdığı eserlere bakınca, adının ve soyadının hakkını veriyor.
Bir sırma gibi ilmek ilmek hayatı yaşıyor, dokuyor, okuyor, araştırıyor yazıyor.
Tabi bu arada Evliya Çelebi ve bana nazire edercesine “ilimli geziler” yapmaktan da geri durmuyor.
Adının da hakkını veriyor hocamız. Yaptığı tüm işlerin temelinde “ihsan” var. “Süreyya Yıldızları” gibi her bir yaptığı amelini yıldızlaştırıyor.
İşte son çıkan iki kitabını da söz kalabalığına düşmeden ve gereksiz ayrıntılara girmeden kaleme almış.
Bir çırpıda okunabilecek ve gerekli bilgilerin öğrenilebileceği eserlerin ilki, “Haçlı Seferleri” adını taşıyor.
12. ve 13. Yüzyılın en önemli olayı olarak kabul edilen bu seferlerin, Avrupa’dan başlayıp, Kudüs’e kadar devam eden bir coğrafyada bıraktığı derin izleri anlatıyor.
¥
Kudüs’ü Müslümanlardan kurtarma iddiasıyla yola çıkan Haçlıların, geçtikleri her yerde taş üstünde taş bırakmayacak bir yıkım gerçekleştirdiklerini dile getiriyor.
Başlangıçta dini boyutu ön planda olan bu seferlerin zaman içinde bir yağma hareketine dönüştüğünü yazıyor.
Anadolu Selçuklularının ve ‘Şarkın sevgili Sultanı’ Selahaddin-i Eyyübi’nin olağanüstü gayretleriyle önlemeye çalıştığı bu işgal ve yağma hareketinin, İslam coğrafyasında onulmaz yaralar açtığını ve ikiyüz yıl boyunca tüm Müslümanların acısının dinmediğini anlatıyor.
Bu süreçte yaşananları, Müslümanların parçalanmasının Haçlılar tarafından nasıl kullanıldığını, Kudüs’ün düşüşü ve Selahaddin-i Eyyübi tarafından tekrar ele geçirilişi sırasında yaşananları, akıcı ve dikkatli bir üslupla ifade ediyor.
¥
İkinci kitap ise, “Peygamberler Tarihi” ismini taşıyor.
Hz. Adem (a.s.) den Peygamberimiz (s.a.v.) e kadar gelen ve Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tüm Peygamberlerin anlatıldığı bu eser, Peygamberlerimizin hayatıyla ilgili Kur’an ayetlerinin merkeze alındığı bir çalışma özelliğini taşıyor.
Peygamberler tarihinde, Hz. Adem (a.s.) den başlayıp, Hz. İsa (a.s.) ile sona eren tüm Peygamberlerin hayatı, yaşadıkları ortam, verdikleri mücadele ve savundukları dava; Kur’an, Hadis ve İslam tarihinin ilk dönem kaynaklarından hareketle anlatılıyor.
¥
Yalnız İhsan hocamızın bu kitabında bir farklılık var. O ayrıntıyı izah etmek gerekir.
Hocamız, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in hayatını diğer çalışmalarında detaylı olarak anlattığı için bu çalışmasına almamış.
Peygamberler tarihi alanında yayınlanmış pek çok esere rağmen, İhsan Süreyya hocamızın bu kitabı, Kur’an-ı Kerim ayetlerine, hadislere ve temel kaynaklara dayalı olmasıyla birlikte özel değerlendirmelerden ve kendisine has üslubundan dolayı oldukça dikkat çekiyor.
Bilgi için Beyan Yayınları 0212- 512 76 97

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Hüseyin Öztürk Arşivi