Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

İslam Şehri Edirne

İslam Şehri Edirne

Türkiye elbet bir İslam ülkesidir. Hemen her şehrimiz bağrında İslam’a dair pek çok mühür taşır. Ezanlar ve camiler bu mührün esaslarındandır.

Yalnız bazı şehirlerimiz vardır ki, buraların her karışı “Kelime-i Şehadetle” fethedilmiş ve yoğrulmuştur.

İstanbul’dan sonra akla gelen ilk İslam beldelerimizden birisi de Edirne’dir.

Şimdi böyle söyleyince, Edirne’yi bilen ve tanıyan bir kısım insanlarımız gülümseyebilir ve “nasıl oluyor” diye akıllarına gelebilir.

“Nasıl oluyor” sorusunun arka planında, Edirne’nin en çok içki tüketilen bir şehir olması ve belediyesinin yıllardır CHP’den kurtulamamasıdır.

Tabi ki bu sorunun cevabı vardır. Ama yazının muhtevasını sorunun cevabıyla harcamamak için kısaca cevap vereyim.

Doğrudur, Edirne çok içkinin tüketildiği bir yerdir fakat bu yönü kasıtlı olarak öne çıkarılmaktadır.

Bu da CHP zihniyetinin ve o zihniyeti besleyen çevrelerin, Edirne’nin bir İslam beldesi olduğu gerçeğinden rahatsız oldukları içindir.

Oysa Edirne’ye; doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden ve bu yönlerin ortasından, çaprazından ve neresinden girerseniz girin, “Selimiye Camii” başta olmak üzere, şehrin yüzlerce minaresi size bu beldenin bir “İslam şehri” olduğunu göstermektedir.

Şehrin İstanbul yakasından girişte Şükrü Paşa Anıtı, Balkanlar’dan girişte ise “II. Beyazıt Darüşşifa merkezli külliyesi, Edirne’nin bir İslam şehri olduğunun yegâne ispatıdır. 

Vakıa şudur ki; Edirne’nin bir İslam beldesi oluşu, bile bile ihmal edilmiş ve yok sayılmak istenmiştir.

Şimdi ise mevcut iktidar sayesinde yeniden İslam beldesi kimliğine kavuşmaya başlamıştır.

Yerküreye “Kelime-i Tevhid” bayrağını taşımak için devlet kuran Osmanlı, yaptığı her eseri, İslam’a ve insanlığa faydalı olmak için inşa etmiştir.

İşte bu eserler, AK Parti iktidarı tarafından yeniden onarılmakta ve insanlığın istifadesine sunulmaktadır.

Edirne’ye midesiyle değil, beyniyle bakan her göz, tarihin şaha kalktığını görebilir. On yıl öncesine kadar mezbelelik olduğu için kedi ve köpeklerin dışında diğer canlıların uğramadığı nice dini ve sosyal mekânlar yeniden hayata dönmüş.   

Bir tarih sever olan Edirne Valisi Hasan Duruer’in de bu konudaki emeklerini takdir etmek lazım.

Söz Edirne Valisi Hasan Duruer’e gelmişken,“Edirne’nin ilk İslam mühürlerinden olan Eski Camii’nin açılışının 600. seneyi devriyesi münasebetiyle yaptığı konuşmadan bir tespitini paylaşmak isterim.

Şöyle diyor Hasan Duruer:

“Amerika 1492 yılında keşfedildi, Edirne Eski Cami ise 1414 yılında yapıldı. Amerika’nın keşfinden 78 yıl önce yapılan Cami günümüze kadar gelmiştir. O zamanlar dünya üzerinde 15 -20 devlet vardı, bunlardan biri bizim devletimizdi.

Birleşmiş milletlerin yüzde 90’ı henüz millet cemiyetinde yoktu, onun için tarih sahnesinde yer almadılar. Türk milleti dünyanın en köklü medeniyetleri arasında olan bir millettir.” 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi