Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Mizahta bile ayrım yapıyorlar!

Mizahta bile ayrım yapıyorlar!

Fran­sa­’da İs­la­m’­a ve Müs­lü­man­la­ra iliş­kin en yo­ğun tar­tış­ma­la­rın Char­les Pas­qu­a’­nın içiş­le­ri ba­kan­lı­ğı dö­ne­mi­ne rast­la­dı­ğı­nı bu­gün gi­bi ha­tır­la­rım.  Pe­gi­da­’nın ayak ses­le­ri­ni  ta o gün­ler­de du­yu­lu­yor­du.  Pas­qu­a, Pe­gi­da­’yı er­ken dö­nem­de tem­sil et­ti­ği­ni ve alarm­cı bir yak­la­şı­mı be­nim­se­di­ği­ni söy­le­ye­bi­li­riz. Onun dö­ne­min­de ba­şör­tü­sü­ne, ca­mi ve imam­la­ra iliş­kin kı­sıt­la­ma­lar art­ma­ya baş­la­mış ve Müs­lü­man­la­rın şi­ka­yet­le­ri ve avaz­la­rı ay­yu­ka çık­mış­tı.  Ba­şör­tü­sü­ne di­ni bir me­se­le ol­mak­tan zi­ya­de bir sem­bol ve onun öte­sin­de Müs­lü­man­lar­ca keş­fe­dil­miş ka­dı­nı bir bas­kı­la­ma ara­cı ola­rak gö­rü­yor­lar­dı.  Ya­sak üze­rin­den İs­lam düş­man­lı­ğı­nı kö­rük­lü­yor­lar­dı.  Ba­şör­tü­sü ser­bes­ti­si­nin ‘İs­la­mi aşı­rı­lı­ğı­’ kö­rük­le­ye­ce­ği­ni var­sa­yı­yor­lar­dı.  Bun­dan do­la­yı da on­la­rın na­za­rın­da Müs­lü­man­lar Fran­sız de­ğer­le­ri ta­ra­fın­dan kur­ta­rıl­ma­yı bek­le­yen kit­le­le­ri tem­sil edi­yor­lar­dı. Char­les Pas­qu­a’­nın ve ben­zer­le­ri­nin baş­lat­mış ol­du­ğu la­ik haç­lı çığ­rı­nı Ya­hu­di kö­ken­den Sar­kozy sür­dür­dü.  Müs­lü­man­la­rın aman­sız bir düş­ma­nı ke­sil­di.   Li­se ve se­vi­ye­si okul­lar­da ba­şör­tü­sü ya­sa­ğı­nı ka­nun­laş­tır­dı ve ge­nel­leş­tir­di.  Char­les Pas­qu­a içiş­le­ri ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de ılım­lı ve Müs­lü­man Kar­deş­ler eği­li­mi ta­şı­yan Lar­bi Kec­hat gi­bi imam­la­rı göz hap­si­ne al­dır­mış­tı.  Ha­lef­le­rin­den olan Sar­kozy ise içiş­le­ri ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de Ha­san el Ben­na­’nın  to­ru­nu Ta­rık Ra­ma­zan ile ek­ran­lar­da  ba­şör­tü­sü­nü tar­tı­şır­ken fi­kir­le­ri ne­de­niy­le Fran­sa­’ya gir­me­si­ne ya­sak ge­ti­ri­yor­du.  Fran­sa­’da ya­sak­lar Ya­hu­di­le­ri ko­ru­mak, Müs­lü­man­la­rı ise ce­za­lan­dır­mak için var­dır.  Söz­ge­li­mi Si­yon Li­der­le­ri­nin Pro­to­kol­le­ri gi­bi ki­tap­la­rın Arap­ça çev­ri­le­rin te­da­vü­lü ya­sak­la­nır­ken Müs­lü­man çev­re­ler ve­ya ki­tap ev­le­ri ta­ra­fın­dan sa­tış­la­rı da en­gel­len­miş­tir.

Ya­hu­di­ler na­mı­na iş­gü­zar­lık yap­mış­lar­dır. Me­se­le bu sı­nır­da kal­sa yi­ne de an­la­şı­la­bi­lir. Tüy di­ke­cek­ler ya!  Fran­sa, ka­tık­sız di­ni ki­tap­lar züm­re­sin­den olan Yu­suf Ka­ra­da­vi­’nin  İs­la­m’­da Ha­ram ve He­lal gi­bi tek­nik ki­tap­la­rı bi­le ya­sak­lan­mış­tır. Fran­sa en ge­niş kap­sam­lı ya­sak ki­tap lis­te­si­ne ha­iz tek öz­gür­lük­ler ül­ke­si ol­ma vas­fı­nı ta­şı­mak­ta­dır.  Dün­ya ga­rip bir yer. Ye­me­n’­de Hu­si­ler dev­le­ti ele ge­çi­rir­ken kim­se­nin kı­lı kı­pır­da­mı­yor la­kin yön­te­mi­ni be­nim­se­me­sek, za­rar­lı bul­sak da me­se­le IŞİD olun­ca dün­ya se­fer­ber ol­mak­ta­dır.  Ay­nı şe­kil­de Ya­hu­di­ler i ko­ru­mak içi se­fer­ber olan dün­ya hep bir­lik­te Müs­lü­man­la­rı ce­za­lan­dı­rı­yor! Me­se­le­ye Fran­sa­’dan iki çar­pı­cı ör­nek ve­re­lim ki, me­ra­mı­mız da­ha iyi an­la­şıl­sın.   Bun­lar­dan bi­ri­si Di­eu­donné M'ba­la M'ba­la isim­li Müs­lü­man ko­med­ye­nin Ya­hu­di aleyh­ta­rı ol­du­ğu ge­rek­çe­siy­le şov­la­rı­nın hem hü­kü­met dü­ze­yin­de hem de yar­gı dü­ze­yin­de ip­tal edil­me­si ve en­gel­len­me­si­dir.  Ya­hu­di leh­ta­rı ve Müs­lü­man aleyh­ta­rı olan Fran­sız yar­gı­sı bu­nun­la da kal­ma­mış "M'Ba­la M'Ba­la" is­miy­le anı­lan ko­med­ye­ni “halk ara­sın­da nef­re­ti kö­rük­le­mek su­çun­da­n” 7 kez mah­kum et­miş­tir.  Char­li­e Heb­do ‘nun yak­la­şı­mıy­la ve hü­kü­me­tin onu ifa­de hür­ri­ye­ti yaf­ta­sı al­tın­da sı­nır­sız bi­çim­de ko­ru­ma­sı kar­şı­laş­tı­rıl­dı­ğın­da fark in­sa­na şa­ka gi­bi ge­li­yor.  Müs­lü­man ko­med­yen ve­ya şa­ka­cı şu an baş­ba­kan olan Ma­nu­el Valls ta­ra­fın­dan 2014 yı­lın­da sus­tu­rul­du.  Yar­gı da bu ida­ri ka­ra­ra eş­lik et­ti.

Bor­de­aux, Mar­sil­ya ve To­urs kent­le­ri­nin ar­dın­dan Nan­tes ken­ti­nin bağ­lı ol­du­ğu Loi­re At­lan­ti­qu­e böl­ge va­li­li­ği de yap­tı­ğı şov­lar­da “nef­ret me­sa­jı­” yay­dı­ğı ve “ka­mu gü­ven­li­ği­ne­” teh­dit oluş­tur­du­ğu ge­rek­çe­siy­le ün­lü ko­med­ye­nin gös­te­ri­si­ne ya­sak ge­tir­miş­ti. Ko­med­ye­nin avu­ka­tı ise “i­fa­de ve dü­şün­ce öz­gür­lü­ğü­ne ay­kı­rı­” ol­du­ğu ge­rek­çe­siy­le ya­sak ka­ra­rı­na iti­raz için mah­ke­me­ye baş­vur­muş­tu. Baş­vu­ru ye­rel mah­ke­me dü­zey­de ka­bul gör­se de Da­nış­tay ta­ra­fın­dan bo­zul­muş­tur.  Ko­med­ye­nin avu­ka­tı, mü­vek­ki­li­nin “Mu­se­vi kar­şı­tı ol­ma­dı­ğı­nı, sa­de­ce Fi­lis­tin yan­lı­sı ol­du­ğu­nu­” söy­le­me­si de ha­fif­le­ti­ci bir ne­den ola­ma­mış­tır.  İş­te Char­li­e Heb­do sal­dı­rı­sın­dan son­ra Ka­mu gü­ven­li­ği­ni ki­min ih­lal ve­ya teh­dit et­ti­ği ta­ma­men ay­dın­lan­mış­tır.  Ma­sum Müs­lü­man ko­med­yen sus­tu­ru­lur­ken ve tu­lu­at­la­rı en­gel­le­nir­ken Fran­sız dev­le­ti Char­li­e Heb­do der­gi­si­nin ha­ka­ret­le­ri­ne si­per ol­muş; kol ka­nat ger­miş ve bu su­ret­le bir kat­li­amın alt­ya­pı­sı­nı ha­zır­la­mış­tır.  Char­li­e Heb­do der­gi­si­nin yap­tı­ğı sa­kil ol­sa da mi­zah ola­rak gö­rül­dü­ğü hal­de ne­den öte­ki ay­nı mu­ame­le­yi gör­mü­yor, ay­rım­cı­lı­ğa çarp­tı­rı­lı­yor!  Öte­ki şa­ka ni­ye bu ka­dar cid­di­ye alın­mak­ta­dır? Fran­sız Baş­ba­ka­nı Ma­nu­el Valls olay­da is­tih­ba­rat açı­ğı ol­du­ğu­nu söy­le­miş­tir. Ha­yır, ka­tıl­mı­yo­rum.  Olay­da vic­dan açı­ğı ve ada­let açı­ğı bu­lun­mak­ta­dır.  Bun­dan do­la­yı de­rin ya­ra­la­ra ne­den ol­muş­tur. Bu vic­dan ve ada­let açı­ğı­nı is­tih­ba­rat fa­ali­yet­le­riy­le ka­pat­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar.

Müs­lü­man­la­rın de­ğer­le­ri­ni ale­nen  ayak­lar al­tı­na ala­rak fi­kir hür­ri­ye­ti­ni ve dü­şün­ce hür­ri­ye­ti­ni ve­ya ifa­de hür­ri­ye­ti­ni ko­ru­yor­lar!  Ama ifa­de hür­ri­ye­ti­ni ya­sak­la­ya­rak öbür yan­dan da Ya­hu­di­le­rin hak ve hu­kuk­la­rı­nı ko­ru­yor ve kol­lu­yor­lar. An­la­ya­ca­ğı­nız Fran­sa sağ ol­sun mi­zah­ta bi­le ay­rım ya­pı­yor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi