Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Eğlenceli masallar

Eğlenceli masallar

Bu haftaki kitabımız yedi ve üstü yaştaki çocukları ilgilendiriyor. Onları ilgilendiriyor ama özellikle anne ve babaları daha çok ilgilendiriyor. çocuk eğitimine önem veren her ailenin yakından ilgilenmesi gereken bir eser.
Timaş Yayınları’ndan çıkan “Eğlenceli Masallar”ı çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanı Nurşen Şirin kaleme almış. Masallar ne sıradan masallar, ne de çocukları oyalamak için yazılmış masallar. 1000 çocuk üzerinde sınanarak yazılmış ve büyük bir emek harcanmış.
Eser hazırlanırken, masallar ve etkinlikler yoluyla çocukların zeka potansiyellerini geliştirirken, onlara eğlenceli dakikalar yaşatmak amaçlanmış. Nasıl ki tek yönlü gıdalarla beslenme, insan metabolizmasını olumsuz etkilerse, tek yönlü zeka beslenmesi de zihin kapasitesini sınırlar. Bunun için masallar, çeşitli etkinliklerle desteklenerek sekiz zeka alanı üzerinde çalışılmış. Eğlenceli Masallar şu başlıklardan oluşmakta:
Matematiksel ve Mantıksal Zeka’yı Geliştirici Masal ve Etkinliklerde Kazandırılmak İstenilen Bilgi Beceri ve Davranışlar: Varlıkları sayma, varlıklar arası ilişkiler kurma, varlık sayısı kadar çizme, farklı sayıdaki nesneleri eşleştirme, belirtilen rakama uygun sayıda nesne grubunu gösterme, 1 ile 10 arası rakamları tanıma, daire, üçgen, kare, dikdörtgen şekilleri tanıma, çizme ve gruplama, sıralama, görüntü oluşturma, nesneleri toplama ve çıkarma, mekan (iç, dış, altında, üstünde vs...) uzun kısa, büyük küçük, az çok vb. kavramlar.
Sözsel-Dilsel Zeka’yı Geliştirici Masal ve Etkinliklerde Kazandırılmak İstenilen Bilgi Beceri ve Davranışlar: Kelime dağarcığını geliştirme, dinleme ve konuşma becerisi kazandırma, hayal gücünü geliştirme, resimleri yorumlayabilme, söylenilen sözü anlama ve yeniden anlamlandırma, olay ve durum hakkında yorum yapabilme, olay ve durumları yeniden sentezleme, olayın başını ve sonucunu tahmin edebilme, ilgili soruları cevaplama, anlatılanla resim arasında ilişki kurabilme.
Görsel-Mantıksal Zekayı Geliştirici Masal ve Etkinliklerde Kazandırılmak İstenilen Bilgi Beceri ve Davranışlar: Ayırt etme, farklı olanı bulma, eksik bırakılanı tamamlama, fark bulma, benzerini bulma, aynısını bulma, resmin parçasını bulma, verilen parçanın bütününü bulma, resmi hafızaya alma, ilişki kurma, verilene göre şekli tamamlama, gizlenen şekli bulma, renk kompozisyonları oluşturma, mekanda konum kavramları…
Kinetiksel-Bedensel Zekayı Geliştirici Masal ve Etkinliklerde Kazandırılmak İstenilen Bilgi Beceri ve Davranışlar: Gösterilen şeklin aynısını çizme, küçük kasları düzgün kullanabilme, beden gelişimine istekli olma, hareket kabiliyetini artırma, öğrenmeye vücudunu aktif olarak katabilme.
Kişiler Arası-Sosyal Zekayı Geliştirici Masal ve Etkinliklerde Kazandırılmak İstenilen Bilgi Beceri ve Davranışlar: İnsanlar arası ilişkilerde, kibar, nazik ve saygılı olabilme, grup bilinci ve birlikteliğine kıymet verme, insani ilişkilerde aktif ve girişken olabilme, nezaket ifadelerini kullanabilme, ilişki başlatma ve başlayan ilişkiyi sosyal kurallar çerçevesinde devam ettirebilme.
Müziksel-Ritmik Zekayı Geliştirici Masal ve Etkinliklerde Kazandırılmak İstenilen Bilgi Beceri ve Davranışlar: Doğadaki sesleri (eşya, insan, hayvan vs…) fark edebilme, müziğe uygun ritim tutabilme, kendi ritim ve tınısını oluşturabilme, müziğe uygun hareket edebilme, yaşamında müziği değerli görebilme.
Kişisel-İçsel Zekayı Geliştirici Masal ve Etkinliklerde Kazandırılmak İstenilen Bilgi Beceri ve Davranışlar: İyilik, doğruluk, dürüstlük, yardımseverlik, dostluk bilinci gibi erdem özelliklerine sahip olma, olumlu kişisel özelliklerini başkalarını nazar-ı dikkatine almadan kendi öz kararlılığı ile devam ettirebilme, öz saygı ve öz disiplin geliştirebilme.
Doğa Zekasını Geliştirici Masal ve Etkinliklerde Kazandırılmak İstenilen Bilgi Beceri ve Davranışlar: Doğanın yaşam içindeki anlam ve değerini bilme, doğayı tanıma ve doğadaki varlıkların yaşamı hakkında bilgi sahibi olma, doğasever olarak doğayı koruma, doğadaki diğer canlılarla dost olma.
Eser hakkında bilgi için: Timaş Yayınları, 0212 511 24 24

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi