Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Belgrad’a Varırsan Selam Söyle Osman’a

Belgrad’a Varırsan Selam Söyle Osman’a

Belgrad’a varırsan selam söyle Osman’a

Dağları dağımıza benzer ovası ovamıza

Bin yıldır yol var Anadolu’dan Belgrad’a

Oraları gurbet el sanıp etmesin tasa.

¥

Bu dörtlük, Belgrad Büyükelçimiz Mehmet Kemal Bozay ile Avrupa’dan Anadolu’ya giden yol güzergâhı üzerine sohbetten sonra dile geldi.

Almanya, Fransa, Belçika veya diğer Avrupa ülkelerinin birinden karayoluyla Türkiye’ye yolculuk edenlerin öncelikli olarak kullandığı yolun önemli bir kısmı, Sırbistan topraklarından geçiyor.

Son on yılda bu yolculuklar azap olmaktan çıkmış ama bundan 10 yıl öncesine kadar cidden ateş çemberinden geçerek gelinen yollar imiş.

“Ateş çemberinden geçme” ifadesi gurbetçilerimize aittir.

Türkiye Sırbistan ilişkilerinde son yıllarda bir hayli ilerlemeler kaydedilmiş.

Şimdiye kadar alışık olduğumuz, sadece resmi törenlere katılan ve flu bir duruş sergileyen salon adamı büyükelçilerin, konsolosların yerini, yeni yeni hem salon hem saha adamı olan Dışişleri Bakanlığı mensuplarımız almaya başlamış.

Bunlardan birisi de Sırbistan Büyükelçimiz Mehmet Kemal Bozay. Tebdili kıyafet eyleyip, Sırbistan’dan geçen TIR’ların veya diğer binek arabalarla seyahat eden insanlarımızın durduğu dinlenme istasyonlarında vatandaşlarımızla görüşüp, onların derdini dinliyor ve çözümler üretiyor.

Bu çözümlerden birisini hatta en önemlisini hayata geçirmiş.

Karayolu ile Sırbistan’dan geçip Avrupa’ya giden veya gelen vatandaşlarımız için gümrük giriş ve çıkışlarında, kendilerine zorluk çıkaran veya haksız kazanç elde etmek isteyen kişileri bildirmek için telefon hattı koydurmuş.

2012 yılının Ağustos ayında devreye giren bu konudaki bilgi şöyle:

“Sırbistan sınır kapılarındaki pasaport polisi veya gümrük memurlarının davranışından memnun kalmayan ya da kendilerinden rüşvet istendiği iddiasında bulunan yabancıların, şikâyetlerini “00381 11 361 00 1800381 11 361 00 18” numaralı telefonu arayarak bildirmeleri mümkündür.

Sırbistan polisine ait olan söz konusu telefon numarası, Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde cevaplandırılmaktadır.

Yabancılar benzer şikâyetlerini ayrıca, pasaport kontrol noktaları ile otoyoldaki gişelerde bulunan ve Türkçesi de mevcut olan formlar aracılığıyla da Sırp makamlarına iletebileceklerdir” deniliyor.

Büyükelçiliğimiz bir de kendi içerisinde 7/24 iletişim hattı kurmuş. Bu hattın numarası da şöyle:  00381 11 333 24 0000381 11 333 24 00.

¥

Sırbistan ile siyasi ilişkilerimiz ayakucuna basarak yürünse de ekonomik, sosyal, kültürel ve tarihsel açıdan iyiye doğru gidiyor.

Mesela Türk Hava Yolları sadece yolcu taşımacılığı değil, kargo taşımacılığına da başlamış ve Novi Pazar’dan Türkmenistan’a et ihracaatı yapılır olmuş.

Kısacası Balkanlar’da öyle yok sayılmak istenince yok olmayacak çok derin bir medeniyetimiz, tarihimiz ve kültürel değerlerimiz var.

Söze devam edeceğiz ama Yahya Kemal’in mısralarıyla bugüne son verelim.

“Geldikti bir zaman Sarı Saltık’la Asya’dan

Bir bir diyâr-ı Rûm’a dağıldık Sakarya’dan.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi