Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Kenarı Nijer’de

Kenarı Nijer’de

“Kenar-ı Dicle’de bir kurt aşırsa bir koyunu,
Gelir de adl-i İlâhî sorar Ömer’den onu!”

¥

Hepimiz biliriz, bu mısralar merhum Mehmed Akif Ersoy’undur. Yalnız bir kısmımız benim gibi okuyarak veya yazarak geçer gider.

Türkiye’nin Nijer’deki insani faaliyetlerini görünce hep bu mısralar dolaştı dilimde. Demek ki, herkes okuyup veya yazarak geçip gitmiyormuş.

Birileri bu mısraların gereğini yapmış. Bana göre bunların başında da Başbakan R. Tayyip Erdoğan ve TİKA gelmekte.

Ayyıldızlı pasaportumuzu görünce gülümseyen insanların, esas gülümseme sebeplerinin, Başbakan Erdoğan olduğunu belki yüzlerce defa yaşadım.

Öyle çok dua edenlere rastladım ki, nice kuşkonmaz kervan geçmez yerlerde insanlar, Türkiye denilince ellerini açıp duaya yöneliyorlardı.

TİKA nerede bir masum varsa bağrına basmış, hastalığına şifa aramış, yolunu yapmış, karnını doyurmuş, kitap, defter vermiş, Kenar’ı Nijer’deki her imdada koşmuş.

¥

Nijer’in başkentinin pek çok caddesinde ve sokağında asfalt yok. Şehirde gece gündüz toz temizliği yapılsa yeridir. Okullara giden yollar, toz topraktan geçilmiyor.

Çocuklar okullarına giderken, temiz gidip gelsinler ve derslerini toz toprak içerisinde yapmasınlar diye okul yolları asfaltlanmış.

Kullanılmaz olan okulların yerine beş ve altı derslik sınıflar inşa edilmiş. Ders araç ve gereçleri alınmış. Kapısı ve penceresi olmayan okullar tadilattan geçirilmiş,

Nijer’in açlık ve yoksulluk dışındaki esas problemlerinden birisi de sağlık meselesi. Bu konuda da yine Türkiye ve sivil toplum kuruluşlarımız üzerine düşeni yapmış.

Niamey sokaklarında görülen ambulanslar, Türk bayrağını taşıyarak hastalara ve hastanelere hizmet vermekte.

Hastanelerin altyapılarının iyileştirilmesi, güçlendirilmesi için teknik yardım başta olmak üzere, binalar tamir ettirilmiş.

¥

Nijer’in birkaç yıl öncesine kadar en büyük dertlerinden birisi fistül hastalığı meselesiydi.

Erken doğum sebebiyle oluşan bu hastalık, aile parçalanmaları başta olmak üzere pek çok sosyal yaralar açıyordu.

Başta TİKA ve Yeryüzü Doktorları ile ülkemizdeki çeşitli sivil toplum kuruluşları, bu konularda büyük hizmet yapmışlar.

TİKA halen belli aralıklarla bölgede sağlık taraması yapıyor, fistül hastalığının ameliyatı yanında, fıtık ve benzeri ameliyatların da yapılabilmesi için kalıcı bir hastane ile gerekli teknik malzemeleri almış.

¥

Nijer Cumhurbaşkanının bir sözü var. “Nijerliler Nijerlileri besleyecek” diye. Doğru ama bunun için çalışmak ve bir meslek sahibi olmak gerekiyor.

Yine Türkiye devreye girmiş ve TİKA aracılığıyla çeşitli meslek dallarında çalışmak üzere meslek kursları açılmış. Şimdi bu kurslardan mezun olanlar tıkır tıkır iş yapıyorlar.

Nijer haliyle hızla çölleşiyor. Bu konuda da yine bir çalışma yapılmış ve “Türkiye Nijer Dostluk” ormanı kurulmuş.

Velhasıl Kenarı Nijer’de iyi şeyler oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Öztürk Arşivi